Recunosc că n-am fost nici prea originală şi nici prea creativă cu reţeta asta de bruschete cu roşii şi anşoa, dar după ce o să vă spun povestea lor, poate o să mă înţelegeţi. Fiind născută şi crescută pe malul Dunării, la Giurgiu şi apoi mutată la Galaţi, tot pe malul Dunării, peştele e ceva obişnuit în bucătăria mea şi îmi place în orice prezentare. Desigur, dacă mă întrebi pe mine, mai bun decât crapul, carasul sau scrumbia de Dunăre nu există nimic pe lume. Sunt destul de indulgentă şi cu macroul oceanic care nu-mi lipseşte din congelator pentru că nu are solzi de curăţat şi e foarte simplu de preparat. În rest însă, nu pot zice că m-a convins vreun alt soi de peşte mai simandicos că-şi merită banii şi renumele. Or fi buni, sănătoşi, etc, dar raportul preţ-calitate pe mine una nu mă convinge. Dar asta nu înseamnă că nu mănânc şi păstrăv, somon, doradă sau biban de mare, ba din când în când mai fac şi experimente la domiciliu, căci de altfel sunt curioasă şi pofticioasă din fire.
Ultimul experiment l-am făcut săptămâna trecută cu un borcănel de fileuri de anşoa. Un borcănel mic-mic cât o sticluţă de parfum. Când l-am deschis...surpriză, nici măcar nu era plin, ci dimpotrivă, peştişorii erau aliniaţi doar pe perţii borcănelului, iar în mijloc nimic altceva decât ulei. După ce am mai şi gustat fiecare câte unul, doi, să vedem cum sunt...ce să mai faci cu cele rămase pe care le puteam număra pe degete? În lipsă de altă idee mai bună, am făcut câteva bruschete din felii de pâine prăjită stropite cu uleiul de măsline din borcanelul în care au stat fileurile. Roşiile le-am tocat cubuleţe mici, le-am amestecat cu usturoi trecut prin presă şi cu pătrunjel verde tocat şi gata gustarea de după-amiază.
De bune, au fost foarte bune, nimic de zis. Dar scumpe frate, fileurile astea la cât de puţine sunt în sticluţa de parfum!
Claudia
🙂 Sa stii ca asta e motivul pentru care nici eu pana acum nu am mancat ansoa :)))
Chiar daca ideea ta nu a fost una originala... pozele sunt de nota 10!
Imi place la nebunie cum stau pestisorii aia cuminti peste rosii. Parca sunt vii si inoata :))