Când am văzut punguţa cu făină de migdale în pachetul sosit de la Solaris, primul gând a fost: uraaa, fac o tartă cu cremă frangipane! Văzusem reţeta acestei creme pe multe site-uri şi mi-am propus demult să o încerc, dar mereu când să mă apuc de treabă constatam că îmi lipseşte taman ingredientul principal şi eram nevoită să aleg o altă reţetă. Făina de migdale de la Solaris nu e greu de găsit, am văzut-o în mai toate supermarketurile mari şi în magazinele naturiste, însă eu mereu uitam să o trec pe lista de cumpărături. Dar totul e bine când se termină cu bine şi iată că m-am apucat în sfârşit de tarta dorită.
Frangipane este o cremă pe bază de unt, zahăr, ouă şi făină de migdale pe care francezii o folosesc în mod tradiţional la tarte, prăjituri şi alte produse de patiserie. Pentru mine, orice ar fi, dacă e cu migdale, automat e grozav de bun, pentru că le iubesc şi îmi place să le ronţăi pe post de gustare între mese. Cu atât mai mult eram curioasă cum o fi o cremă care le conţine măcinate. Şi m-am lămurit: este excelentă! Pardon, a fost, că s-a terminat imediat 🙂
Mod de preparare tartă cu piersici şi cremă frangipane
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
pentru blat:
- 100 g unt rece
- 1 gălbenuş de ou
- 200 g făină
- 40 g zahăr vanilat
- 1 vârf de cuţit de sare
- 1 lingură de apa rece
pentru umplutură:
- 3-4 piersici curăţate de coajă şi tăiate felii
- pentru crema frangipane:
- 100 g de unt la temperatura camerei
- 100 g de zahăr vanilat
- 100 g de făina de migdale Solaris
- 1 gălbenuș ou
Instrucțiuni de preparare
- Untul rece, tăiat cubuleţe se amestecă cu gălbenuşul, făina cernută, zahărul pudră şi un praf de sare. Se amestecă cu furculiţa, nu cu mâna, până se obţine un aluat nisipos.
- Ca să se lege aluatul şi să devină elastic, adăugaţi o lingură, maxim două de apă rece şi continuaţi să amestecaţi până aluatul se leagă. Apoi îi daţi cu mâna o formă de bilă.
- Înfăşuraţi aluatul în folie alimentară şi lăsaţi-l să se odihnească la frigider minim jumătate de oră.
- Întindeţi aluatul cu sucitorul căutând să obţineţi o foaie puţin mai mare decât forma de tartă pe care doriţi să o folosiţi.
- Aşezaţi aluatul în formă, şi tăiaţi cu un cuţit marginile care depăşesc forma. Pentru că aluatul conţine unt, nu se va lipi, aşa că nu este nevoie să ungeţi forma sau să folosiţi hârtie de copt.
- Înţepaţi aluatul din loc în loc cu furculiţa şi daţi-l la cuptor pentru 15 minute. Între timp pregătiţi crema frangipane.
- Untul moale se freacă cu zahărul vanilat până devine ca o cremă. Adăugaţi gălbenuşul bătut şi amestecaţi până când este perfect încorporat.
- Turnaţi pudra de migdale şi omogenizaţi compoziţia. Lăsaţi-o să se odihnească la rece 5 minute, apoi cu o spatulă, întindeţi-o în tavă peste blatul de tartă.
- Peste crema frangipane aşezaţi feliile de piersică.
- Daţi tarta la cuptor pentru 20 de minute sau până începe aluatul să se rumenească pe margini.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Frangipane nu e o cremă fină, sau moale. Făina de migdale se umflă datorită untului şi oului din compoziţie, apoi, la cuptor se mai usucă puţin, astfel că textura sa devine puţin grunjoasă aş zice. Are o aromă subtilă, foarte puţin amăruie şi e foarte gustoasă. Am lins şi lingura cu care am amestecat-o, am lins şi castronul... ca-n copilărie când gătea mama ceva bun şi-mi băgam pe furiş degetele-n compoziţie. Doar că acum nu mă vedea nimeni să mă oprească de la asemenea obiceiuri deloc elegante. Voi să nu faceţi ca mine, că nu-i frumos! 😀
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de tartă cu piersici şi cremă frangipane pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţie pentru mai târziu.
Poftă bună!
cristina
este o reteta buna, o sa o incerc maine ,
multumesc
Paula Gafitescu
Ce frumos arata! Si eu am incercat anul acesta frangipane-ul si am ramas foarte placut surprinsa desi eram putin sceptica la inceput. Asadar nu ma mir ca nu a mai ramas nici o bucatica de tarta 🙂
Iuliana
Si pentru mine e prima data cand am facut frangipane si mi-a placut foarte mult.
Drept e ca forma de tarta e cam micuta de aceea s-a terminat asa repede 😀
Mihaela Dămăceanu
Păi bine, Iuli, ai terminat-o aşa de repede şi nu te-ai gândit tu să-mi opreşti o porţie pentru revenirea din concediu? Pup, draga mea şi trimit îmbrăţişări! Arată fabulos pozele!
Iuliana
Mihaela, iertare! Mirosea fabulos si nu am rezistat si ne-am repezit la ea, nici nu apucase sa se raceasca prea bine. Noroc ca am apucat sa ii fac cateva poze 🙂
Bine ai revenit, sa-ti fie de bine vacanta. Pup!
Claudia
Daa, e foarte buna praji cu o crema frangipane. Eu am facut anul trecut cu smochine, dupa o reteta marca Jamie Oliver si tare buna a mai iesit. Ma gandesc sa mai repet reteta si anul asta. Dar poate schimb fructele ca tot mi-ai dat o sugestie 😉
Iuliana
Stiu tarta ta cu smochine, mi-a ramas gandul la ea si e urmatoarea pe lista mea de dorinte 🙂