Cum ar fi dacă ai găsi micul dejun așteptându-te gata pregătit dimineața când te trezești? Super, nu-i asa? Dar dacă acesta ar fi roz 🙂 cremos, dulce și aromat? Şi sănătos și delicios?
Totul a pornit de la faptul că îmi mai rămăsese niște sos de căpșuni de la tortul cu spumă de căpșuni și mi-a venit ideea să îl folosesc la micul dejun.
Treaba e foarte simplă: iaurt, gras sau dietetic, de care doreşte fiecare, cerealele preferate, câteva seminţe de chia (eu le am de la Solaris, multumesc frumos! 🙂 ), sos de căpşuni turnat după dorinţă, poate şi câteva căpșuni proaspete.
Totul amestecat de cu seara într-un borcan care va sta cuminte în frigider şi va aştepta să vă treziţi şi să îl savuraţi somnoroşi și ciufuliți a doua zi dimineaţa.
Acum suntem în plin sezon al căpşunilor, dar variaţiuni pe aceeaşi reţetă se pot face cu aproape orice fructe vă plac: zmeură, mure, caise, afine, etc. E atât de bine să îţi începi ziua cu un mic dejun delicios şi aromat!
Ca să nu mai spun, că dacă "nu aţi auzit când a sunat ceasul" şi sunteţi în mare grabă dimineaţa, puteţi lua pur şi simplu borcanul cu voi şi să îl savuraţi la birou 😉
Mod de preparare mic dejun rapid cu iaurt, chia şi capşuni
Vă las mai jos reţeta mea, mai bine zis proporţiile pe care le folosesc eu. Voi mai adăugaţi, mai scoateţi după cum vă place.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
sos de căpşuni
- 300 g căpşuni
- 100 g zahăr
în plus
- 250 g iaurt
- 2 linguri de fulgi de ovăz
- 2 linguriţe de seminţe de chia
- 2-3 căpşuni proaspete
- miere de albine - opţional
Instrucțiuni de preparare
- Puneţi căpşunile la fiert împreună cu zahărul. La început amestecaţi din când în când, până încep să îşi lase sirop şi nu mai e pericol să se prindă de fundul vasului.
- Lăsaţi sosul să dea câteva clocote, apoi daţi-l deoparte şi pasaţi-l cu un blenderul de mână.
- Treceţi sosul printr-o sită deasă ca să scăpaţi de seminţe şi lăsaţi-l să se răcească complet.
- Amestecaţi iaurtul cu cerealele şi seminţele de chia, adăugaţi sos de căpşuni cât vă place.
- Dacă mai e nevoie, mai îndulciţi cu 1-2 linguriţe de miere.
- Adăugaţi şi câteva căpşuni proaspete tăiate în bucătele mai mici, eventual şi frunzuliţe proaspete de mentă dacă vă place combinaţia.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
O zi frumoasă vă doresc!
Tania
Un mic dejun ideal.
Adelina
Îi zice overnight oatmeal. 🙂 Americanii sunt fani. O infinitate de combinații, cu sau fără semințe, dar nelipsiții fulgi de ovăz. Eu am făcut anul trecut, în vară, mai multe borcănele. Cu dulceață de cireșe amare, cu fructe de pădure... S-a mâncat, nu zic nu, dar tot porridge-ul clasic are mai multă trecere la noi (fulgii fierți). Însă da, e fain că te scapă de pregătit micul-dejun. Și e bun vara, când sunt 30 de grade afară. 🙂
Iuliana
Americanii astia sunt fani tot ce cu munca putina si ne molipsesc si pe noi :)) In ultimele zile am renuntat la fulgi (se terminasera, nu de alta) si am pus numai iaurt, chia si fructe. E super si asa, chiar mai usor mi s-a parut si mai prietenos cu silueta mea. Daca ai probleme cu greutatea, cum am eu, totusi carbohidratii din cereale nu s-ar potrivi prea bine cu grasimea din iaurt si zaharul din sosul de caspuni.
Claudia
Yam, yam 🙂
La ceva de genul asta ma gandeam chiar acum sa imi fac doar ca in alta varianta, cu banana 🙂
Iuliana
Buuun si cu banane si cu un pic de scortisoara 🙂