Înainte să încep să fac înghețată acasă, de câte ori aveam ocazia, pe stradă, la cofetărie, la restaurant sau chiar de la supermarket, cumpăram înghețată cu rom și stafide sau înghețată cu nuci, astea două erau de departe preferatele mele. Am visat sa fac și acasă înghețată cu nuci și stafide, cum vreau eu și câtă vreau doar-doar voi ajunge să mă satur. Am făcut-o deja de două ori și tot nu m-am săturat, mai ales că cea făcută acasa e muuuult, mult mai bună decât cea cumpărată. 🙂
M-am gândit să pornesc tot de la rețeta de bază a îngheţatei cu vanilie pe care am îmbogățit-o cu nuci uscate în cuptor și apoi mărunțite și cu stafide brune îmbătate bine de tot în sirop de rom. Am preferat să nu pun esența de rom și în compoziție, ca să disociez mai bine gusturile și texturile: cremos și vanilat de la înghețată, ușor amărui și crocant de la nuci, dulce și aromă de rom de la stafide.
Şi pentru ca desertul sa fie complet, am combinat înghețata cu biscuiţii crocanti cu unt şi bucăţele de ciocolată. O nebunie! Oare cum ai putea să te saturi vreodată de așa ceva?
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 400 ml smântână naturală pentru frişcă
- 400 ml lapte gras (am folosit 3.5% grăsime)
- 4 gălbenuşuri
- un vârf de linguriță de pudră de vanilie (sau semințele unei păstăi de vanilie)
- 6 linguri de zahăr
- 100 g de nuci
- 50 g stafide
- 1 sticluță de esență de rom
Instrucțiuni de preparare
- Punem nucile într-o tavă peste o foaie de hârtie de copt. Dăm tava la cuptor pentru aprox. 20 de minute pentru ca nucile să se usuce şi să devină crocante. Va fi nevoie să miscăm din când în când tava şi să mai întoarcem nucile ca să se usuce uniform. Când sunt gata, le lăsăm să se răcească, le curăţăm de cojiţe, apoi le mărunţim cu un cuţit sau la robot.
- Spălăm stafidele în 2-3 ape şi le punem la înmuiat într-un vas cu apă în care am adăugat o sticluţă de esenţă de rom. Apa din vas trebuie să depăşească doar cu un deget nivelul stafidelor.
- Punem laptele la încălzit împreună cu pudra de vanilie sau seminţele unei păstăi. Când s-a încălzit bine, îl dăm deoparte şi îl lăsam timp de 30 de minute acoperit cu capac pentru ca vanilia să îşi dezvolte întreaga aromă. Apoi strecurăm laptele şi îl punem din nou pe foc.
- Frecăm cele 4 gălbenusuri cu zahărul până când îşi măresc volumul şi se albesc.
- Adăugăm treptat câte puţin lapte cald peste ouă amestecând continuu, ca să le creştem temperatura, apoi turnăm amestecul peste laptele de pe aragaz şi lăsăm să fiarbă la foc foarte mic, până când începe să se îngroaşe. Dăm deoparte şi lăsăm crema la răcit.
- După ce crema de ouă s-a răcit, încorporăm smântâna pentru frişcă şi omogenizăm compoziţia.
- Dacă folosiţi maşina de îngheţată, turnaţi compoziţia în recipientul acesteia şi urmaţi instrucţiunile din prospect. Înainte de terminarea programului, adăugaţi nucile sfărâmate şi stafidele îmbibate cu rom, apoi consumaţi sau băgaţi recipientul în congelator până la servire.
- Dacă nu aveţi maşină de făcut îngheţată, turnaţi compoziţia într-un vas care va merge la congelator.
- Scoateţi caserola din jumătate în jumătate de oră şi mixaţi îngheţata pentru a împiedica formarea cristalelor de gheaţă. Această operaţiune trebuie repetată de cel puţin 3 ori ca să obţineţi o îngheţată cremoasă. După ultima mixare, adăugaţi nucile şi stafidele şi daţi din nou la congelator până la servire.
- Noi am servit-o împreună cu biscuiţii crocanţi cu ciocolată, dar merge excelent alături de orice fel de biscuiţi sau fursecuri.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de îngheţată cu nuci şi stafide pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţie pentru mai târziu.
Poftă bună!
Claudia
Daa, e foarte buna. Am facut si eu dar nu am mai apucat sa pun reteta pentru ca...s-a mancat inainte de a putea face niste poze 🙂
Iuliana
La mine e lege, nu se atinge nimeni de nimic pana nu primeste unda verde de la mine ca toate-s pozate :)))