Astăzi vă arăt o reţetă tradiţională, simplă şi bună cu varză şi orez, pe care noi o facem mai ales în zilele de post. Dacă nu ţineţi post, o puteţi folosi drept garnitură pentru o carne la grătar sau la cuptor, sau o puteţi îmbogăţi cu smântână sau iaurt gras, după preferinţa fiecăruia.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 1 varză proaspătă de aprox. 1 kg
- 150 g de orez
- 1 ardei gras
- 1 morcov mic
- 1 ceapă
- 150 ml suc de roşii
- 50 ml de ulei de floarea soarelui
- cimbru uscat
- sare şi piper după gust
- apă
- smântână sau iaurt gras - opţional
Instrucțiuni de preparare
- Varza se curăţă de foile exterioare, se îndepărtează cotorul şi se taie fideluţă, apoi se freacă cu puţină sare şi se lasă deoparte să se înmoaie pentru aproximativ o oră.
- Ceapa şi ardeiul gras se taie cubuleţe, iar morcovul îl dăm pe răzătoarea cu găuri mici. Se pun toate la călit în ulei pentru câteva minute până când ceapa devine uşor sticloasă. Folosiţi o cratiţă suficient de încăpătoare şi pe care apoi să o puteţi băga la cuptor.
- Varza se stoarce de apa pe care şi-a lăsat-o şi se adaugă peste legumele călite. Adăugaţi o cană de apă fierbinte şi lăsaţi totul să fiarbă la foc mic, cu capac.
- Când varza s-a înmuiat, dar nu e fiartă de tot, se adaugă orezul spălat şi scurs bine de apă, sucul de roşii şi cimbrul. Se potriveşte de sare şi piper după gust, se mai adaugă puţină apă dacă credeţi că e nevoie şi se lasă să fiarbă acoperit încă 10-15 minute până când orezul începe să se umfle. Puteţi să o băgaţi şi la cuptorul încins ca să vă asiguraţi că nu se lipeşte de fundul oalei. Eu aşa procedez.
- Se stinge focul şi se mai lasă în cuptor sau acoperită cu capacul cel puţin 15 minute pentru ca orezul să se umfle de tot.
- Se serveşte cu mămăliguţă şi dacă nu ţineţi post puteţi adăuga şi o lingură, două de smântână sau iaurt gras, după preferinţă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de varză de post cu orez şi mămăliguţă pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Poftă bună!
ana
Interesanta reteta ... n-am mancat niciodata mancare de varza cu orez.
Si nici cu ceapa, si nici cu smantana.
Reteta mea e un pic diferita. Se pun intr-o cratita mare: o varză taiata fideluta, 2-3 morcovi dati pe razatoarea mica, 2 ardei sau 2 gogosari taiati cubulete, cateva linguri de ulei, un pic de apa daca e nevoie. Se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba impreuna. Cand sunt aproape gata fierte se adauga 2-3 rosii taiate cubulete, cimbru, sare, piper si se mai fierbe pana sunt gata si rosiile. Iar la final se pune mult marar tocat.
Iuliana
Foarte faina reteta ta! 🙂
vdaiana
Foarte apetisant!
Cred ca am sa prepar in curand reteta.
De post sau nu, e o mancare usoara si gustoasa.
vavaly
un ardei iute da, completeaza perfect. am retinut treaba cu orezul, sa il las sa se umfle. adica sa nu l fierb de tot sa nu se faca pilaf in varza sa ma fugareasca soţu de acasa :)).
Iuliana
Culmea e ca a fost si ardei iute pe masa, dar uite ca nu m-a dus capul sa il pozez si pe el 🙂
Cu orezul eu asa il las, ca se umfla el singur fix cat trebuie. Daca il fierb eu, intotdeauna il scap mai mult decat ar fi bine.
Victor
Un ardei iute ori o ceapă ar fi binevenite lângă varza cu mămăliguţă. Poftă bună celor ce citesc şi post uşor şi binecuvântat celor care-l ţin!
Iuliana
Doamne Ajuta, Parinte!