Ostropelul de ciuperci este una din reţetele mele preferate. Prima dată l-am mâncat la un restaurant şi pentru că ne-a plăcut aşa de mult, am început să îl fac şi acasă. E atât de simplă, de ieftină şi de rapidă încât e nelipsită în perioadele de post, iar când nu e post e o garnitură foarte bună lângă un preparat din carne.
Mod de preparare ostropel de ciuperci cu mămăliguţă
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 1 kg de ciuperci
- 3-4 căţei de usturoi
- 3-4 roşii proaspete (sau din conservă)
- 3 linguri de ulei de măsline (sau orice alt ulei folosiţi de obicei)
- sare (piper)
- pătrunjel
Instrucțiuni de preparare
- Spălăm ciupercile şi le tocăm cubuleţe nu prea mici pentru că mai scad la fiert.
- Tocăm usturoiul şi îl punem la călit într-o tigaie cu 2 linguri de ulei doar 1 minut, cât îşi dezvoltă aroma, nu mai mult! Adăugăm ciupercile în tigaie, presărăm un vârf de linguriţă de sare şi punem foarte puţină apă, ¼ de cană doar, cât să nu se lipească de tigaie. Imediat îşi vor lăsa ele suficientă apă când încep să fiarbă.
- Le lăsăm la fiert la foc mic timp de 10 minute. Dacă faceţi ostropelul cu roşii proaspete, folosiţi acest timp pentru a le pregăti. Cel mai simplu ar fi să le băgaţi la robot şi să le pasaţi. În acest caz nu e nevoie să le decojiţi, robotul le toacă foarte bine şi coaja nici nu se mai cunoaşte. Dacă nu aveţi robot, atunci tăiaţi-le jumătăţi şi daţi-le pe răzătoarea cu găuri mari până ajungeti la coajă.
- Adăugaţi sucul obţinut din roşii (sau conserva) peste ciuperci, potriviţi de sare şi piper şi lăsaţi să fiarbă în continuare la foc mic până când ciupercile sunt fierte şi zeama a scăzut suficient de mult.
- Între timp preparaţi o mămăliguţă, căci nimic nu se împrietenește mai bine cu ostropelul de ciuperci decât o mămăliguţă caldă. Presăraţi din belşug cu pătrunjel proaspăt tocat şi asta-i tot 🙂
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Maria Udrea
Yummy! Ce vad eu aici de la prima ora? O mancare pe placul meu!
Iuliana M.
Buna dimineata, Mary! Pai...ai tot timpul sa o faci pana la pranz, daca nu ai programat altceva 🙂
Maria Udrea
Iuliana, sa stii ca am sa o fac, dar o combin cu pui, multumesc mult de idee!