Am făcut de multe ori clătite cu brânză la cuptor, dar până acum umplutura pe care o făceam era cea clasică, de la plăcinta cu brânză şi stafide. Uneori le puneam bezea deasupra, alteori doar câteva cubuleţe de unt ca să nu se usuce clătitele la copt. E foarte bună şi varianta asta, ne-a făcut deliciul multor seri de week-end, căci mai ales in week-end am timp să-mi răsfăţ familia cu astfel de preparate. În timpul săptămânii timpul parcă se comprimă şi preferăm reţetele mai rapide, iar de deserturi nu prea se întâmplă să avem timp.
De data asta, week-end fiind, iar eu odihnită şi cu chef de experimente în bucătărie, am avut timp s-o fac lată cu reţeta de clătite cu brânză la cuptor. M-am gândit să înlocuiesc stafidele cu picături de ciocolată, ba ca să fie tacâmul complet, am mai presărat câteva şi pe deasupra. Cum a fost rezultatul? A fost...uau! Un desert extraordinar de bun, o combinatie perfectă de arome. Cine s-ar fi gândit că brânza, lămâia şi ciocolata fac un trio atât de reuşit?
Şi mă bucur că i-am găsit reţetei şi un nume pe măsură: clătite cu brânză, ciocolată şi bezea aromată. Nu-i aşa că sună bine? 🙂 Vă las mai jos reţeta minunată. Neapărat să le încercaţi!
Mod de preparare clătite cu brânză, ciocolată şi bezea aromată
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Clătite cu brânză, ciocolată şi bezea aromată
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
pentru 6 porţii
- 6 clătite
- 350 g de brânză de vaci
- 120 g zagăr pudră
- 2 ouă întregi
- 2 gălbenuşuri
- 25 g de picături de ciocolată
- coaja rasă de la o lămâie
- 1 linguriţă de extract de vanilie
pentru bezea
- 2 albuşuri
- 50 g zahăr pudră
- coaja şi zeama de la ½ de lămâie mică
- 25 g picături de ciocolată (de preferat termostabile)
- un praf de sare
în plus
- 50 g ciocolată (pentru topit pe deasupra)
Instrucțiuni de preparare
Vezi aici cum se fac clătitele - reţeta de bază
- Se aprinde cuptorul la 180 de grade şi se unge cu unt o formă potrivită ca mărime, care va merge la cuptor.
- Brânza se amestecă cu ouăle bătute şi cu zahărul.
- Se adaugă coaja rasă de lămâie şi picăturile de ciocolata şi se omogenizează.
- Se repartizeaza compoziţia pe cele 6 clătite. Dacă cumva vi se pare prea multă compoziţie, nu-i nimic. Lăsaţi-o deoparte, o folosim imediat.
- Se împachetează clătitele şi se aşează una lângă alta în forma unsă cu unt.
- Se toarnă deasupra compoziţia rămasă (dacă a rămas).
- Se dă tava la cuptor pentru 15 minute. Între timp ne ocupăm de bezea.
- Se bat albuşurile cu un praf de sare până obţinem o spumă fermă care nu mai cade de pe teluri.
- Se adaugă zahărul pudră şi se bate din nou bezeaua până se întăreşte.
- Încorporăm în spuma de albuşuri coaja rasă şi sucul de lămâie.
- Scoatem tava din cuptor şi punem bezeaua peste clătite. Peste bezea presărăm picăturile de ciocolată.
- Dăm tava la cuptor pentru încă 15 minute, poate chiar puţin mai mult dacă bezeaua nu e rumenită. Depinde şi de cuptor, unele pur şi simplu nu vor să rumenească. Dacă e şi cazul vostru, puteţi rumeni bezeaua stingând cuptorul şi aprinzând grill-ul de deasupra sau cu un pistol pentru creme brulee, dacă aveţi aşa ceva.
- Înainte de servire, topiţi cele 50 g de ciocolată şi cu ajutorul unei furculiţe turnaţi ciocolată topită peste clătite.
- Sunt bune uşor călduţe, dar nu-s de refuzat nici după ce se răcesc.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
În lista de ingrediente am specificat ca cel puţin la exterior, adică peste bezea, să presăraţi picături de ciocolată termostabile. Acestea deşi se topesc la cuptor, îşi păstrează forma, iar ciocolata nu curge şi nu se arde. În plus, odată scoase din cuptor redevin crocante. Picături termostabile găsiţi în marile supermarketuri sau în magazinele online. Eu le cumpăr din mall, de la standul cu fructe uscate vrac, nuci, ceaiuri şi condimente fel de fel. Desigur, puteţi folosi şi bucăţele mărunţite de ciocolată normală, doar că trebuie să vă aşteptaţi ca acestea să se topească în cuptor. Gustul însă va fi foarte bun chiar şi aşa.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de clătite cu brânză, ciocolată şi bezea aromată pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Claudia
Clatite? A spus cineva pe aici clatite? :)))
Mmmm, asa, de dimineata ma iei cu bunatati ca sa mor de pofta?
Acum musai sa imi fac clatite :)))))
Iuliana
Clatite! Eu am strigat in gura mare ca am reteta grozava cu clatite :))