V-am mai spus eu că îmi place să fac rulade. Se fac mai uşor decât un tort, sunt spornice, elegante şi se porţionează frumos. Ideea acestei rulade cu gem de căpşuni şi cremă de vanilie mi-a venit zilele trecute după ce am văzut într-un aprozar că au apărut căpşunile proaspete. Nu ştiu dacă erau de-ale noastre, crescute în seră, sau aduse de departe, dar nu contează, erau căpşuni proaspete şi miroseau ameţitor a primăvară.
M-am abţinut şi nu am cumpărat căpşuni de la aprozar. Erau fantastic de scumpe şi nu merită. Prefer totuşi să le aştept pe ale noastre, alea mici şi parfumate, pe care le ştiu eu. Dar uitându-mă la căpşunile de la aprozar, mari, roşii şi frumoase, mi-am amintit că acasă, în cămară, aşteaptă cuminţele vreo 2-3 borcane cu gem de căpşuni făcute astă vară. Aşa că mi-am pus mintea la contribuţie şi am inventat ad-hoc un desert cu care să-mi potolesc oarecum pofta.
Reţeta de azi e la fel de uşoară ca orice reţetă de ruladă. Am făcut blatul, l-am uns cu gem şi l-am umplut cu o cremă clasică de vanilie. Nici n-a avut nevoie de cine ştie ce decor.
I-a stat foarte bine doar pudrată cu puţin zahăr vanilat. I-ar fi stat şi mai bine decorată cu câteva căpşuni proaspete, dar şi coacăzele de la congelator şi-au făcut bine treaba. Şi-apoi....vine primăvara! Trebuie să consumăm stocurile: gemuri şi dulceţuri, fructe congelate şi ce-am mai strâns ca furnicuţele astă vară 🙂
Mod de preparare ruladă cu gem de căpşuni şi cremă de vanilie
Pentru că orice ruladă începe cu un blat pufos, vă las mai jos rețeta video pentru cel mai simplu blat de ruladă - un blat din pandișpan.
Iar dacă încă nu te-ai abonat la canalul meu de YouTube, poate că vei dori să o faci chiar acum. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
am folosit tava din dotarea aragazului - aprox. 40x35 cm
blatul
- 6 ouă
- 6 linguri de zahăr tos
- 6 linguri de făină
- ½ linguriţă pudră de vanilie
umplutura
- 1 borcan de gem de căpşuni (de 400 g)
- 6 gălbenuşuri
- 100 g zahăr
- 500 ml de lapte
- 30 g amidon alimentar
- 1 linguriţă extract de vanilie
pentru ornat
- zahăr pudră
- fructe proaspete
- frunze de mentă
Instrucțiuni de preparare
blatul
- Aprindem cuptorul la 180 de grade şi punem hârtie de copt în tava de la aragaz.
- Batem albuşurile împreună cu un praf de sare, până când devin spumă fermă şi nu mai cad de pe teluri.
- Adăugăm zahărul şi mixăm până când acesta este dizolvat şi albuşurile se întăresc din nou.
- Adăugăm gălbenuşurile şi pudra de vanilie. Mixăm scurt, doar cât să omogenizăm compoziţia.
- Încorporăm făina amestecând de jos în sus cu o spatulă, cât mai încet ca să nu scoatem aerul înglobat în spuma de albuşuri.
- Întindem uniform compoziţia în tavă şi coacem timp de 12-15 minute, până când blatul devine auriu şi începe să se desprindă de margini. Nu trebuie să se rumenească, ci doar să fie auriu şi să treacă testul cu scobitoarea.
- Scoatem tava din cuptor şi lăsăm blatul să se răcorească câteva minute.
- Pe o hârtie de copt de dimensiuni potrivite (de dimensiunea tăvii), presărăm zahăr tos, apoi răsturnăm blatul de ruladă. Facem acest lucru pentru că dorim să avem la interiorul ruladei partea de dedesubt, care este un pic mai rumenă pentru că a fost în contact cu tava. Partea de deasupra, aurie, netedă şi frumoasă, va fi la exterior.
- Rulăm blatul ajutându-ne de hârtia de copt şi îl lăsăm aşa rulat până se răceşte de tot şi poate fi umplut. Între timp, noi ne ocupăm de cremă.
umplutura
- Galbenuşurile se amestecă cu zahărul, amidonul şi 150 ml de lapte.
- Restul de 350 ml de lapte se pun la fiert într-un vas cu pereţi groşi (eu am folosit un ceaun mic).
- Când laptele începe să se umfle, turnăm amestecul de gălbenuşuri şi lăsăm crema pe foc amestecând continuu până când începe să se îngroașe.
- Adăugăm extractul de vanilie şi continuăm să amestecăm până când crema se îngroaşă complet.
- Lăsăm crema să se răcească acoperită cu folie alimentara lipită pe suprafaţa acesteia ca să nu facă pojghiţă.
asamblare şi decor
- Desfacem blatul rulat, îl ungem cu gemul de căpșuni peste care punem crema de vanilie pregătită mai sus. Rulăm din nou şi așezăm prăjitura pe un platou.
- Dăm rulada la rece pentru 3-4 ore. Blatul se va înmuia în contact cu crema, iar aromele se vor combina.
- Înainte de servire, pudrăm cu zahăr și decorăm cu fructe proaspete și frunze de mentă.
Bine de știut:
Vă las mai jos câteva reţete cu bezea:
- bezele simple cu vanilie
- bezele cu aromă de trandafiri
- clătite cu brănză, ciocolată şi bezea aromată
- tartă de ciocolată cu bezea
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Atât a mai rămas din porția mea după ce am terminat de făcut fotografiile pentru rețeta asta. Copil cuminte, am mâncat tot. Ei, mă rog, nu chiar tot-tot! 😀
S Anca
Ce dimensiuni are tava?
Iuliana
Am folosit tava din dotarea aragazului, care are cam 40x35 cm.