Păi dacă tot am învăţat cum se face mămăliga şi cum se fac cârnaţii la cuptor, acum ce mare lucru e să combinăm cele două reţete într-una singură frumoasă şi gustoasă? Desigur, am putea să trântim o mămăliguţă şi să aruncăm nişte cârnaţi în cuptor, apoi să le împreunăm direct pe farfurie, eventual cu ceva brânză rasă şi o lingură, două de smântână. Vă spun sincer că e cam acelaşi lucru, adică veţi obţine cam acelaşi gust cu mai puţin efort şi într-un timp mai scurt. Doar că uneori parcă avem chef să ne surprindem familia transformând o masă banală într-una mai deosebită, iar atunci efortul nostru sau un sfert de oră petrecut în plus la bucătărie nici nu contează. Hai, că sigur vi se întâmplă şi vouă chestia asta, măcar din când în când! 😉
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 1 litru de apă
- 350 g mălai
- 1 linguriţă rasă de sare
- 6 cârnaţi de casă
- 150 g de brânză uscată de oi
- 200 g de smântână
- 50 g de unt
- 2 ouă
Instrucțiuni de preparare
- Se face o mămăliguţă iar cârnaţii se fac la cuptor, la grătar sau prăjiţi în ulei, cum vă plac mai mult.
- Tăiem cârnaţii rondele groase de 4-5 cm.
- Ungem cu puţin unt o formă de yena sau orice altă tavă. Aşezăm un strat de mămăligă în care "înfingem" rondelele de cârnaţi.
- Punem bucăţele de unt din loc în loc, presărăm cu brânză rasă şi acoperim cu un alt strat de mămăligă. Folosiţi-vă de o lingură uşor umezită ca să vă fie mai uşor să nivelaţi mămăliguţa.
- Batem cele două ouă împreună cu smântâna şi le turnăm deasupra, peste mămăliguţă.
- Băgăm vasul în cuptorul încins la 180 de grade pentru 15-20 de minute, până când începe să se rumenească frumos deasupra.
- Feliem şi o servim presărată cu brânză rasă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Puteţi printa reţeta de mămăliguţă cu cârnaţi la cuptor pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete aromate pentru mai târziu 🙂
Poftă bună!
Gabriela
Vai, ce blog culinar superb. Felicitari! Mi-am printat pana acum 6 retete pe care vreau sa le fac Pasti.
Iuliana Sbîrnea
Mă bucur că vă sunt de folos rețetele mele și vă mulțumesc tare mult pentru aprecieri!
Claudia
Vai, ce bunatate! 🙂 Si ce foame mi-ai facut! La ora asta cand nu mai pot face nici mamaliga si nici carnati :))))
Iuliana
Pai de ce nu? Te culci si tu mai tarziu si cu burta mai plina :))))