Ce poate fi mai bun vara decât o mâncare simplă şi rapidă, cu legume proaspete? Mie mi-e tare dragă mâncarea de fasole păstăi şi o prepar foarte des vara, fie că o mâncăm aşa, simplă, sau pe post de garnitură la vreo friptură la grătar. Se face repede, e sănătoasă, hrănitoare şi delicioasă. Mai ales dacă o faceţi cu roşii proaspete de grădină şi adăugaţi puţin usturoi, iar la final o presăraţi cu pătrunjel verde şi aromat va fi desăvârşită!
Mod de preparare mâncare de fasole păstăi
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 1 kg fasole păstăi galbenă sau verde
- 1 ceapă mare
- 1 ardei gras
- 3-4 roşii (sau suc de roşii)
- câteva corcoduşe verzi (opţional)
- 2-3 căţei de usturoi
- 2 linguri de ulei de măsline
- sare/piper/cimbru
- pătrunjel proaspăt
Instrucțiuni de preparare
- Spălaţi păstăile, tăiaţi-le capetele şi dacă sunt prea lungi, rupeţi-le în două.
- Ceapa si ardeiul gras se taie cubuleţe şi se călesc 4-5 minute în uleiul de măsline.
- Se adaugă fasolea păstăi, corcoduşele, 1 de cană cu apă şi se condimentează cu sare, piper şi puţin cimbru după gust.
- Se lasă pe foc mic la înăbuşit cam ½ de oră, într-o cratiţă acoperită cu capac. Amestecaţi uşor din când în când, să nu se lipească.
- Când păstăile au început să se înmoaie, adăugaţi roşiile tocate sau sucul de roşii, usturoiul pisat şi mai lăsaţi pe foc încă 10 minute.
- Se serveşte cu pătrunjel proaspăt tocat. E la fel de bună şi caldă, dar şi rece.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Fasolea verde e destul de ieftină în această perioadă, aşa că eu profit şi cumpăr de fiecare dată un pic mai multă, iar o parte din ea o pun la congelator să o am pentru iarnă, fie ca să repet această reţetă, fie ca să o pun la ciorbiţe sau ghiveciul de legume 😉
Nu uitaţi că reţeta de mâncare de fasole păstăi poate fi printată ca să o aveţi la îndemână şi să o preparaţi mai uşor sau să o păstraţi pentru mai târziu.
Poftă bună!
Valentina
Buna Iuliana,
o intrebare, cum pui fasolea la congelator pentru iarna, asa cruda pur si simplu ?
Cu ocazia asta iti si multumesc pentru retetele faine de pe blogul tau, unele le-am incercat si tot repetat pentru ca au fost un adevarat succes ( tortul cu mere coapte, strudel cu mere, alivanca moldoveneasca....)
Iuliana
Buna Valentina, multumesc pentru mesaj si pentru aprecieri 🙂
Eu pun fasolea asa cruda, bineinteles spalata, zvantata bine de apa si cu coditele taiate. La pastaile late am grija sa indepartez si atele daca e cazul. Pun pastai intregi pentru mancare sau pentru facut inabusite si pastai taiate la 1-2 cm, doar cat sa le dau drumul in ciorba.
Mama mea insa, dupa ce ii taie coditele o opareste 5 minute in apa cu sare (o lingurita cu varf la un litru de apa). O scoate, o clateste cu apa foarte rece ca sa opreasca fierberea, o lasa cateva minute sa se scurga bine si o pune in pungi. Zice mama ca pastaile se gatesc mai usor daca sunt oparite si stii tu ca mamele au intotdeauna dreptate 😉
Sper ca ti-am fost de folos. Numai bine!