Găsim ardei în pieţe şi supermarketuri oricând în timpul anului, dar vara e cel mai bun sezon pentru reţeta de ardei umpluţi ca la mama acasă. În perioada asta ardeii de pe tarabe sunt de-ai noştri, dolofani, cărnoşi şi extraordinar de gustoşi.
Mie îmi plac mai ales ardeii roşii. Mi se par mai dulci şi mai aromaţi decât cei verzi. În zilele de post fac ardei umpluţi cu orez şi legume, preferaţii mei, căci eu nu sunt prea carnivoră de felul meu. Dar când nu e post, partea masculină şi mai amatoare de cărnuri a familiei îşi cere drepturile şi atunci meşteresc cu drag pentru el ardei umpluţi cu carne tocată, ca în reţeta de azi.
Sunt multe reţete de ardei umpluţi, cred că fiecare zonă a ţării are câte una specifică. La multe din ele am văzut că ardeii se fierb pe aragaz în foarte mult lichid. Eu prefer să îi fierb în sos de roşii proaspete acum vara, iar iarna în sos de roşii din conservă. De obicei îi bag la cuptor. Pentru mine e mai comod aşa şi îmi place cum scade şi se leagă sosul de roşii şi mai ales cum se rumenesc ardeii şi capătă puţin gustul ăla specific ardeilor copţi 😉
Mod de preparare pentru reţeta de ardei umpluţi cu carne tocată
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 6 ardei graşi (ai mei au fost roşii, potrivit de mari)
- 500 g carne tocată amestec porc cu vită
- 1 ceapă uscată
- 1 morcov
- 2 linguri de orez
- 2 roşii mari (bine coapte (sau ½ de conservă de roşii tocate))
- 50 ml de ulei
- sare (piper, boia de ardei dulce, cimbru uscat - după gust)
- puţin pătrunjel verde
Instrucțiuni de preparare
- Spălăm ardeii şi tăiem la fiecare câte un căpăcel cu codiţa. Îi curăţăm de seminţele şi nervurile din interior.
- Ceapa tocată mărunt şi morcovul dat pe răzătoare, le călim în ulei timp de 2-3 minute până când ceapa devine sticloasă. Apoi adăugăm orezul şi mai călim încă 2 minute. Lăsăm amestecul să se răcorească.
- Acum e momentul să aprindem cuptorul la 190 de grade, să fie cald când băgăm ardeii.
- Într-un castron punem carnea tocată şi o condimentăm după gust cu sare, piper, boia de ardei şi cimbru uscat.
- Punem ceapa călită şi orezul peste carne, adăugăm şi puţin pătrunjel verde tocat fin şi amestecăm foarte bine compoziţia.
- Umplem ardeii, fără să presăm pentru a lăsa loc orezului să se umfle. Deasupra umpluturii punem pe fiecarea rdei căpacul cu codiţă,
- Aşezăm ardeii într-o cratiţă unsa cu puţin ulei, în care să încapă toţi şi să stea în poziţie verticală ca să nu se răstoarne.
- Facem un sos la rece din roşiile tocate, o lingura de ulei, sare, piper, cimbru şi aproximativ 300 ml de apă.
- Turnăm sosul peste ardeii din cratiţă. Sosul trebuie să acopere ardeii cam pe trei sferturi, nu e nevoie să umple cratiţa.
- Acoperim cratiţa cu un capac sau cu folie de aluminiu şi o dăm la cuptor pentru 60 de minute, timp suficient pentru ca orezul să se umfle, iar carnea să se gătească.
- Dăm folia deoparte, stropim ardeii cu sosul din tavă şi îi mai lăsăm la cuptor până când se rumenesc frumos.
- Sunt delicioşi şi aromaţi. Se pot servi simpli, cu smântână sau cu iaurt gras, după cum preferaţi.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Vă doresc poftă bună la ardei umpluţi cu carne tocată!
Claudia
Buni... pe orice vreme 🙂 Si noi facem des, cu carne, fara carne... la fel de buni sunt 🙂
Iuliana
Mie imi plac chiar mai mult decat sarmalele 🙂
Teodora
Astia sunt adevaratii ardei umpluti nu aia fierti in apa de li se duce tot gustul si nu mai au nici culoare. Bravo!imi place cum gatesti si blogul e foarte curat ordonat se simte gospodina.
Iuliana
Multumesc, Teodora! Te mai astept pe la mine 🙂