Toată vara am vrut să fac supă-cremă de ardei copţi şi nu ştiu cum s-a întâmplat până la urmă, că vara a trecut şi supei tot nu i-a mai venit rândul. În toamnă, când am pus ardeii copţi la congelator m-am şi gândit că până la urmă o să vină iarna cu frigul ei şi atunci supa asta cu aroma ei dulce-afumată mi se va părea o minune. Şi exact aşa a fost! 🙂
Morala: puneţi câteva punguţe de ardei copţi la congelator 😉
Mod de preparare supă-cremă de ardei copţi
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente
- 6 ardei copţi (de preferat kapia sau portocalii)
- 1 ceapă mică
- 1 morcov
- o felie de ţelină
- ½ de rădăcină de pătrunjel
- 2 căţei de usturoi
- 2 linguri de ulei de măsline
- 750 ml de apă
- sare/piper/nucşoară
- smântână/iaurt - opţional
Instrucțiuni de preparare
- Dacă nu e iarnă şi nu aveţi ardei copţi la congelator, cum am avut eu, atunci puneti ardeii pe grill sau pe grătar. Aveţi grijă să îi întoarceţi din când în când ca să se coacă uniform pe toate părţile. Când sunt rumeniţi bine, îi puneţi într-un vas cu capac să se aburească 5-10 minute, după care vor fi foarte ușor de curăţat.
- Alegeţi o cratiţă/oală potrivit de mare. Ceapa şi usturoiul tăiate mărunt se călesc 2-3 minute în uleiul de măsline, doar cât să-şi dezvolte aroma.
- Rădăcinoasele se taie bucăţi nu foarte mici care se pun în cratiţă peste ceapa şi usturoiul călite. Se adaugă apa (puţeţi folosi şi supă de legume sau de carne, dacă aveţi), se potriveşte de sare şi se lasă la fiert până când vedem că morcovul e suficient de moale şi se sfărâmă uşor.
- Scurgem într-un vas zeama în care au fiert legumele, adăugăm ardeii copţi şi pasăm totul cu un blender vertical. Subţiem cu supa în care au fiert legumele până când obţinem o cremă cât ne place de groasă. Eu prefer să procedez în felul ăsta pentru a putea controla consistenţa supei, nu vreau să risc să fie prea lichidă.
- Potriviţi de sare şi piper după gust, adăugaţi şi un vârf de cuţit de nucşoară dacă vă place acest condiment şi supa e gata!
- O puteţi servi cu un moţ de iaurt sau smântână şi neapărat cu nişte crutoane aurii preparate ca aici 🙂
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Poftă bună!
Această reţetă participă la provocarea Dulce Românie a cărei gazdă de decembrie este Kadia, care a propus ca temă a provocării din această lună, supele-cremă.
Tucanu Florina
am facut si eu reteta chiar weekendul trecut am pus si un pic de cascaval la fiecare portie si a fost un deliciu!!! Merci pentru recomandare!!
Iuliana
O refac si eu cu cascaval 🙂
Kadia
Uneori asa imi e dor de ardei copti! La mine in oras nu se prea gasesc, dar o cana de supa de ardei as vrea si eu. Imi imaginez ce aroma superba trebuie sa aiba!
Iuliana
Intr-adevar, aroma de fina si deosebita 🙂