Se întâmplă ceva ciudat.... Dacă mă întreabă cineva, răspund fără ezitare că preferata mea e nimeni alta decât îngheţata de vanilie. Totuşi, când am în faţă o îngheţată de cacao sau de ciocolată, nu mă pot abţine să nu bag linguriţa-n ea, n-am răbdare nici s-o las să se răcească cum se cuvine, trebuie musai să o devorez atunci, pe loc, fără întârziere! Aşa am păţit şi de data asta... n-am fost capabilă să mai raţionez şi să las îngheţata să îngheţe ca lumea şi să devină fotogenică! 😀
Reţeta de azi este, ca să zic aşa şi să mă dau mare, de influenţă americănească. Numai la ei am văzut obsesia asta a untului de arahide în prăjituri, îngheţate, întins pe pâine, pe felii de mere, pe orice. Şi când îi vezi cu câtă poftă înfulecă, n-ai decât să te gândeşti că o fi frate, ceva bun cu untul ăsta. Şi după pofta cu care am înfulecat şi noi îngheţata asta, n-am încotro şi mă văd nevoită să le dau dreptate: îngheţata cu unt de arahide e delicioasă! Mai ales dacă e presărată cu confetti de ciocolată, bucăţele de migdale măcinate şi vişine din dulceaţă!
N-are rost să ne gândim la calorii când avem în faţă o asemenea explozie de arome. Închidem ochii, o savurăm şi ne bucurăm de experienţă. Şi eventual ne promitem că de mâine intrăm la dietă. Dar azi nu e mâine, deci haideţi să uităm de tot şi să ne delectăm cu o îngheţată fabuloasă cu gust subtil de arahide măcinate!
Mod de preparare îngheţată cu unt de arahide şi ciocolată
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 600 g smântână pentru frişcă (min. 32% grăsime)
- 200 ml de lapte
- 3 ouă
- 2 linguri cu vârf de unt de arahide (cel de la Solaris e perfect)
- 9 linguri de zahăr
- 70 g ciocolată
- 1 lingură de cacao
- aprox. ½ de borcan de dulceaţă de vişine (sau cireşe amare)
- 50 g migdale sau arahide măcinate
- un praf de sare
- confetti de ciocolată sau ciocolată rasă pentru decor
Instrucțiuni de preparare
- Punem laptele la fiert, doar cât să se încălzească, fără să ajungă la fierbere.
- Frecăm ouăle cu zahărul şi un praf de sare până când se albesc şi îşi măresc volumul.
- Adăugăm treptat laptele cald peste ouă amestecând continuu. Nu-l adăugaţi pe tot odată! Riscaţi să obţineţi o omletă!
- Umezim pudra de cacao cu putin lapte rece ca sa nu facă cocoloaşe şi o adăugăm şi pe ea în amestecul de ouă şi lapte. Lăsăm compoziţia să fiarbă la foc foarte mic, până când simţim că începe să se îngroaşe.
- Dăm deoparte şi adăugăm ciocolata mărunţită, amestecând continuu până când se topeşte de tot şi avem o compoziţie omogenă. Lăsăm crema să se răcească complet, apoi adăugăm untul de arahide şi amestecăm.
- Batem smântâna pentru frişcă până se întăreşte şi devine fermă, nu mai mult, şi o încorporăm în crema răcită.
- Dacă aveţi maşină de îngheţată, turnaţi amestecul în recipientul scos din congelator şi lăsaţi maşina să îşi facă treaba. Cu un minut înainte de a opri maşina adăugaţi migdalele sau arahidele măcinate.
- După ce opriţi maşina, puneţi în îngheţată câteva vişine din dulceaţă şi amestecaţi cu o lingură de lemn să le repartizaţi în întreaga masă de îngheţată
- Dacă nu o serviţi imediat, aşa cum am făcut eu, turnati îngheţata în caserole şi păstraţi-o la congelator.
- Serviţi cu topping de ciocolată rasă, migdale măcinate şi vişine din dulceaţă. Este minunată!
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de îngheţată cu unt de arahide şi ciocolată pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Claudia
Vai... ma omori cu inghetatele :))
Si mai ales daca ai folosit produse de la Solaris... ma declar fan! 🙂
Iuliana
Stai pe-aproape ca mai am vreo 3 inghetate nepostate :)))