Mi-am propus ca până începe toamna, în fiecare săptămână să fac un nou tip de îngheţată. Să testez noi reţete, să fac noi combinaţii, să schimb aromele, să variez modul de prezentare, pe scurt, vreau să mă joc cu îngheţată în fiecare săptămâna 🙂 De data asta am făcut îngheţată de lămâie. Mie îmi plac în general deserturile mai acrişoare, mai light, aşa că îngheţata asta a fost foarte pe gustul meu. Este foarte fină, cremoasă şi mai ales teribil de aromată.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 3 ouă întregi
- 200 ml de lapte gras (min. 3.5%)
- 600 ml de smântână cu 20% grăsime
- 10 linguri de zahăr
- coaja rasă de la 2 lămâi (de preferat bio)
- sucul de la o lămâie (puteţi pune şi mai mult dacă o doriţi mai acrişoară)
Instrucțiuni de preparare
- Se pune laptele la încălzit. Nu trebuie să fiarbă, lăsaţi-l doar până prinde pojghiţă deasupra şi dă semne că ar începe să se umfle.
- Între timp se bat ouăle cu un praf de sare şi cu zahărul până se albesc şi devin o cremă omogenă.
- Se toarnă laptele fierbinte în fir subţire peste ouă, amestecând continuu.
- Întreaga compoziţie se pune la foc mic şi se amestecă până când se îngroaşă puţin.
- Lăsăm amestecul de ouă şi lapte să se răcească, apoi adăugăm smântâna (fără să o batem), coaja şi sucul de lămâie şi omogenizăm. Dăm amestecul la frigider pentru cel puţin 3 ore.
- Turnăm amestecul în cuva maşinii de îngheţată şi o lăsăm cam 30 de minute să se malaxeze pentru a nu face cristale de gheaţă.
- Dacă nu aveți maşină de îngheţată, turnaţi compoziţia într-un vas care va merge la congelator. O caserolă de la o îngheţată cumpărată cândva e perfectă pentru că are un plastic special care rezistă la temperaturile din congelator fără să se crape.
- Scoateţi caserola din jumătate în jumătate de oră şi mixaţi îngheţata pentru a împiedica formarea cristalelor de gheaţă. Repetaţi operatiunea de cel puţin 3 ori pentru a obţine o îngheţată cremoasă.
- Noi am servit îngheţata aşezată pe biscuiţi şi presărată cu coajă de lămâie din cea rasă şi ţinută la borcan cu zahăr.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Dacă canicula (sau pofta de ceva bun) nu vă dă pace şi doriţi să încercaţi şi alte combinaţii, găsiţi pe blog mai multe reţete delicioase de îngheţată. Enjoy!
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de îngheţată de lămâie pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Poftă bună la înghețata de lămâie!
Simona
Am facut si noi dupa reteta ta. Foarte cremoasa a iesit, dar am gresit eu si am exagerat cu sucul de lamaie, am crezut ca iese mai aromata si a iesit mai acra. cred ca trebuia sa mai pun zahar daca am pus mai multa lamaie, nu?
Iuliana
Cred ca daca o vroiai mai aromata era bine sa fi pus mai multa coaja de lamaie sau o esenta de lamaie 🙂
Claudia
Mmmm, ce pofta mi-ai facut la ora asta cu inghetata de lamaie! 🙂
Mai ai?
Iuliana
Nu mai e decat o dulce amintire! 🙂