O prăjitură delicată, moale şi cremoasă. Blatul este clasic şi simplu, din pandişpan marmorat, iar umplutura din frişcă şi bucăţele mici de ananas. Este o prăjitură simplă, care se face repede şi se mănâncă şi mai repede. Eu am făcut un singur blat, în tava de la aragaz, pe care l-am tăiat în două jumătăţi şi mi-a părut rău că am făcut atât de puţină. Dacă familia voastră e mai numeroasă, sau dacă o faceţi pentru o masă la care aveţi musafiri, vă recomand să dublaţi cantităţile şi să coaceţi separat două blaturi.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
blatul
- 6 ouă
- 6 linguri de zahăr vanilat
- 6 linguri de făină
- 1 linguriţă rasă de cacao
- un praf de sare
umplutura
- 400 g de smântână pentru frişcă (cu min. 30% grăsime)
- 4 linguri rase de zahăr vanilat (sau 4 pliculeţe)
- 2 pliculeţe de întăritor pentru frişcă (sau 2 linguriţe rase de amidon alimentar)
- ½ de cutie de ananas (folosim doar fructul)
Instrucțiuni de preparare
blatul
- Pentru început, aprindem cuptorul la 180 de grade şi pregătim tava pe care fie o ungem cu ulei (sau unt) şi o tapetăm cu făină, fie folosim o hârtie de copt. Tot înainte să trecem propriu-zis la treaba, cernem şi făina.
- Se bat albuşurile spumă cu un praf de sare până când nu mai cad de pe teluri. Eu am folosit un mixer de mână, dar dacă vă descurcaţi cu telul în formă de pară, e ok.
- Se adaugă zahărul în ploaie şi se bat albuşurile până când zahărul este complet dizolvat, iar spuma de albuşuri devine lucioasă şi fermă.
- Se adaugă gălbenuşurile şi se mai amestecă scurt şi uşor cu mixerul până se omogenizează compoziţia.
- Făina cernută se încorporează folosind o spatulă sau un tel, cu miscări uşoare, de jos în sus pentru a nu scoate aerul din spuma de albuşuri.
- Turnăm mai mult de ¾ din compoziţie în tavă şi o nivelăm.
- In restul de compoziţie păstrată adăugăm pudra de cacao, amestecăm să se omogenizeze şi turnăm din loc în loc cu lingura peste aluatul din tavă. Cu o furculiţă facem câteva "valuri" pentru a crea efectul marmorat. La pasul ăsta trebuie să ne mişcăm cât mai repede, altfel riscăm să se lase albuşurile şi să nu mai avem un blat aerat.
- Coacem blatul timp de 15-20 minute până când capătă o culoare aurie. Îl testăm cu scobitoarea pentru a fi siguri că este bine copt. Dacă se apasă cu degetele, blatul trebuie să fie ferm, dar elastic, să revină la forma iniţială.
- Scoateţi blatul din cuptor şi lăsaţi-l la răcit până e gata şi umplutura.
umplutura
- Smântâna pentru frişcă trebuie să fie rece, deci trebuie ţinută la frigider cel puţin 3-4 ore înainte de folosire.
- Ananasul din conservă trebuie pus într-o strecurătoare, să se scurgă foarte bine de sirop, apoi trebuiesc tăiate bucăţele cât mai mici. Dacă bucăţile sunt prea mari, mai târziu vă vor împiedica să tăiaţi frumos prăjitura.
- Bateţi frişca şi când începe să se întărească adăugaţi zahărul vanilat şi întăritorul (sau amidonul). Continuaţi să bateţi doar până când frişca devine fermă şi îşi păstrează forma, nu mai mult, pentru a nu risca să se transforme în unt!
- Adăugaţi anansul peste frişca bătută şi amestecaţi uşor cu o spatulă.
asamblarea prăjiturii
- După ce blatul s-a răcit foarte bine, se taie în două jumătăţi.
- Se pune frişca cu ananas pe una dintre foi, se nivelează şi se acoperă cu cealaltă foaie. Presaţi foarte uşor ca să se lipească
- Nu neglijaţi colţurile! Puneti frişcă cu simţ de răspundere peste tot. De multe ori, marginile şi colţurile sunt tot ce-i revine bucătăresei, restul dispare din farfurie cu viteza luminii 😀
- Se lasă prăjitura la rece 3-4 ore înainte de servire şi se taie cu un cuţit cu lama fină şi bine ascuţită.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de prăjitură marmorată cu frişcă şi ananas pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Poftă bună!
Iuliana
sa-mi spui cum ti-a iesit 🙂
Claudia
Cred ca e reteta perfecta pentru desertul de weeekend-ul asta 😉