Pe ultima sută de metri, cu fix 2 zile înainte să se strice vremea, am reuşit să găsesc cătină proaspătă în piaţă şi să o pun cu miere de albine la borcan. Chiar eram puţin supărată crezând că am ratat sezonul, dar norocul mi-a surâs vineri seara când mă întorceam de la serviciu. Cred că am prins ultima cătină proaspătă de anul ăsta, cel puţin pe aici prin zona noastră.
Domnul care o vindea avea cătină-bobiţe, gata curăţată, dar şi cătină-crenguţe, sensibil mai ieftină decât cea gata aleasă. Dar cu crenguţele m-am păcălit acum câţiva ani când mi s-a părut o idee bună să culeg eu cu mâna mea bobiţele ca să ies mai ieftin. Văzând câtă muncă şi câte înţepături presupune operaţiunea, de data asta am preferat să plătesc munca omului, dar să-mi salvez eu timpul şi degetele. Dacă mă apucam să culeg cătina dintre ţepi, nu ştiu cu ce mai tastam acum reţeta 🙂
Despre cătină....oriunde aţi citi, veţi afla numai de bine. Ajunge o interogare pe Google şi veţi găsi zeci de articole mai mult sau mai puţin ştiinţifice despre beneficiile cătinei. Ştiaţi că este denumită "regina imunităţii" sau "cel mai bun vaccin antigripal" ? Are un conţinut de vitamina C mult mai mare decât citricele sau măceşele şi este un puternic antioxidant.
Încă de când era băiatul meu mic, aveam grijă ca în fiecare vară să pun cătină cu miere la borcan. De cum începea toamna luam fiecare câte o linguriţă de cătină dimineaţa, pe stomacul gol. Copilul se mai strâmba, căci e cam acrişoară la gust şi nu foarte plăcută pentru copii cătina asta. Îl mai păcăleam zdrobind-o şi punând-o în ceaiul de dimineaţă. Sau o blenduiam şi i-o mai ascundeam în câte un suc de fructe făcut în casă. Uneori mergea, alteori nu prea... dar cumva am reuşit să i-o dau în mod constant şi să îi asigur în acest fel imunitatea şi necesarul de vitamina C.
Răceli au mai fost, că totuşi nici cătina nu face minuni, dar au trecut mai uşor şi cu mai puţine medicamente datorită curei din fiecare toamnă. Despre vaccinuri antigripale...nici nu ştim ce-s alea. Şi nici nu ne interesează! 😉
Sper să mai găsiţi şi voi cătină în zonele în care locuiţi, încă nu e prea târziu să vă faceţi ceva rezerve de vitamine la borcan. Dacă totuşi nu mai găsiţi cătină, vă recomand ghimbirul cu miere de albine la borcan (click pentru reţetă) Este nepreţuit în ceaiurile de iarnă!
Mod de preparare cătină cu miere de albine la borcan
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cătină cu miere de albine la borcan
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
- 400 g cătină
- aprox. 150 g miere
Instrucțiuni de preparare
- Cătina curăţată de pe crenguţe şi spălată în mai multe ape se întinde pe un prosop de hârtie pentru a se usca mai rapid.
- Cât e întinsă pe prosop, mai alegeţi din bobiţele care nu sunt 100% sănătoase. Se întâmplă să mai fie lovite, uscate, etc si e bine să le aruncăm pentru a nu favoriza mai târziu fermentarea
- Umpleţi borcanele pe jumătate sau chiar ceva mai mult cu cătină, apoi turnaţi mierea în fir subţire.
- Amestecaţi din când în când cu o linguriţă pentru a fi siguri că toate bobiţele de cătină sunt cuprinse de miere.
- Păstraţi borcanele într-un loc răcoros, chiar în frigider dacă se poate. Ţinute la cald au tendinţa de a fermenta uşor.
- Pentru creşterea imunităţii în sezonul rece, luaţi câte o linguriţă de cătină cu miere în fiecare dimineaţă pe stomacul gol.
- Cătina cu miere se poate pune de asemenea în ceai, sau în sucuri de fructe făcute în casă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Cecilia
Vă mulțumesc pentru rețetă!
Iuliana
Cu mult drag! Sănătate! ?
Nelu
catina se aduna de pe crengute cu ajutorul unei furculite!...este extrem de simplu si facil!...nu te ranesti deloc!
Lilly Antoniou
Buna ziua
O intrebare ....pot folosi catina congelata ,pt amestec cu miere de albine?
Multumesc
Iuliana
Buna Lilly! Nu am incercat, dar nu vad de ce sa nu se poata.
Leon Denes
Bobitele se pun intregi, dupa o riguroasa selectie pentru a elimina pe cele cu inceput de putrefactie!
Iuliana
Bine de stiut! Multumesc! 🙂
Brigitte Delia Murar
Buna ziua.
Daca fermenteaza catina mai este buna ? Am pus anul trecut si ám pastrat-o la frigider, pastá cu miere si a fermentat totusi pastrata la rece.
Iuliana
Daca fermenteaza nu mai este buna. O singura data am patit si eu asa, cred ca atunci nu a fost mierea curata, naturala. In mod normal mierea e un conservant natural, nu ar trebui sa fermenteze. Oricum, chiar daca a fermentat, nu o aruncati. Puteti turna niste vodka peste ea si sa faceti un lichior de catina, asa cum se face visinata, afinata, etc.
Geo
Trebuie tinuta la rece catina. Este o greseala destul de comuna.
Daniela
Buna ziua, dupa cat timp de la preparare se consuma? Multumesc.
Iuliana
Poti sa o consumi si imediat, eu asa fac.
Dar am citit si recomandari cum ca ar fi bine sa se lase o saptamana la macerat.
maria
Sper sa mai gasesc si eu prin piata niste catina. Credeam ca se pune catina doar daca e facuta intai pasta si apoi amestecata cu miere si tare mi se pare un chin (asa fac socrii mei).
Dar daca se poate si asa ... pai atunci pun si eu! 😀
Stii ce mi-ar placea mie sa scrii candva, daca-ti va placea si tie asta?
Niste idei de pachet pentru serviciu, niste variante hranitoare si cat de cat sanatoase.
Iuliana
Buna Maria!
Am vazut si eu retete cu pasta de catina, dar eu sunt mai lenesa, merg pe principiul ca daca se poate simplu, de ce sa ma complic? :))
Chiar am in lucru un astfel de proiect cu pachetul pentru serviciu, si pentru mine asta e o vesnica problema. Trebuie sa ma mai gandesc putin cum sa il fac ca sa fie util si altora, dar e in lucru 🙂
Multumesc pentru comentariu. O zi frumoasa!