Tortuleţul ăsta ciocolatos l-am făcut pentru fiul meu când a venit acasă în vacanţă, după ultimul an de facultate, deci un prilej care trebuia neapărat sărbătorit. Am vrut să îl aştept cu un tort deosebit, care să fie numai al lui, să nu îl împartă cu nimeni 🙂
Blatul e cu ciocolată, însiropat din belşug cu rom. Crema este tot cu ciocolată, iar pentru o tentă acrişoară l-am garnisit cu bobiţe de coacăze roşii. A fost excelent, foarte aromat şi cremos şi a dispărut imediat din farfurie. Aşa că vă recomand să îl încercaţi neapărat. Este un cadou frumos pentru cineva drag.
Reţeta este pentru două tortuleţe în formă de inimă ca în fotografia de mai jos. Dacă nu aveţi astfel de forme, dublaţi cantităţile şi folosiţi o formă normală, cu diametrul de 26 cm.
- 70g ciocolată neagră cu 70% cacao
- 50g unt tăiat cubuleţe
- 2 ouă
- 50g de zahăr
- 50g de făină
- ½ linguriţă praf de copt
- 100 ml de apă
- 2 linguri de zahăr
- ½ sticluţă de esenţă de rom
- 100 g mascarpone
- 50 g smântână pentru frişcă
- 50 g ciocolată neagră
- 2 linguri de zahăr pudră (1 pentru frişcă, 1 pentru mascarpone)
- 100 g coacăze roşii proaspete
- Ciocolata se mărunţeşte cât se poate cu ajutorul unui cuţit, apoi o topim la bain marie sau în cuptorul cu microunde. Nu trebuie să fie fierbinte, ci doar să ajungă în faza lichidă.
- Frişca o batem cu o lingură de zahăr pudră până când se întâreşte frumos.
- Amestecăm brânza mascarpone cu zahărul pudră. Adăugăm ciocolata lichidă şi omogenizăm.
- Încorporăm frişca bătută în crema de mascarpone cu ciocolată şi o dăm la rece până când terminăm blatul şi siropul.
- Topim cubuleţele de unt şi bucăţile de ciocolată la bain marie.
- Lăsăm amestecul să se răcească câteva minute, apoi adăugăm ouăle bătute, zahărul şi făina amestecată cu praful de copt.
- Omogenizăm foarte bine compoziţia şi o turnăm în mod egal în cele două forme-inimă.
- Lăsăm blaturile la copt cam 15-20 de minute sau până trec testul cu scobitoarea.
- Scoatem blaturile din forme şi le lăsăm la răcit. Când s-au răcit de tot, le tăiem în două păţi egale pe orizontală.
- Punem la fiert jumătate de cană de apă (100 ml) cu 2 linguri de zahăr. Lăsăm să fiarbă la foc mic până când vedem că siropul începe să se lege. Îl dăm deoparte şi îl lăsăm să se răcească, apoi adăugăm esenţa de rom.
- Insiropăm prima jumătate de blat, peste care punem jumătate din crema de ciocolată. Presăraţi din loc în loc câteva bobiţe de coacăze.
- Însiropăm şi a doua jumătate de blat, o aşezăm peste stratul de cremă şi deasupra punem crema de ciocolată rămasă. Eu nu am nivelat-o, ci cu ajutorul unei linguri, am creat nişte "valuri" de ciocolată.
- Puneţi deasupra valurilor de ciocolată un ciorchine micuţ de coacăze.
- Lăsaţi la frigider minim2-3 ore înainte de servire ca să se îmbine frumos toate gusturile.
Sunt sigură că o să vă placă!
Nu uitaţi că reţeta de tort cu ciocolată şi coacăze roşii poate fi printată pentru a fi preparată mai uşor sau să o păstraţi pentru mai târziu.
Poftă bună!
Daca a mai ramas o bucatica si pentru vizitatori ma inscriu pe lista 😉
Chiar daca nu a ramas, la cat de usor se face, pana ajungi tu la noi, facem altul 😉