Ger năpraznic de ianuarie. Vreme de să nu scoţi nasul din plapumă. Să stai acasă şi să-ţi vezi de ale tale. Să te bucuri că ţi-e cald, că ţi-e uscat, că ai de toate şi că ţi-e bine.
Acum 1-2 săptămâni, cred că era într-o zi de vacanţă, mă "plimbam" pe internet, eterna mea sursă de inspiraţie şi-n bucătărie, şi-n fotografie. Am văzut undeva, nu mai ştiu unde, în orice caz era un site din depărtări, o postare cu un ceai cu trandafiri, hibiscus şi cardamom. Nu mai ştiu dacă mi-a plăcut fotografia, probabil că nu, căci nu am reţinut-o, în orice caz mi-a plăcut ideea. Mi-am imaginat aromele şi mi-am spus atunci că "pe-ăsta mi-l fac la prima ninsoare".
La noi, la Galaţi, prima ninsoare s-a întâmplat într-o noapte. A doua zi dimineaţa totul era alb şi un viscol de te lua pe sus. Dar de nins nu mai ningea. Şi oricum, în ciuda stihiilor naturii (observaţi ce limbaj elevat am? 😀 ) trebuia să mă duc totuşi la serviciu, n-aveam vreme de făcut ceaiuri romantice. Iar la serviciu, ştiţi deja, beau ceai de ghimbir.
Dar iarna e departe să se termine, ninsori aveau să mai urmeze. Norocul mi-a surâs chiar în weekend-ul următor. Numai bine, am avut timp berechet de infuzat boboci de trandafir şi de jucat cu camera foto în jurul lor. Şi de savurat cel mai delicat ceai pe care l-am băut eu vreodată.
Nu sunt o mare băutoare sau cunoscătoare de ceaiuri. Sunt mai degrabă mare amatoare de cafele alintate cu diverse arome. Dar sunt zile, sau momente din zile, care parcă cer gusturi mai potolite şi arome mai diafane. Când afară iarna e nervoasă foc, parcă de partea cealaltă a geamului simţi nevoia să compensezi cu o băutură calmă şi mângâietoare. Sau cel puţin aşa mi se întâmplă mie. Iar ceaiul ăsta de trandafiri mi-a încântat şi simţul olfactiv, şi papilele gustative, şi lumina ochilor.
Dar pentru că suntem totuşi pe un blog serios, unde omul intră şi se aşteaptă să găsească o reţetă, propun să trecem la fapte şi în cazul în care nu este evident, să vă spun cum se face ceaiul ăsta minunat.
Puneţi într-o ceaşcă (de preferat transparentă) câţiva boboci de trandafiri comestibili, un vârf de cuţit de pudră de hibiscus (sau un pliculeţ cu ceai de hibiscus) şi câteva seminţe de cardamom. Turnaţi apă clocotită şi lăsaţi 3-4 minute la infuzat. Îndulciţi sau nu îndulciţi. Dar dacă îl preferaţi îndulcit, măcar să o faceţi cu miere de albine, ca să vă bucuraţi de o băutură 100% naturală. Asta-i tot. Acum închideţi ochii şi lăsaţi aromele să vă inunde simţurile!
Mod de preparare ceai cu trandafiri, hibiscus și cardamom
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- boboci de trandafir (comestibili!)
- seminţe de cardamom
- pudră de hibiscus (sau 1 pliculeţ cu ceai de hibiscus)
- opţional - miere de albine pentru îndulcit
Instrucțiuni de preparare
- Se pun într-o ceaşcă 3-4 boboci de trandafir si 2-3 seminţe de cardamom.
- Se adaugă un vârf de cuţit de pudră de hibiscus (e foarte concentrată) sau 1 pliculeţ cu ceai de hibiscus.
- Se toarnă apă clocotită şi se lasă la infuzat 3-4 minute.
- Opţional se îndulceşte cu miere de albine.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Mihaela Damaceanu
Asta-i o reteta ca o poezie, ceea ce nu inseamna deloc ca blogul nu e serios. Inseamna doar ca autoarea lui nu este foarte pricepută doar la bucata alese si aromate, ci si la vorbe si povesti frumoase. Oare iti este dor?
Iuliana
Se simte, nu-i asa? :))