Orez cu lapte, rețeta copilăriei! Desertul iubit de toți copiii, îmbogățit cu piure aromat de gutui și un praf de scorțișoară.
Nu ştiu alţii ce părere au, dar pe mine uneori mă apucă dorul de aromele simple şi cunoscute ale copilăriei şi când vreau să mă răsfăţ cu adevărat, nu-mi trebuie cine ştie ce desert eleborat, ci îmi e suficient un orez cu lapte presărat cu puţină scorţişoară, de exemplu.
De data asta am vrut ceva mai deosebit, aşa că l-am îmbogăţit cu un piure de gutui, că tot aveam câteva exemplare frumoase care-mi făceau cu ochiul dintr-un coş aflat pe masa din bucătărie 🙂
Combinaţia este excelentă, dar dacă nu aveţi gutui la îndemână, nu disperaţi. E la fel de bun şi cu gem de gutui sau un piure din alte fructe de sezon.
Mod de preparare orez cu lapte si piure de gutui
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Rețeta Video
Ingrediente
Pentru orez cu lapte:
- o cană de orez
- trei căni de lapte
- 50 g unt
- 2 linguri de zahăr (sau după gustul vostru)
- 1 plic cu vanilie
- ½ linguriţă coajă rasă de lămâie
Pentru piureul de gutui:
- 1 gutuie mare (sau 2 mici)
- 2 linguri de zahăr
- zeama de la o jumătate de lămâie
- un vârf de linguriţă de scorţişoară
- ½ pahar cu apă
Instrucțiuni de preparare
- Gutuia se curăţă şi se taie cuburi care se stropesc imediat cu zeama de lămâie ca să nu aibă timp să oxideze.
- Cuburile se pun în tocătorul electric şi se mărunţesc cât de bine reuşiţi.
- Gutuile tocate se pun într-o crăticioară cu apa şi cele două linguri de zahăr şi se lasă la fiert la foc mic cam jumătate de oră. Dacă piureul scade prea mult şi gutuile nu sunt fierte încă, mai puteţi adăuga puţină apă.
- Când piureul e gata fiert, adăugaţi scorţişoara şi omogenizaţi.
- Orezul se spală bine în 2-3 ape şi se pune la fiert în laptele rece, îndulcit în care am pus și coaja rasă de lămâie. Trebuie amestecat din când în când, să nu se lipească. Când orezul e aproape gata, adăugăm untul, îl lăsăm să se topească şi omogenizăm.
- Lăsăm să se răcorească puţin orezul şi piureul, apoi le aranjăm frumos în cupe sau în castronele şi presărăm cu scorţişoară.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Un deliciu clasic, gustos şi hrănitor pentru toată familia. Mai ales cei mici, garantez că îl vor adora.
Greta
Si eu ador orezul. Este un aliment care ma apasioneaza si caut mereu sa descopar noi forme de orez si utilitatea lor. Ador in mod particular orezul Venere, orezul salbatic, orezul rosu, dar si cel basmatic sau Thai....Imi amintesc ca atunci cand eram bunica imi facea orezu cu lapte, zahar si scortisoara. Il adoram.
Aurica
un adevarat deliciu culinar, imi place cum arata, un desert care iti aduce aminte de copilarie, un desert sanatos, simplu si delicios 😀
Iuliana
Da, uneori ma intreb si eu de ce oare ne chinuim cu deserturi sofisticate cand cele simple sunt atat de bune? 🙂
andreeadenisa03Dea
foarte bun si frumoasa prezentare!
Iuliana
Multumesc Andreea!
Maria
Cred ca este foarte savuros de la parfumul gutuilor !
Iuliana
E foate buna combinatia, mie mi-a placut foarte mult.