Peşte la cuptor cu morcovi caramelizaţi, o reţetă simplă, rapidă şi foarte gustoasă. Morcovii caramelizaţi în unt cu aromă subtilă de vin alb, sunt o garnitură excelentă lângă orice peşte. Totul stropit cu mujdei de usturoi. O combinaţie de vis!
Mod de preparare peşte la cuptor cu morcovi caramelizaţi
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
pentru 2 porţii
- aprox. 400 g carne de peşte la alegere (eu am avut somn)
- 400 g morcovi baby (congelaţi)
- 50 g de unt (sau ulei vegetal dacă ţineti post)
- 2 linguriţe de cimbru uscat
- 1 linguriţă de zahăr brun
- 50 ml de vin alb sec
- 3-4 căţei de usturoi
- 1 lingură de ulei vegetal pentru mujdei
- sare grunjoasă
- piper proaspăt măcinat
Instrucțiuni de preparare
- Peştele se curăţă, se spală şi se porţionează după câte persoane sunt la masa.
- Condimentăm peştele simplu, cu sare, piper şi puţin cimbru uscat. Eu am folosit pentru această reţetă bucăţi de somn, care este un peşte relativ gras, aşa încât nu a mai fost nevoie să îl stropesc în prealabil cu ulei. Dacă folosiţi un peşte mai slab puteţi unge peştele cu foarte puţin ulei înainte de a-l condimenta.
- Ungem un vas de Jena sau o tavă care merge la cuptor cu puţin ulei şi aşezăm bucăţile de peşte. Adăugăm foarte puţină apă, 2-3 linguri, nu mai mult, acoperim tava cu folie de aluminiu şi o dăm la cuptorul care trebuie să fie în prealabil încins la 200 de grade.
- După 15 minute, deschidem cuptorul şi îndepărtăm folia de aluminiu. Peştele se găteşte foarte repede, deja carnea este pătrunsă la interior. Stropim peştele cu grăsimea lăsată în tavă şi îl mai lăsăm încă 10 minute la cuptor, neacoperit ca să se rumenească uşor la suprafaţă.
- Cât timp stă peştele la cuptor ne ocupăm de morcovi. Nu mi s-a întâmplat să găsesc morcovi baby proaspeţi, dar îi folosesc mereu cu succes pe cei congelaţi şi sunt foarte buni. Nu trebuiesc decongelaţi în prealabil.
- Punem untul la topit într-o tigaie la foc mic şi când acesta dă semne că începe să se încingă adăugăm morcovii congelaţi. Dacă folosiţi ulei vegetal în locul untului, atunci acesta trebuie încins când adăugaţi morcovii. Sotaţi morcovii timp de 5-7 minute la foc potrivit, timp în care se vor dezgheţa şi vor deveni deja fragezi.
- Turnăm vinul şi adăugăm în tigaie zahărul brun şi lăsăm morcovii să se gătească amestecându-i din când în când ca să nu se ardă.
- Presărăm sare grunjoasă, piper proaspăt măcinat şi puţin cimbru uscat şi amestecăm din nou pentru ca morcovii să fie uniform pătrunşi de arome.
- Între timp pregătim un mujdei de usturoi.
- Peştele şi morcovii vor fi gata cam în acelaşi timp. Îi aşezăm pe farfuriile de servit şi stropim totul cu mujdei de usturoi şi după preferinţă şi cu puţină zeamă de lămâie.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Dacă v-a plăcut reţeta de peşte la cuptor cu morcovi caramelizaţi, nu uitaţi că o puteţi tipări pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete aromate pentru mai târziu.
Găsiţi mai jos şi alte reţete simple şi rapide pe bază de peşte. Click pe poză dacă doriţi să le vedeţi.
Alina
Morcovi din aia as manca si goi. Dar cu usturoi :))
olivia
Felicitari ! Peste la cuptor cu morcovi caramelizati este o reteta f.gustoasa si nu contine calorii ! multumesc mult.
Chiar va rog retete care contin calorii putine si gustoase !
Iuliana
Ma bucur ca ti-a placut, Olivia. In general toate retetele mele cu peste au putine calorii. Le gasesti aici: https://bucate-aromate.ro/tag/peste-2/
Claudia
Ei bine, de data asta fac greva 🙂 Nu mai vreau peste. Vreau baby morcovii aia :p
Iuliana
De acord cu tine! Au fost excelenti asa caramelizati si stropiti cu usturoi. Ah! 🙂