Gulii pane făcute la cuptor, o reţetă de post, delicioasă şi dietetică. Guliile pane sunt perfecte lângă o salată, de luat la pachet sau la picnic.
Vă plac guliile? Sau nici nu le-aţi încercat? Nu-i nimic, nici eu nu le încercasem până acum câţiva ani.
Spre norocul meu, sunt curioasă din fire şi într-o bună zi am vrut să văd care-i treaba cu legumele astea. Le-am luat din piaţă, le-am gustat așa, crude, într-o salată de crudități şi din ziua aia le-am iubit!
Mergi direct la:
Tot ce trebuie să știți despre gulii
Guliile fac parte din aceeaşi familie cu ridichile, varza sau conopida. Ca şi acestea, guliile nu sunt doar foarte bune la gust, ci şi foarte sănătoase şi pline de nutrienţi.
Guliile au aproximativ dimensiunea unei portocale, iar frunzele de gulie sunt de asemenea comestibile.
Guliile sunt crocante și seamănă perfect la gust cu ridichile sau cu cotorul de varză. Nu au grăsimi, sunt sărace în calorii şi de aceea guliile sunt foarte recomandate în curele de slăbire.
În România am găsit rareori gulii în piață, în schimb le găsim mereu în supermarketuri, la raioanele de legume-fructe. Alegeți gulii micuțe, tari, netede, sănătoase, fără pete sau urme de lovire.
Guliile sunt bune atât crude, de exemplu în salate, cât și gătite. Din gulii se pot face supe sau ciorbe și se pot găti în tigaie sau la cuptor.
Alte rețete cu gulii
Guliile se mai pot face şi umplute cu carne sau cu orez, dacă doriţi o reţetă de post. Singura condiţie ar fi să le opăriţi câteva minute înainte, ca să se înmoaie puţin şi în felul ăsta va fi mai uşor să le scobiţi. De altfel veţi vedea că şi în reţeta de azi am opărit câteva minute feliile de gulii, altfel se gătesc destul de greu.
Și supa de gulii cu crutoane de pâine este minunată, mai ales într-o zi de post! E fină, catifelată și are o aromă subtilă și deosebită.
Şi pentru că v-am ţinut destul de vorbă, zic să trecem la reţeta de azi: gulii pane făcute la cuptor, o reţetă de post simplă și foarte bună.
Preparare gulii pane făcute la cuptor
Guliile pane sunt foarte gustoase. Pot fi un aperitiv excelent sau le putem servi ca fel principal lângă o salată de roşii sau o salată verde cu ridichi.
Şi ca să avem o reţetă cât mai sănătoasă şi mai dietetică, am preferat să nu le prăjesc în ulei, ci să le bag la cuptor până s-au rumenit frumos şi au devenit puţin crocante.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Gulii pane făcute la cuptor (reţetă de post şi fără gluten)
Ingrediente
- 3 gulii
- 3 linguri făină
- 1 linguriţă boia de ardei dulce
- 1 linguriţă oregano uscat
- 1 linguriţă seminţe de chimen
- 1 linguriţă seminţe de susan
- sare şi piper negru după gust
- 2 linguri ulei de măsline
- 10 linguri pesmet
- 150 ml de apă
Instrucțiuni de preparare
- Curăţaţi guliile de coajă şi tăiaţi-le rondele pe care apoi le puneţi la fiert în apă cu puţină sare, cât să le acopere.
- Lăsaţi guliile să fiarbă 5-7 minute, doar cât să se înmoaie puţin, apoi le scurgeţi şi le lăsaţi să se răcească.
- Faceţi o pastă din făină, condimente, ulei şi apă. Veţi vedea că amidonul din făină va absorbi imediat apa. Dacă pasta vi se pare prea groasă, mai adăugaţi câte puţină apă până obţineţi consistenţa unei smântâni.
- Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi tapetaţi o tavă cu hârtie de copt.
- Pe o farfurie întinsă puneţi pesmetul.
- Treceţi feliile de gulii prin pasta de făină, apoi prin pesmet, pe ambele părţi.
- Aşezaţi feliile în tavă şi daţi tava la cuptor pentru 20 minute.
- Feliile de gulie se vor rumeni mai bine pe partea care a fost în contact cu tava, de aceea trebuiesc întoarse şi pe partea cealaltă.
- Lăsaţi-le încă 10 minute la cuptor, apoi sunt gata. Veţi obţine felii de gulii pane rumene şi crocante.
- Se servesc alături de o salată de roşii sau o salată verde cu ridichi. Sunt excelente şi pentru luat la pachet sau la picnic.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Poftă bună la gulii pane făcute la cuptor!
Lasă un comentariu