V-am povestit acum câteva zile despre castelul de la Miclăuşeni şi v-am spus că n-am rezistat tentaţiei de a cumpăra o carte de bucate cu reţete "adunate, cercate şi adaptate" la castel. Sunt reţete simple, gustoase, uşor de făcut acasă, dar deosebite.
O reţetă care m-a intrigat de prima dată când am răsfoit cartea a fost cea de salvie pane. Adică cum salvie pane? Adică frunze pane? Aşa, pur şi simplu? Nu mai auzisem, nu mai văzusem, de gustat nici atât. Şi ca sa fiu sinceră nici salvia nu prea era prezentă în bucătăria mea decât sub formă de ceai cumpărat de la farmacie, recomandat acum 2-3 luni de medicul dentist. Deci pentru mine salvia nu era de bine, era de rău.
Norocul meu că atunci când vine vorba de mâncăruri sunt curioasă din fire și deschisă la noutăți, aşa că m-am pus pe citit. Am aflat despre salvie lucruri uimitoare, pe care nu le ştiam şi pe care o să vi le spun şi vouă într-un articol separat. Pentru că planta asta chiar merită un articol de prezentare de sine stătător. Dar până una-alta, să revin la reţeta de azi. Mă obseda de când o văzusem, aşa că mare mi-a fost bucuria atunci când am găsit salvie de vânzare la o tarabă din piaţă. Yuhuu! Ştiţi ce-am făcut, nu? Am lăsat orice alte planuri deoparte, am deschis cartea de bucate, mi-am pus şorţul şi m-am apucat de treabă.
Reţeta din cartea de la castel este de post. Eu am făcut-o în două variante: ca în carte şi pane clasic, cu frunzele trecute prin ou. Drept să zic, mare diferenţă de gust n-am simţit. Importante şi într-o variantă şi în cealaltă sunt condimentele care dau gust crustei crocante: usturoiul, piperul, care e de preferat să fie proaspăt râşnit şi boiaua de ardei. Salvia vine şi ea cu gustul ei picant şi uşor astringent. Per total e un aperitiv sau o gustare foarte bună, interesantă şi care cred că dă dependenţă pentru că una-două, îmi mai făceam drum prin bucătărie şi mai furam câte o frunză de salvie de pe farfurie 🙂
Sincer, salvia pane, deşi e foarte bună, nu e săţioasă deloc, nu e ceva cu care să te saturi. Dar e de mare efect dacă o strecuraţi de exemplu pe un platou printre alte aperitive şi legume proaspete. Cu siguranţă va stârni interesul tuturor mesenilor. Gustul nu e unul foarte pregnant, nu cred că cineva are motive să o refuze, dimpotrivă, s-ar putea să vi se mai ceară 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 30 de frunze de salvie
- 100 g de făină
- 2 căţei de usturoi
- un varf de linguriţă de boia de ardei
- un vârf de linguriţă de piper proaspăt râşnit
- sare după gust
- ulei pentru prăjit
- 150 ml de apă în varianta de post / sau înlocuiți 2 ouă dacă nu ţineţi post
Instrucțiuni de preparare
- Alegeţi frunze mai mari de salvie, dar proaspete şi fragede.
- Spalaţi frunzele, apoi tamponaţi-le cu un prosop curat sau cu unul de hârtie ca să le uscaţi.
- Zdrobiţi usturoiul şi amestecaţi-l cu restul de condimente şi cu făina.
- Turnaţi apa puţin câte puţin în timp ce amestecaţi continuu cu un tel mic, sau cu o furculiţă, ca să nu se formeze cocoloaşe.
- Dacă nu ţineţi post, bateţi foarte bine cele 2 ouă şi turnaţi peste ele făina amestecată cu condimentele. La fel ca mai sus, amestecaţi continuu ca să obţineti o compoiţie fină şi omogenă.
- Treceti frunzele de salvie prin compoziţia de mai sus şi prăjiţi-le pe ambele părţi într-o tigaie cu ulei încins.
- Scoateţi frunzele prăjite pe un prosop de hârtie care să absoarbă excesul de ulei.
- Serviţi de preferat cât sunt încă calde, cu legume proaspete alături.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Sper că v-a stârnit interesul reţeta mea boierească de azi. Şi dacă vă decideţi să o încercaţi, sper să vă placă la fel de mult cum ne-a plăcut şi nouă. Vă aştept cu impresii! Între timp, staţi pe-aproape, urmează şi alte reţete boiereşti, una mai gustoasă şi mai frumoasă ca alta! 🙂
Iar dacă vreți să cumpărați și voi cartea de bucate boierești, o gasiți la castelul Sturza de la Miclauşeni.
Catalina a zis
Wow! Foarte interesant! Imi plac preparatele usoare (din lipsa de timp), dar de efect. Ma intreb daca merge si la cuptor... De probat 😉
Iuliana a zis
Acum ca te intrebi tu, am inceput sa ma intreb si eu :))
Mi-as dori sa mearga si la cuptor, sa iasa la fel de aromate si crocante, pentru ca tare nu-mi place sa prajesc in ulei...
O sa probez si eu cu prima ocazie cand mai gasesc salvie.
Claudia a zis
Sa stii ca as incerca si eu pentru ca le fel sunt deschisa la noutati dar... pana acum nu am vazut salvie verde 🙁 Doar uscata...
Iuliana a zis
Eu am avut noroc ca am dat de ea in piata, altfel nici nu stiam cum arata sau cand e sezonul ei. Poate gasesti si tu.