Mama mea, o gospodină desăvârşită, obişnuia să facă mereu tăieţei de casă pentru supe. Făcea mai mulţi odată, îi usca şi astfel îi avea mereu la îndemână. Când se întâmpla totuşi să nu aibă făcuţi sau să nu aibă timp să-i facă atunci, pe loc, îi înlocuia cu turnăţei. Mie aşa de tare îmi plăceau turnăţeii că tare aş fi vrut să rămână mama mai des în pană de tăieţei de casă.
De fapt turnăţeii conţin exact aceleaşi ingrediente ca şi tăieţeii de casă, doar compoziţia în cazul lor este mai lichidă. De aceea, după ce fierb în supă, turnăţeii devin mai grosuţi şi mai pufoşi, iar mie mi se par şi mai gustoşi. Ca să nu mai spun cât de uşor se fac 🙂

Mod de preparare supă de legume cu turnăţei

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente
- 2 morcovi
- 1 ceapă mare
- 1 felie de țelină
- 1 ardei gras
- 1 dovlecel mare
- 3-4 păstăi de fasole verde
- 200 ml de suc de roșii
- sare după gust
- zeama de la ½ de lămâie - opţional dacă o vreți mai acră
- pătrunjel sau leuștean proaspăt
- opţional se poate face cu supă de carne - aprox. 3 litri
pentru turnăţei
- 2 ouă
- 3-4 linguri de făină
- 1 praf de sare
Instrucțiuni de preparare
- Tăiaţi legumele cuburi şi puneţi-le la fiert în 3 litri de apă cu un vârf de linguriţă de sare. Dacă doriţi, puteţi folosi în loc de apă, supă de carne, ca la ciorba de legume cu zdrenţe de ou.
- Când legumele sunt fierte, turnaţi sucul de roşii şi lăsaţi să dea 2-3 clocote. Între timp pregătim turnăţeii.
- Bateţi bine cele 2 ouă cu un praf de sare, apoi începeţi să încorporaţi făina amestecând continuu cu o furculiţă ca să nu se facă cocoloaşe. Trebuie să obţineţi un amestec omogen, de consistenţa unei smântâni mai groase, dar care curge totuşi.
- Când daţi drumul turnăţeilor în oală, ciorba nu trebuie să clocotească, pentru ca turnăţeii să îşi păstreze forma şi să nu se împrăştie. Aşadar, daţi focul la minim sau eventual luaţi oala de pe foc pentru jumătate de minut.
- Cu ajutorul unei linguri daţi drumul turnăţeilor în oală, cu mişcări circulare, nu într-un singur loc.
- Vă puteţi juca cu forma şi consistenţa turnăţeilor după cum vă place. Nu vă faceţi probleme dacă la început par prea lungi, se vor rupe după fiert, când amestecaţi puţin în oală.
- Lăsaţi supa să mai fiarbă 10 minute, apoi stingeţi focul şi presăraţi verdeaţa.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Diana
Nostimi turnateii mamei 🙂