Aveam demult în minte să fac mini tarte cu căpşuni, de fapt cu chiar cu gândul la ele am cumpărat formele. Când în sfârşit am găsit şi ocazia potrivită, dar şi timpul necesar, era gata-gata să nu găsesc ingredientul-vedetă, căpşunile româneşti, din cele mai micuţe dar foarte aromate şi al căror parfum inundă casa. A plouat mult prin zona noastră şi se pare că din păcate, au fost afectate printre altele şi culturile de căpşuni. Din cele aduse din import, mari, frumoase foc, dar fără niciun gust erau pe toate tarabele, dar eu vroiam musai căpşuni de-ale noastre. Am avut mare noroc că le-am găsit la un aprozar de cartier, exact locul unde am căutat ultima dată înainte să mă dau bătută.
Asta e povestea minunatelor mini tarte cu căpşuni. Probabil că e ultima reţetă cu căpşuni proaspete pe anul ăsta, sper ca prin zonele voastre să le mai găsiţi încă şi să încercaţi reţeta asta pentru ca e foarte simplă şi frumoasă.

Ingrediente
pentru 6 mini tarte
pentru blat
- 100 g unt rece tăiat cuburi
- un galbenus
- 200 g făină
- 50 g zahăr pudră
- un praf de sare
- 1-2 linguri de apă rece
umplutura
- 500 g de căpşuni
- 3 linguri de zahăr brun
Instrucțiuni de preparare
- untul se amestecă cu făina, zahărul pudră, gălbenuşul şi un vârf de cuţit de sare şi se amestecă cu o furculiţă până se omogenizează aluatul şi devine nisipos
- se adaugă o lingură de apă rece şi se continuă frământatul. Aluatul va începe să se lege. Dacă mai este nevoie, adică dacă aluatul nu s-a legat suficient, mai adăugaţi o lingură de apă
- aluatul astfel obţinut se lasă 1-2 ore la frigider sau dacă vă grăbiţi îl puteţi băga 30 de minute în congelator
- se întinde aluatul in foaie cu grosimea de aproximativ 1/2 de cm din care se decupează discuri de mărimea formelor de mini-tarte.
- se pune în fiecare formă câte un disc, se apasă cu degetele inclusiv pe margini, până când aluatul îmbracă frumos forma până sus. Se taie cu un cuţit marginile ce depăşesc forma.
- se înţeapă aluatul cu furculiţa din loc în loc şi se bagă formele la copt pentru 10 minute
- căpşunile se taie jumătăţi sau felii dacă sunt mai măricele
- din aluatul rămas decupăm inimioare mici, folosind o formă pentru biscuiţi
- scoatem formele din cuptor, aşezăm feliile de căpşuni circular şi le presărăm cu zahăr brun
- aşezăm inimioarele în mijloc, presărăm şi pe ele puţin zahăr, care se va carameliza frumos
- le dăm la cuptor pentru încă 15 minute
- le lăsăm să se răcească în forme şi le scoatem cu grijă, desprinzând aluatul de margini cu o scobitoare
Note
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative. Nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produsele pe care le folosesc și le recomand.
Zahărul brun se va topi în sucul pe care îl lasă căpşunile şi vor forma împreună un fel de dulceaţă de căpşuni dulce şi aromată, o minune!
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de mini tarte cu căpşuni, ca să o aveţi la îndemână când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţie pentru mai târziu.
Poftă bună!
Tare dragalase sunt tartele, felicitari!
Au fost si foarte aromate 🙂