Să vă zic un secret: dintre toate îngheţatele pe care le-am făcut, asta de cacao n-a mai apucat să vadă congelatorul. Ne-am repezit cu toţii la ea de cum am scos-o din cuva maşinii de îngheţată şi cu chiu cu vai, abia am reuşit să-i fac câteva poze grăbite înainte să se termine. Aşa se explică de ce la reţeta asta nu am poze frumoase, cu bile perfect formate cum am avut la îngheţata cu rom şi stafide, de exemplu... Asta cu cacao n-a mai apucat biata de ea să îngheţe la congelator şi să ajungă la consistenţa necesară. Dar ce bună a fost!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- pentru o maşină de îngheţată cu o cuvă de 1000 ml
- 2 ouă întregi
- 2 gălbenuşuri
- 400 ml de lapte gras
- 400 g de smântână pentru frișcă (min. 32% grăsime)
- 8 linguri de zahăr
- 2 linguri de cacao de bună calitate
- 70 g migdale prăjite şi măcinate grob (50 g în compoziţie+20 g pentru servit)
- 1 linguriţă esenţă de migdale (opţional)
- un praf de sare
Instrucțiuni de preparare
- Punem laptele la fiert într-o cratiţă cu fund gros, doar cât să se încălzească, nu trebuie să fiarbă
- Frecăm gălbenuşurile cu zahărul şi un praf de sare până când se albesc şi îşi măresc volumul.
- Adăugăm treptat tot laptele cald peste ouă amestecând continuu, ca să le ridicăm temperatura. Nu-l adăugaţi pe tot odată să nu transformaţi ouăle în omletă! 😉
- Umezim pudra de cacao cu putin lapte rece ca sa nu facă cocoloaşe şi o adăugăm şi pe ea în amestecul de ouă şi lapte.
- Punem compoziţia la încălzit pe aragaz, la foc foarte mic, amestecând continuu până când simţim că începe să se îngroaşe. Nu trebuie sa fiarbă, o încălzim doar ca sa pasteurizăm ouăle.
- Lăsăm crema să se răcească complet, apoi adăugăm smântâna şi esenţa de migdale.
- Dacă aveţi maşină de îngheţată, turnaţi amestecul în recipientul scos din congelator şi lăsaţi maşina să îşi facă treaba. Cu un minut înainte de a opri maşina adăugaţi migdalele măcinate.
- Desigur, înghețata va ieși mai cremoasă dacă folosiți o mașină de făcut înghețată, un accesoriu care merită toți banii. Recomand mașina de înghețată Tristar, destul de ieftină și care face treabă foarte bună. Dacă totuși nu aveţi maşină, turnaţi amestecul într-o caserolă care va merge la congelator.
- Scoateţi caserola din 30 în 30 de minute şi mixaţi pentru a împiedica formarea cristalelor de gheaţă. Această operaţiune trebuie repetată de cel puţin 3 ori ca să obţineţi o îngheţată cremoasă.
- Serviţi cu un plus de migdale presărate deasupra.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Dacă vă place îngheţata cu cacao, puteţi încerca şi reţeta de îngheţată de ciocolată căreia eu i-am pus în compoziţie şi esenţă de rom pentru un gust mai pronunţat.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de îngheţată de cacao cu migdale pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Poftă bună!
Claudia
Vai de mine.. ma termini cu retetele de inghetata :)))) Mor de pofta!
Bine ca vine iar canicula ca sa ma apuc si eu sa mai fac 😉
Iuliana
Si mai am, ca in fiecare saptamana schimbam sortimentul. Asa o s-o tinem pana prin septembrie :)))