Aşa am eu noroc şi din când în când mă pricopsesc cu câte o "orătanie" primită de la ţară gata tăiată şi curăţată 🙂 Data trecută a fost o gâscă din care printre altele am făcut o ciorbă de gâscă. De data asta a fost să fie un curcan tinerel, nu foarte mare. Fiind totuşi prea mare pentru familia noastră, l-am împărţit în două, iar o jumătate am băgat-o la congelator pentru mai târziu. Din restul am făcut precum o gospodină veritabilă ce sunt, mai multe feluri: o ciorbă cu mult leuştean, o friptură cu usturoi şi sos de roşii la cuptor şi din piept am făcut chifteluţe dietetice, adică coapte în cuptor pe hârtie pergament, şi nu prăjite în ulei. Reţetele urmează pentru toate, dar de început începem cum e şi firesc, cu ciorba.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- aprox. 1 kg carne de curcan: aripi (spate, piept, ficat, pipotă, inimă)
- 1 morcov
- 1 ceapă mare
- ½ de ţelină
- 1 ardei gras
- 1 cartof
- o mână de boabe de mazăre
- o conservă de roşii tocate
- o mână de fidea
- 1 legătură de leuştean proaspăt
- sare – după gust
- 100-200 ml borş-opţional
Instrucțiuni de preparare
- Carnea se spală, se porţionează şi se pune la fiert în aproximativ 3 litri de apă cu puţină sare. Se îndepărtează spuma care se adună deasupra, apoi se mai adaugă sare după gust şi se lasă să fiarbă la foc mic.
- Când carnea este aproape gata, mai degresăm puţin supa dacă ni se pare prea grasă, apoi adăugăm ceapa, morcovul, ţelina şi ardeiul tăiate cubuleţe sau date pe răzătoarea cu găuri mari.
- Adăugăm mazărea şi cartoful cuburi.
- Când legumele sunt fierte, adăugăm roşiile, fideaua (şi borşul dacă dorim) şi lăsăm ciorba să mai fiarbă încă 10 minute.
- Se serveşte cu mult leuştean proaspăt tocat şi după preferinţă cu ardei iute şi smântână.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nu uitaţi că puteţi printa ciorbă de curcan cu leuştean pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Poftă bună!
Maria Florea
Nu de mult timp am pregatit bors de miel dupa reteta ta si ne-a placut si celor mari si celor mici.Asadar ,abia astept sa pregatesc si aceasta reteta.
Iuliana
Ma bucur ca v-a placut borsul de miel, sper sa va placa si ciorbita asta. Multumesc oentru comentariu 🙂
Dafina
O ciorba delicioasa,tocmai am facut-o(aveam si eu un curcanel de la tara). Am gasit reteta si m-a inspirit,adica mi-a facut pofta... si a fost apreciata de familia mea!
(eu am pus cativa taitei de casa ) Multumim pt reteta!
Iuliana
Ooo, da, cu taietei de casa e si mai buna! 🙂
Claudia
Bine mi-ar prinde si mie acum o farfurie cu ciorba de curcan 🙂 Mai ai? 🙂
Iuliana
Mai am o jumatate de curcan si pana ajungi tu la mine e gata ciorba proaspata! 🙂
Diana
Bors , optional ??? ar fi pacat de tinerelul curcanel ... eu as exclude si mazarea si cartoful{parerea mea) , in rest , deliciu , tata :))
Diana
🙂
Iuliana
🙂 Sunt oameni, printre care si sotul meu, carora borsul le face rau, de aceea l-am pus optional.
Claudia
O ciorba bogata si sunt convinsa ca este si delicioasa. Este cu siguranta o reteta pe care o voi incerca cat de curand. Mi-ai facut pofta ! 🙂
Iuliana
Multumesc, Claudia! 🙂