Prăjitura asta pufoasă cu merişoare e perfectă pentru o zi leneşă de toamnă, lângă un pahar de lapte sau o ceaşcă de ceai călduţ şi aromat. Pentru reţetă m-am inspirat de pe blogul Aurei, care mi-a fost repartizat de către Adela în cadrul Provocării Secrete din luna octombrie. Chiar dacă am personalizat puţin reţeta, atât de mult mi-a surâs ideea de prăjitură cu smântână, încât nici n-am mai avut răbdare până la sfârşitul lunii, am şi făcut-o şi m-am grăbit să vă arăt şi vouă minunăţia 🙂
Mod de preparare prăjitură cu smântână şi merişoare
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
pentru o tavă de 30x20 cm
- 200 g smântână
- 4 ouă
- 100 g unt la temperatura camerei
- 150 g zahăr
- 350 g făină
- 1 pliculeţ de praf de copt
- 1 sticluţă de esenţă de vanilie
- o mână de merisoare uscate
- un praf de sare
- zahăr vanilat pentru pudra
Instrucțiuni de preparare
- Untul se freacă cu zahărul şi un praf de sare, până devine o cremă.
- Se adaugă pe rând ouăle, apoi smântâna şi esenţa de vanilie.
- Făina cernută se amestecă cu praful de copt şi se toarnă peste crema de unt si ouă.
- Se amestecă până obţinem o compoziţie omogenă. Consistenţa trebuie să fie ca o smântână groasă.
- Se tapetează cu hârtie de copt o tavă care va merge la cuptor.
- Se toarnă compoziţia în tavă şi se presară merişoarele uscate.
- Cuptorul trebuie să fie în prealabil încins la 180 de grade. Se coace prăjitura aprox. 30 de minute. Faceţi testul cu scobitoarea ca să fiţi siguri că este bine coaptă.
- După ce se răceşte, se taie şi se pudrează din belşug cu zahăr vanilat.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Merişoarele, aşa mici cum le vedem, sunt adevărate bombe cu vitamine şi antioxidanţi. Au nenumărate beneficii în menţinerea stării de sănătate, împiedică dezvoltarea bolilor cronice, în special a bolilor de inimă şi previn apariţia infecţiilor, fiind binecunoscut rolul lor în tratamentul infecţiilor urinare. Dar pe lângă toate astea, sunt delicioase, gustul e o combinaţie de dulce-acrişor şi prin culoarea lor roşu-vişiniu înveselesc frumos orice desert. Mie nu-mi lipsesc din cămară şi obişnuiesc să le comand online în pungi de 500 g sau de un kilogram de la Green Sense. Sunt excelente şi ca o gustare sănătoasă atunci când ne apucă pofta de dulciuri şi parcă am ronţăi ceva bun în timp ce ne uităm la un film 🙂
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de prăjitură cu smântână şi merişoare pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Poftă bună!
Claudia
Mmmm,mi-ai facut de dimineata pofta de ceva bun si dulce. Cum nu am prajitura o sa ma multumesc doar cu merisoarele care nu imi lipsesc din casa 😉
Iuliana
Buuune merisoarele rontaite dintr-un castronel in timp ce "navighezi" pe internet, cunoastem si noi 🙂