Când vine vorba de ardei umpluţi, dovlecei umpluţi sau sarmale eu întotdeauna votez cu varianta lor vegetală, sau de post, în locul celei cu carne. Mi se pare mai gustoasă, mai uşoară, e mai aproape de gusturile mele. Dacă vă plac şi vouă, poate doriţi să încercaţi reţeta mea de ardei umpluţi cu orez şi legume 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
pentru 4 porţii
- 4 ardei graşi pentru umplut
- 200 g de orez
- 1 ceapă mare
- 1 morcov
- 1 ardei kapia (sau ardei gras roşu)
- 1 căţel de usturoi
- 100 ml supă de legume fierbinte (sau apă)
- 3 roşii mari (2 pentru sos + 1 pentru căpăcele)
- 1 linguriţă de roşii pasate (sau bulion)
- 100 ml de ulei (50 ml pentru călit legumele + 50 pentru sos)
- pătrunjel verde
- sare (piper, puţin oregano uscat)
Instrucțiuni de preparare
- Se spală ardeii şi se scot cotoarele tăind cu vârful unui cuţit de jur împrejurul codiţei. Se îndepărtează nervurile şi seminţele din interior.
- Ceapa şi ardeiul kapia se taie cuburi, usturoiul se trece prin presă, iar morcovul se dă pe răzătoarea cu găuri mici. Se pun toate legumele la călit în 50 ml de ulei, amestecând din când în când să nu se lipească.
- Când legumele au început să se înmoaie, se adaugă orezul spălat în 2-3 ape şi se amestecă. Când orezul devine translucid, se toarnă în tigaie 100 ml de supă de legume fierbinte (dacă nu aveţi supă, puteţi pune apă fierbinte) şi se lasă orezul să absoarbă supa şi să se umfle puţin. Se adaugă condimentele, puţin pătrunjel tocat, o linguriţă de roşii pasate (sau bulion) şi se omogenizează compoziţia.
- Se umplu ardeii cu o lingură, dar fără să presăm. Compoziţia de orez cu legume trebuie să rămână aerată, pentru ca orezul să aibă în continuare loc să se umfle.
- Tăiem dintr-o roşie patru căpăcele rotunde cu care "sigilăm" ardeii, aşezându-le peste orez.
- Aşezaţi ardeii într-o craţiţă potrivită unsă cu puţin ulei. Trebuie să încapă în picioare, să nu se răstoarne, dar nici să nu fie prea înghesuiţi.
- Într-o tigaie încingem 50 ml de ulei, adăugăm cele 2 roşii tăiate cuburi, sare, piper, puţin oregano uscat şi lăsăm să dea 2-3 clocote, apoi turnăm sosul peste ardeii din cratiţă.
- Băgam cratiţa acoperită cu capac sau cu folie de aluminiu în cuptorul încins în prealabil la 180 de grade. După o oră, îndepărtăm capacul (sau folia de aluminiu) şi mai lăsăm ardeii încă 20-30 de minute până se rumenesc cât de mult ne place.
- Se servesc calzi sau reci, cu pătrunjel proaspăt tocat şi dacă nu ţineţi post cu puţin iaurt sau smântână.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Dacă doriţi, puteţi încerca şi reţeta de dovlecei umpluţi cu orez sau pe cea de dovlecei umpluţi cu cuşcuş şi legume.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de ardei umpluţi cu orez şi legume pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu .
Poftă bună!
Claudia
Mie imi plac si cei umpluti cu carne. De fapt pot zice ca imi plac in general ardeii umpluti indiferent ce au in interior 🙂
De post am chiar acum in frigider o portie pentru pranz 😉
Iuliana
Eu sunt mai ne-carnivora. Dehh, in zodia Berbecului, imi plac mai mult ierburile :)))