De ce să o cumpăram când granola făcută acasă e atât de bună? Putem alege ingredientele care ne plac și putem controla cantitatea de zahar.
Azi nu am o reţetă propriu-zisă ci doar o idee de mic dejun cu granola făcută acasă. De ce e important micul dejun, teoretic ştim cu totii, doar că de multe ori drumul de la teorie la practica nu e aşa simplu. Ba ne e somn, ba ne e lene, ba n-am auzit când a sunat ceasul și e deja târziu...
În privinţa asta eu una rareori am avut probleme. Sunt destul de matinală de fel şi una din marile mele plăceri e să-mi beau cafeaua acasă, pe îndelete. Nu pe stradă, nu cumpărată de la automat, nu la birou pe fugă, ci liniștită, în fotoliul meu de acasă şi în ritmul meu.
Iar ca să beau cafeaua trebuie mai întâi să-mi iau micul dejun, altfel pe stomacul gol nu merge deloc. Aşa că de dragul cafelei mi-am format programul zilnic în aşa fel încât să am mereu timp să pregătesc micul dejun.
Micul meu dejun este de obicei format din cereale, sau tărâţe de ovăz cu ceva fructe uscate sau proaspete şi cu lactate. De obicei nu cumpăr mixuri gata formate, ci le iau pe toate individual şi le amestec eu acasă în ce proporţie îmi place.
Cumpăr de exemplu fulgi de ovăz, fructe goji, seminţe de chia, seminţe de in, nuci, merişoare uscate, ananas confiat şi le combin. Aromatizez amestecul cu scoţişoară măcinată şi îl păstrez în borcane mari de sticlă din care consum în fiecare dimineaţă 3-4 linguri cu iaurt sau lapte degresat sau cu lapte de cocos, de migdale sau de soia în zilele de post. Destul de simplu, dar mai ales e bun-bun şi sănătos. Şi mai ieftin decât dacă aş cumpăra musli gata preparat din supermarket.
Bineînţeles că îmi place şi mie granola din pungile cumpărate, că doar e făcută să-ți placă, nu-i aşa? E dulce şi crocantă şi e grozav să îţi începi ziua cu ea. Dar e destul de scumpă la cât e de puţină în cutiile alea frumos colorate, iar pentru cei care sunt la dietă conţine prea mult zahăr. De fapt dacă citeşti eticheta, constaţi că e prea mult zahăr pentru oricine, nu numai pentru cei care sunt la regim.
Am găsit pe blogul Amei o reţeta de granola făcută în casă şi uneori asta e varianta mea de mic dejun. Se face foarte simplu, e la fel de bună ca cea din magazin, dar are avantajul că putem controla cât de dulce o facem şi ce punem în ea.
Mod de preparare granola făcută acasă
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Mic dejun cu granola făcută acasă
Ingrediente
- 250 g fulgi de ovăz
- 250 g fulgi de secară
- 250 fructe uscate: stafide, merișoare, papaya, banane, caise, smochine, etc.
- 50 ml ulei de cocos
- 2-3 linguri miere
- 1 linguriță extract de vanilie
Instrucțiuni de preparare
- Puneţi într-un bol orice amestec de cereale şi fructe uscate, în ce proporţii vă place. Puteți respecta ingredientele mele sau vă puteți face propriul mix de ingrediente.
- Amestecaţi 250 ml de apă cu uleiul, mierea şi extractul de vanilie.
- Turnați amestecul peste cereale şi amestecaţi bine să se umezească toate cerealele.
- Întindeţi cerealele umede într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi daţi la cuptor.
- Amestecaţi din când în când să vă asiguraţi că se usucă uniform pe toate părţile.
- Sunt gata când cerealele devin crocante şi nu mai sunt deloc umede.
- Granola făcută acasă se păstrează în borcane de sticlă cu capac și se servește ca atare sau cu lapte, iaurt, etc.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Un articol foarte complet despre granola am găsit în acest articol pe The Guardian. Daca vă preocupă subiectul găsiţi acolo foarte multe informaţii şi idei de combinare a ingredientelor.
Dimineţi frumoase şi sănătoase vă doresc!
Antonia
Si eu fac granola in casa! Pana acum doar cu fulgi de ovaz, o sa incerc si cu secara...
Claudia
Cu siguranta e mult mai sanatos daca il facem noi acasa 🙂