Rețeta tradițională de tocăniță de ardei copţi cu roșii și usturoi. O mâncare de post savuroasă, mai ales alături de o mămăliguță fierbinte.
Tocăniţa aceasta cu ardei copți mi-o făcea adeseori bunica vara, când mergeam la ea în vacanță. O fac și eu destul de des pentru că e genul acela de mâncare simplă și gustoasă care poate fi pusă pe masă într-o zi de post, alături de o mămăliguță fierbinte, dar se poate folosi și drept garnitură lângă o carne gătită la cuptor sau la grătar.
Vara fac tocănița cu ardei proaspeți pe care îi coc rapid pe un grill de fontă, special pentru această mâncare. Iarna în schimb, folosesc rezervele din congelator și pregătesc tocănița de ardei copți mai ales în postul Crăciunului.
Tocănița de ardei copți e bună și caldă, e bună și rece, dar ce-mi mai place la această mâncare atât de simplă e faptul că se poate mânca și cu mămăliguță, dar și cu pâine. Important e să întingi cu ceva în sosul acela dulce-acrișor și atât de gustos 🙂
Alte rețete cu ardei copți pe care să le încercați neapărat!
Dacă și vouă vă plac ardeii copți la fel de mult ca și mie, atunci cu siguranță vă vor prinde bine încă câteva idei de rețete pe care să le încercați vara aceasta:
- salată de bulgur cu ardei copți și mentă
- mâncare de ardei copți cu smântână și usturoi
- pastă de năut cu ardei copți
- salată de vinete cu ardei copți
Mod de preparare tocăniță de ardei copţi cu sos de roșii și usturoi
Tocănița de ardei copți este o rețetă simplă, fără cine știe ce secrete. Se face ușor, rapid și are puține ingrediente. Singurul secret ar fi, poate, să folosiți ardei grași roșii sau ardei kapia pentru că sunt mai cărnoși, ca să nu mai vorbim că au și o culoare frumoasă și apetisantă în farfurie.
Rețeta de tocăniță de ardei copți e foarte ușoară, dar întotdeauna e util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.
Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Tocaniţă de ardei copţi
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 350 g ardei copți ((aprox. 5 ardei kapia))
- 1 ceapă
- 3 linguri ulei
- 200 ml roșii pasate
- 10 g făină ((1 lingură))
- 3 cătei de usturoi
- sare, piper, cimbru uscat - după gust
- pătrunjel proaspăt pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Dacă nu aveți ardei deja copți, atunci cu asta trebuie să începeți: coaceți ardeii, îi curățați de coajă, îndepărtați cotoarele și semințele.
- Dacă folosiți ardei congelați, va trebui să îi lăsați să se dezghețe înainte de gătire.
- În ambele cazuri, nu aruncați zeama pe care o lasă ardeii. Este foarte gustoasă și o vom folosi în rețetă.
- Tocăm mărunt ceapa și un cățel de usturoi.
- Într-o tigaie sau cratiță cu capac, punem uleiul la încins, apoi ceapa și usturoiul tocate. Amestecăm și lăsăm ceapa să se călească 2 minute, cât să își dezvolte aroma.
- Presărăm un praf de sare și adăugăm în tigaie 100 ml de apă. Punem capacul și lăsăm ceapa să se mai gătească timp de 5 minute amestecând din când în când ca să nu se lipească.
- Adăugăm roşiile pasate, sare, piper și cimbru uscat după gust. Din nou, punem capacul și lăsăm legumele să fiarbă cam 10 minute.
- Punem în tigaie ardeii copți tăiați fâșii. Puneți acum și sucul lăsat de ardeii copți și la nevoie mai completați cu puțină apă
- Într-un castron, amestecați 1 lingură de făină cu 100 ml de apă rece și turnați amestecul în tigaie.
- Lăsați mâncarea să mai fiarbă 10 minute la foc mic.
- Stingeți focul, presărați restul de usturoi tocat mărunt și lăsați mâncarea deoparte câteva minute, acoperită cu un capac ca să se îmbine toate aromele.
- Serviți tocănița de ardei copți cu mămăliguță caldă, iar înainte de servire, presărați pătrunjel proaspăt tocat mărunt.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
maria
Am revenit.
La mancarica noastra "clasica", moldoveneasca, de ardei copti am pus aseara si cartofi, ca in reteta ta. Mi se pare mai buna, mai gustoasa, mai dulce, se taie din gustul usor amarui pe care-l au ardeii copti. De-acum inainte voi face numai asa. Multumesc!
Iuliana
Maria, ma bucur mult ca ti-a placut varianta mea si iti multumesc ca ai revenit cu impresii 🙂
maria
La noi in Moldova se face des in special vara, dar fara cartofi. Si se pun ardei copti multi la congelator ca sa putem face mancarea asta si iarna 🙂
Ceapa taiata cubulete si calita usor in putin ulei (sau deloc) e pusa apoi la fiert impreuna cu ardeii/gogosarii copti pana se inmoaie si acestia mai mult. Se adauga sare si o foaie de dafin. Iar la final se pun multe rosii taiate cubulete (sau iarna suc de rosii din belsug) si se mai lasa sa dea niste clocote. Se serveste in special cu mamaliguta.