O prăjitură ciocolatoasă datorită glazurii bogate, dar cu o cremă fină şi catifelată strecurată între două blaturi moi şi pufoase. Nu-i aşa că deja v-a cucerit descrierea? Doar două vorbe vă mai spun şi vă las să vă apucaţi de treabă 🙂
Potrivit Wikipedia, straciatella este un diminutiv italian care înseamnă "fărâme" şi vine de la verbul "a rupe". Italienii folosesc această denumire doar în 3 tipuri de preparate: o supă de ou, îngheţata straciatella pe care o găsiţi şi în Cartea de Bucate Aromate şi o varietate de brânză moale obţinută printr-o anume metodă despre care nu ştiu eu prea multe. Aşa că e foarte probabil ca italienii să nu fie de acord cu denumirea cremei mele, dar eu am denumit-o aşa pentru că am folosit fărâme de ciocolată crocantă care i-au dat un gust delicios 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
blatul
- 5 ouă
- 4 linguri de zahăr
- 2 pliculeţe de zahăr vanilat
- 4 linguri de făină
- 1 lingură de cacao
- 2 linguri de ulei
- 1 linguriţă de praf de copt
- un praf de sare
crema
- 400 ml de smântână pentru frişcă (32% grăsime)
- 4 linguri de zahăr pudră
- 1 linguriţă de extract de vanilie
- 1 pliculeţ de gelatină
- 70 g picături de ciocolată
glazura
- 120 g ciocolată (neagră am pus eu, dar poate fi şi cu lapte)
- 30 g unt (cam o lingură)
- 2 linguri de lapte
- fulgi de ciocolată albă - opţional
Instrucțiuni de preparare
- blatul
- Aprindem cuptorul la 180 de grade şi pregătim tava de la aragaz în care punem o foaie de hârtie de copt.
- Batem gălbenuşurile împreună cu zahărul, zahărul vanilat şi uleiul până îşi măresc volumul, iar zahărul este dizolvat.
- Adăugăm făina cernută, pudra de cacao şi praful de copt şi încorporăm.
- Batem albuşurile spumă cu un praf de sare până când nu mai cad de pe teluri. Eu am folosit un mixer de mână, nu mă descurc la fel de bine cu telul.
- Încorporăm compoziţia de gălbenuşuri în spuma de albuş, amestecând uşor cu o spatulă mai lată pentru a nu scoate aerul încorporat în albuşurile bătute.
- Coacem blatul timp de 15-20 minute până când devine ferm şi elastic, dacă îl apăsaţi cu degetele, îşi revine la forma iniţială. Faceţi şi testul cu scobitoarea pentru siguranţă.
- Scoateţi blatul din cuptor şi lăsaţi-l la răcit până e gata crema.
- crema straciatella
- În prealabil smântâna pentru frişcă trebuie ţinută la rece cel puţin 4 ore. Ar trebui să aibă o temperatură sub 10 grade ca să fiţi siguri că se bate frumos, dar banuiesc nu aveţi cu ce măsura temperatura (nici eu nu am 😉 ) aşa că cel puţin vă puteţi asigura că a stat suficient de mult la frigider. De asemenea, şi castronul şi telurile mixerului trebuie să fie reci şi uscate, aşa că băgaţi-le şi pe ele jumatate de oră la rece.
- Bateţi frişca doar până se îngroaşă şi se cunosc bine "valurile" lăsate de teluri. Adăugaţi zahărul pudră şi extractul de vanilie şi mai bateţi 1 minut cât să se omogenizeze şi să se dizolve zahărul. Nu bateţi mai mult pentru că riscaţi să transformaţi frişca în unt!
- Puneţi gelatina la hidratat în aprox. 100 ml de apă, conform instrucţiunilor de pe plic. Încălziţi-o puţin la bain marie doar până se dizolvă şi atât. Aveţi grijă să nu fiarbă, căci prin fierbere îşi pierde proprietăţile.
- Lăsaţi gelatina să se răcorească puţin, apoi încorporaţi-o în frişca bătută. Tot acum adăugaţi şi picăturile de ciocolată. Daţi crema la frigider pentru 15 minute ca să se închege.
- Tăiaţi blatul pe lungime în două jumătăti. Puneţi crema peste una dintre jumătăţi şi nivelaţi. Aşezati deasupra cealaltă jumătate şi presaţi uşor cu palmele ca să se lipească. Daţi prăjitura la rece cât timp vă ocupaţi de glazură.
- glazura
- Rupeţi ciocolata bucăţi mici şi o puneţi la topit împreună cu untul şi laptele.
- Când ciocolata e topită şi fluidă, turnaţi glazura peste prăjitură şi o nivelaţi.
- Presăraţi cu fulgi de ciocolată albă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lăsaţi prăjitura la rece minim două ore înainte de servire. Tăiaţi prăjitura pătrate sau romburi folosind un cuţit bine ascuţit, cu lama subţire şi ştergeţi lama înainte de fiecare tăiere pentru a obţine cuburi frumoase şi curate 😉
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de prăjitura cu ciocolată şi cremă straciatella pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Click pe poza de mai jos pentru alte reţete de deserturi cu ciocolată.
Poftă bună!
Mihaela Damaceanu
Arata intr-un mare fel, iar despre gust sunt sigura ca este grozav! Iar ma ispitesti cu bunatati dulci, dar am tortul acela pe lista 🙂
Iuliana
Tortul ala il am si eu din nou pe lista :))
Te pup, Miha!
Ciprian
Eu sunt genul care sta mai mult pe langa gratar dar cred ca o sa-mi fac curaj si printre prajituri. Sper sa nu radeti de mine :))
Iuliana
In niciun caz! Dar sa ne arati rezultatul! 🙂
Laura C.
Arată...mmmmmmmmmmmmm!
Claudia
Vai, vai! M-ai dat gata cu prajitura asta. Imi dai si mie ca sa nu mor de pofta? 🙂