Mă ştiţi de-acum, îmi plac reţetele simple, dar frumoase, nu fac nimic prea complicat şi nici nu sunt adepta statului cu orele în bucătărie. Tarta cu gorgonzola şi roşii cherry de astăzi poate că este spectaculoasă în poze, dar e atât de simplu de făcut, de fapt e la fel de simplă ca orice altă tartă. Doar că e cea mai bună tartă sărată pe care am mâncat-o vreodată. Umplutura e cremoasă, iar gustul inconfundabil de gorgonzola, echilibrat de cel al roşioarelor coapte şi plesnite sub căldura cuptorului e fantastic!
Mod de preparare tarta cu gorgonzola şi roşii cherry
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
pentru o formă de tartă de 26 cm
pentru blat
- 150 g de unt rece taiat cuburi
- 300 g făină
- 2 gălbenuşuri
- 1 vârf de linguriţă de sare
- apă rece (2 linguri, la nevoie încă una)
umplutura
- 100 g brânză gorgonzola
- un buchet frumos de roşii cherry cu tot cu codiţe (aprox. 500 g)
- 3 ouă (de preferat ouă de ţară)
- 200 g brânză de vaci
- 100 g smântână
- sare
Instrucțiuni de preparare
- untul se amesteca cu gălbenuşurile, făina şi sarea şi se amestecă cu o furculiţă până se omogenizează aluatul şi devine sfărâmicios
- se adaugă două linguri de apă rece care vor "lega" aluatul şi se continuă frământatul. Dacă simţiţi că mai este nevoie, mai adăugaţi încă o lingură de apă
- aluatul se înfăsoară în folie alimentară şi se lasă cel puţin 30 de minute la frigider
- se întinde aluatul rece într-o foaie groasă de ½ de cm
- înfăşurăm foaia pe sucitor şi o derulăm peste forma de tartă. Datorită untului din compoziţie nu este nevoie să ungeţi forma cu nimic înainte.
- apăsaţi cu degetele pentru ca aluatul să îmbrace frumos forma şi tăiaţi cu un cuţit marginile care o depăşesc
- se înţeapă aluatul cu furculiţa din loc în loc şi se bagă la cuptor pentru 10 minute, timp în care ne ocupăm de umplutură
- amestecăm ouăle bătute cu brânza de vaci, smântâna şi un praf de sare
- turnăm compoziţia peste blatul de tartă
- distribuim uniform cubuleţele de gorgonzola pe toată suprafaţa tartei
- aşezăm cât de frumos reuşim bucheţelul de roşii cherry (spălate în prealabil, da?) deasupra stratului de brânză
- băgăm tarta la cuptor pentru 20-30 de minute până când blatul începe să se rumenească pe margini, iar roşiile încep să se crape
- se serveşte caldă. Oricum mirosul vă va înnebuni şi nu va avea timp să se răcească 🙂
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Ce ziceţi, nu-i aşa că e uşor de făcut? Să vedeţi ce uşor va fi de mâncat!
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de tarta cu gorgonzola şi roşii cherry ca să o preparaţi mai uşor, sau să o păstraţi pentru mai târziu.
Poftă super-bună!
Irina
merge si cu altfel de branza?
Iuliana
Irina, sigur ca da, merge cu orice combinatii de branzeturi sau cu un singur fel de branza. Pofta buna 🙂
Cristina
Cred ca fost un deliciu! Iubesc acest tip de tarte!
Iuliana
Intr-adevar a fost delicioasa 🙂