Ca să parafrazez o glumă specific românească, aş zice că deşi e trecut de mijlocul lui iunie, anul ăsta vara ne-a luat prin surprindere. Nu că nu mă aşteptam să vină, dar parcă aş fi vrut să ne ia mai cu binişorul, să ne lase timp să ne adaptăm căldurilor, nu să ne izbească direct canicula... Dar mă rog, cum nu e pe alese şi nu putem influenţa noi, oamenii, nici măcar starea vremii, tot ce ne rămâne de făcut e să întâmpinăm vara asta intempestivă aşa cum merită şi anume cu multă, multă înghețată 🙂
M-am sucit, m-am învârtit şi greu m-am decis care să fie prima îngheţată de anul ăsta. N-aş fi vrut să repet niciuna din delicioasele reţete de îngheţată ale anilor trecuţi, ci îmi doream ceva nou, nemaiîncercat până acum şi să fie şi de sezon. Până la urmă mi-au picat ochii pe nişte cireşe aflate într-un bol din bucătărie şi le-am pus gând rău. Sau bun? 🙂
Am făcut o îngheţată fină şi cremoasă cu aromă de vanilie naturală căreia i-am adăugat un sos de cireşe proaspăt făcut şi câteva din cireşele fierte, pe ici, pe colo. Nu am vrut să mixez cireşele împreună cu îngheţata pentru că gustul acestora este unul destul de fin şi cu toate că aş fi obţinut poate o culoare frumoasă, aroma fructelor cred că s-ar fi pierdut. Mi s-a părut o idee bună să torn sosul de cireşe în fir subţire la final, în aşa fel încât atunci când iau cu linguriţa să simt distinct şi aroma de vanilie a îngheţatei, dar şi dulceaţa şi aroma concentrată a sosului de cireşe. Voi faceţi cum doriţi sau cum vă e mai uşor. Mă gândesc că la urma urmei puteţi folosi şi un gem de cireşe gata făcut dacă aveţi unul ceva mai lichid de la care să scurgeţi sosul.
Cât de uşor de face îngheţata de casă cu sos de cireşe
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
îngheţată
- 4 gălbenuşuri
- 200 ml de lapte gras
- 600 ml de smântână pentru frişcă (min 32% grăsime)
- 8 linguri de zahăr
- seminţele de la o păstaie de vanilie
sos de cireşe
- 300 g cireşe roşii fără sâmburi
- 2 linguri de zahăr
- 1 linguriţă de suc de lămâie (pentru a păstra culoarea cireşelor)
Instrucțiuni de preparare
sosul de cireşe
- Se pun cireşele la fiert împreună cu zahărul şi sucul de lămâie, amestecând continuu să nu se lipească, aşa cum procedăm pentru gemul de cireşe.
- Lăsăm sosul la fiert până când începe să se lege, apoi îl strecurăm şi îl dăm deoparte şi îl lăsăm să se răcească.
îngheţata
- Scoatem seminţele unei păstăi de vanilie şi le punem în lapte.
- Punem laptele pe foc, doar cât să îl aducem aproape de punctul de fierbere, pentru ca seminţele de vanilie să îşi dezvolte aroma.
- Dăm laptele deoparte şi îl lăsăm acoperit cu un capac 20-30 de minute să se aromatizeze.
- Strecurăm laptele pentru a îndepărta seminţele de vanilie şi îl încălzim din nou aproape de punctul de fierbere.
- Batem spumă gălbenuşurile împreună cu zahărul, până se albesc şi îşi dublează volumul.
- Turnăm în fir subţire laptele fierbinte peste gălbenuşuri, amestecând continuu cu telul de mână pentru ca temperatura ouălor să crească progresiv. Atenţie, nu turnaţi laptele fierbinte în cantitate mare deodată pentru că riscaţi să transformaţi ouăle în omletă! 🙂
- Punem compozitia pe aragaz la foc mic şi amestecăm cu telul până simţim la mână că începe să se îngroaşe. Nu trebuie să fiarbă, ci doar să se lege puţin crema.
- Lăsăm crema de ouă să se răcească complet, apoi o dăm la frigider pentru cel puţin 2 ore.
- Batem smântâna până se întăreşte şi devine frişcă şi o încorporăm în crema de ouă.
- Turnăm compoziţia în vasul maşinii de îngheţată şi lăsăm maşina să îşi facă treaba cam 30 de minute sau până când îngheţata ajunge la consistenţa dorită.
- Înainte de a turna îngheţata în caserolă pentru a o băga la congelator, turnaţi în fir subţire sosul de cireşe, amestecând de 2-3 ori, doar cât să se repartizeze în întreaga masă de îngheţată, fără a-i schimba culoarea. Dacă doriţi o îngheţată roz, puteţi omogeniza compoziţia. Eu am vrut să iasă o combinaţie apetisantă alb-roz, de aceea am amestecat foarte puţin.
- Dacă doriţi, puneţi şi cireşele în îngheţată.
dacă nu aveţi maşină de îngheţată
- Turnaţi amestecul de ouă şi frişcă într-o caserolă pe care o daţi la congelator.
- Din 30 în 30 de minute, scoateţi caserola şi mixaţi îngheţata pentru a sparge acele de gheaţă care se formează.
- Repetaţi această operaţiune cel puţin de 2 ori (ideal ar fi de 3 ori). E o operaţiune incomodă, dar merită cu prisosinţă dacă doriţi o îngheţată cremoasă.
- La ultima mixare, adăugaţi sosul de cireşe (şi cireşele dacă doriţi) şi amestecaţi de 2-3 ori cu o spatulă.
Bine de știut:
2. Nu aruncaţi teaca goală a păstăii de vanilie! Puneţi-o în borcanul cu zahăr pentru a-l aromatiza. Vezi aici cum poţi face acasă zahăr vanilat.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Ca alternative la îngheţata de azi cu sos delicios de cireşe, vă ofer îngheţata de lămâie, sau îngheţata de ciocolată. Click pe pozele de mai jos pentru reţete:
mirela
Vreau sa îmi cumpăr un aparat de inghetata, de care ma sfătuiți sa îmi cumpăr?
Iuliana
Eu am un aparat de la Delimano si sunt foarte multumita de el, mai ales ca vara trecuta l-am folosit intensiv. Nu a fost prea scump, parca in jur de 150 ron am dat pe el, era la oferta cand l-am luat. Toate au cam acelasi principiu, o cuva cu pereti dubli in care e un lichid de racire si un motoras care invarte paleta. Uita-te la cuva, ce capacitate are, unele sunt de 0.8L, altele de 1L sau mai mult. Dar daca o iei mai mare, sa te asiguri ca iti incape cuva in congelator pe inaltime, intre rafuri. Succes! 🙂
Claudia
Si apetisanta a iesit :)))
Banuiesc ca nu mai ai asa ca nu cer. Ma duc sa imi iau din a mea, cu capsuni, din frigider :)))
Iuliana
Ar mai fi vreo lingura, doua, daca razuim bine caserola :))