Ce conserve pregăteşti pentru iarnă? Asta e întrebarea care mi se pune cel mai des în ultima vreme şi al cărui răspuns mă pune mereu în încurcătură.
Probabil că par o pasionată de bucătărie uşor atipică dacă spun că mie nu prea îmi place să pun conserve pentru iarnă. Munca asta de meşterit conserve care se întâmplă în fiecare toamnă este pentru mine o activitate care mi-e total antipatică. Dar o prestez, că asta e, sunt gospodina familiei şi unele lucruri trebuiesc făcute, chiar dacă nu-mi plac 🙂
Borcaniada asta e mare consumatoare de timp, de bani, de energie şi încă nu sunt convinsă că merită efortul, că aduce vreo economie în bugetul familiei sau că ne ajută ca la iarnă să mâncăm mai sănătos sau cu mai multe vitamine.
E drept că legumele pe care le găsim acum din abundenţă şi-n toiul iernii nu-s ca cele de vara, coapte la soare. Unele sunt din import şi nu au niciun gust, altele sunt produse în sere, crescute forţat cu îngrăşăminte sau mai ştiu eu ce. Dar mă gândesc eu aşa, că nici cele din conservele fierte ore-n şir nu ştiu câte vitamine şi minerale mai păstrează la final.
Desigur, lucrurile sunt puţin nuanţate, iar eu vorbesc strict din punctul meu de vedere, care vine din nevoile şi obişnuinţele alimentare ale unei familii fără copii (cu copii la casele lor ca să fiu mai exactă 🙂 ), care locuieşte la bloc şi care nu are o grădină proprie de legume. De la prima corcoduşă până la ultimul dovleac plăcintar, noi cumpărăm totul din piaţă sau de la supermarket, după caz.
Aşadar, cel puţin noi, ăştia de la bloc, în conserve investim bani. Bani pentru cumpărarea legumelor şi a fructelor, bani pentru prepararea lor (curent electric, gaz). Şi dacă ne punem mintea să facem de toate, banii ăştia se adună şi nu-s puţini. Apoi apare problema cea mai mare şi anume cea a depozitării în condiţii optime a conservelor. E drept că unele conserve pot ţine şi 2-3 ani, dar asta cu condiţia să fie depozitate într-un loc răcoros, ori atunci când locuieşti la bloc asta e mai greu, ba chiar imposibil de realizat.
Pe lângă bani, în conserve mai investim timp şi efort. Dar să zicem că pe astea nu le mai punem la socoteală. Timp mai găsim, iar efortul îl uităm când vedem cămara plină şi ordonată.
Şi totuşi, cu tragere de inimă sau fără, cumva mă pregătesc şi eu pentru iarnă, nu stau chiar degeaba. În perioada asta congelez tot ce prind şi ce ştiu că se pretează acestui mod de conservare. Pentru mine asta este metoda cea mai uşoară şi cea mai eficientă. Nici măcar nu aloc timp special pentru asta. De obicei spre sfârşitul veii, atunci când fac aprovizionarea săptămânală, cumpăr puţin mai mult din toate, tocmai în scopul ca o parte din legume sau fructe să ajungă în congelator.
Fructe şi legume la congelator pentru iarnă
- Roşii la congelator. Le folosesc la supe, ciorbe, ghiveci, tocăniţe, etc. Aleg roşii micuţe, pe care le pun în pungi întregi, cu tot cu coajă.
- Ardei tăiaţi cubuleţe. Îi folosesc la ciorbe şi tocăniţe.
- Ardei congelați pentru umplut. Spălaţi, cu cotoarele scoase şi băgaţi unul într-altul cu grijă să nu se rupă. Fac 4-5 pachete cu câte 6 ardei. Nu îi opăresc, nu le fac nimic, doar îi pun în pungi şi atât. La nevoie îi scot şi îi umplu aşa, congelaţi.
- Mazăre pentru mâncarea de mazăre cu cartofi sau cu morcovi, care ne place atât de mult în postul Crăciunului. De multe ori "scap" câteva boabe de mazăre şi la ciorbe.
- Vinete coapte şi tocate pentru salata de vinete cu maioneză care e preferata noastră în orice anotimp.
- Ardei copţi pentru tocăniţa de ardei copţi sau pentru o supă-cremă când ni se face dor de vară. Uneori îi consumăm ca salată, pur şi simplu cu puţin ulei, suc de lămâie şi usturoi.
- Ştevie şi lobodă în punguţe mici, spălate şi tocate gata, doar cât să le dau drumul în ciorbă.
- Verdețuri congelate: leuştean, mărar, pătrunjel. Spălate, apoi uscate şi tocate, ambalate în punguţe sau caserole din care scot cât am nevoie.
- Fructe: căpşuni, zmeură, afine şi mure pentru creme de prăjituri. Caise, vişine şi prune pentru tarte sau compot. Coacăze roşii pentru decorarea deserturilor.
Gem şi dulceaţă pentru iarnă
La dulceţuri recunosc că nu mă pricep. Dar am noroc că mai primesc câte un borcan, două de la mama sau de la mătuşa mea. De obicei dulceaţa o pun peste budinci, orez cu lapte sau griş cu lapte. Mă pricep, în schimb, la gemuri și de obicei fac:
- gem de căpşuni care s-a şi terminat din primăvară până acum
- gem de prune, pentru că este ingelabil de bun
- gem de gutui special pentru negresa de post căreia am observat că îi dă o textură foarte faină. Iese mai bună cu gem de gutui decât cu orice alt gem. Ador gemul de struguri, așa că fac și din acesta 2-3 borcane.
Conserve la oţet
Soțului meu nu îi fac bine, aşa că punem destul de puţine pentru iarnă, pentru că mănânc doar eu și musafirii, când avem. În general, pun așa:
- 2-3 borcane de castraveţi şi 2-3 de gogoşari în oțet pe care să îi avem de sărbători la salata boeuf.
- ceapă roşie marinată, pe care nu o consider conservă, ci o delicatesă care se poate face oricând în timpul anului. E nemaipomenit de gustoasă şi merge la orice, de la ciorbe până la fripturi şi omlete.
- câte 2 borcane de ardei iuţi în oţet cu miere de albine pe care doar eu îi consum la ciorbe. Anul trecut nu am reuşit să termin ambele borcane, aşa că unul l-am dus la serviciu şi mi-am făcut colegii fericiţi că au avut cu ce mânca ciorbele aduse la pachet 🙂
- prune marinate cu usturoi, tot o delicatesă recent descoperită
- vinete împănate cu legume. Sunt absolut delicioase. Cred că le voi pune în fiecare an de acum încolo.
Alte conserve
- Zacuscă de vinete simplă, cu foarte puţin ulei. Am făcut doar câteva borcane care vor fi nepreţuite în perioadele de post. Nu îmi plac derivatele reţetei clasice, cele cu dovlecei, cu fasole, cu ciuperci, etc.
- Zarzavat prefiert pentru ciorbe. Este primul an când fac aşa ceva. Ideea a fost să am câteva sticle la îndemână din care să pot face rapid o supă sau o ciorbă în serile de iarnă când vin obosită de la serviciu şi nu am energie pentru gătit ceva mai complex. Zarzavaturile fiind deja fierte, va fi suficient să le dau drumul în oală, să le încălzesc puţin, mai adaug orez sau tăieţei şi gata supa!
- Dovlecei la borcan în apă cu sare. I-am făcut pentru că nu îmi place deloc cum se păstrează dovleceii congelaţi. Conţin multă apă şi de aceea prin congelare îşi pierd textura şi gustul. Aşa, la borcan cu apă şi sare se păstrează perfect.
- Roşii uscate în cuptor. Le folosesc la salate, sandwich-uri şi la reţetele de paste. Nu sunt neapărat o conservă, se pot face oricând în timpul anului, dar le-am trecut aici în speranţa că inspir pe cineva care are grădină proprie 🙂
- Pasta de ardei cu usturoi. E tot o noutate, e primul an când o fac. E delicioasă, o voi folosi la reţetele de paste şi la tocăniţe.
Murături
Mă refer la legumele conservate în saramură. Sunt poate singurele cărora le recunosc beneficiile. Ştiu că sunt o sursă importantă de calciu, magneziu, fier şi vitamina C, de aceea nu ne lipsesc în nici o iarnă, chiar dacă păstrarea lor în balcon e o adevărată aventură. Ba îngheaţă, ba e prea cald...dar ne străduim să le ţinem până spre primăvară.
În fiecare an pun:
- 2-3 pepeni la murat pentru mine,
- conopidă murată pentru ca e preferata soţului meu
- murături asortate: gogonele, morcovi şi ţelină pentru amândoi.
- câteva borcane cu salată de varză murată cu morcov și semințe de chimen. Este excelentă iarna lână mâncărurile cu carne sau de post.
Cam asta e tot. O fi mult, o fi puţin...pentru noi e numai bine 🙂
Voi ce conserve pregătiţi pentru iarnă? M-aş bucura să vă aflu părerea: merită sau nu merită să pui conserve pentru iarnă atunci când locuieşti la bloc?
PS: Îi mulţumesc Iuliei-Economisim.info pentru că m-a provocat să povestesc despre conservele mele pentru iarnă. La finalul postării ei găsiţi şi alte bloggeriţe care povestesc pe acest subiect şi de la care vă puteţi inspira.
o femeie
Musai sa scriu si eu aici: multe legume vara au un pret infim si iarna pret de 3-4 ori mai mare. Eu fac asa toamna din legumele mici si urate de la piata pachetele congelate cu ardei, telina tija si frunze, dovlecei, ceva patrunjei/marar. Financiar daca iau 2-3 kg din toate acestea la momentul bun costa putin, sub 20 de lei, munca e o data de tocat si portionat si spalat, dar castig iarna cand pretul creste, plus ca nici nu mai ies la cumparaturi dupa ele sa le am proaspete, nici nu mai spal/toc tocator si chiuveta pt fiecare supa etc. O mica remarca: fiind congelate fierb mai repede (vara le fierb 15 min, iarna cred ca 10 min).
Apoi la muraturi, eu fac saramura ca sunt mult mai bune. Eu murez legume ieftine, si fac un mix dupa inspiratie.
Nu in ultimul rand e musai sa zic ca iarna tot ce e in suprmarket e tratat cu ceara sa nu se vestejeasca si vind in culturi cu pesticide si iradiate. Asadar mai e un castig pe care nu il putem cuantifica: sanatatea. Mai sunt si unele bio dar si rare si putine.
Iuliana
Imi place ideea ta cu pachetele congelate pentru supe. Cred ca am mai citit-o undeva, ai mai scris la Iulia, probabil. Sper ca anul asta sa ma mobilizez si eu sa fac pachetele, mi se pare intr-adevar foarte practic si economic.
doina
Buna draga mea, in sfarsit am un pic de timp liber si vreau sa-ti scriu cateva retete de muraturi pe care eu le fac aproape in fiecare an in functie de ce gasesc la piata. In afara de muraturile clasice gogosari . castraveti . ardei . gogonele ,harbujei, e.t.c. am cateva mai speciale unele mostenite de la parinti sau bunici. Noua ne plac mult merele , strugurii, prunele , vinetele si conopida murate asa ca incep:
1} 2 conopide mari { desfascute }, 2kg. de mere Renete sau Ionatane, fac un amestec din 2lg. zahar, 4lg sare, 4l apa, busuioc cregute, telina frunze , usturoi. Se pun in borcan randuri alternative ( merele intregi ) , se toarna saramura fierbinte si se leaga.
2} Alte 2 conopide { buchetele } cu 2kg castraveti , morcovi, piper, marar uscat, usturoi, se pun alternativ in borcan se toarna o saramura fierbinte din 4-5 l apa cu 4-5lg zahar si 4-5 lg sare.. Se leaga si la camara..
3} 2 conopide { buchetele } se pun intr-un vas mare se pune saramura din 4l apa cu 4lg sare , 6lg zahar, 1 pahar otet si busuioc verde. prunele se pun deasupra se acopera si se lasa cateva ore. Se scot se pun in borcane cu marar uscat,{ prunele moi se arunca , saramura se fierbe se pune in borcane se inchid si la camara.
4 } 2 conopide desfacute , vinete foarte mici cam 10 , se pun alternativ in borcan , cu usturoi, foi dafin, si se toarna o solutie firbinte din 4l apa , 4lg sare, 1pahar otet. Se tine in paturi pana a doua zi.
5} 2 kg prune brumarii crestate un pic ca sa scoatem samburele se impart in borcane nu prea dese . In 1-2 prune de la fundul borcanului se pun 2-3 cuisoare , o bucatica de scortisoara, 2boabe de ienibahar , piper. Se fierb 2 pahare apa cu 2pahare zahar , si cine mai vrea un pic din condimentele amintite plus boabe de mustar. si 2lg sare de lamaie. Cine vrea poate adauga si 1lg de otet. Se inchid si se pun in paturi.
6} 1kg. gogosari, 1kg. mandarine mici, 60gr sare, 2-3lg miere scortisoara, cuisoare, piper, boabe mustar, tarhon , ulei. Gogosarii se taie in cruce la codita se scot semintele, . Feliile de mandarine se presara cu scortisoara , cuisoarele , mierea se amesteca bine si se pun in gogosari. care se pun indesat in borcan , se pune piperul mustarul , tarhonul si saramura fiarta si racita. Se tin la cald cateva zile apoi se pune putin ulei deasupra si se inchid
7} .Si acum cireasa de pe tort : 2kg vinete micute cam 10 tot atatea pere mai micute si prune brumarii bine coapte. Se oparesc vinetele in apa clocotita cu sare se trec la jet de apa rece se taie pe lung si se freaca interiorul cu usturoi zdrobit. Perele cu codita se taie in cruce pana la jumatate , se scot samburii, si se umplu cu o pruna fara sambure , in care se presara praf de cuisoare. In ficare vanata se aseaza cate o para umpluta cu pruna { la nevoie se poate scobi un pic vanata }. Se fixeaza cu scobitori si se pun in borcan destul de stranse. Deasupra se toarna 500-600gr. de pasta facuta din rosii si ardei { crude }date prin mixer .Deasupra se presara foi de dafin , busuioc , piper. Nu se umple borcanul pentru ca deasupra se pune o saramura rece din 2l apa , 80gr sare , pana la buza borcanului. Daca va este frica ca se vor amesteca straturile { desi nu se intampla } puteti pune o farfurie sau un disc de lemn cu o greutate si apoi saramura. Se tine 2-3 zile in bucatarie apoi la pivnita nu inainte de a curata eventuala floare care poate aparea.
Cam asa imi petrec eu zilele de toamna in bucatarie dar merita pentru ca pe langa faptul ca sunt delicioase sunt si foarte aspectoase. Secretul e sa faci din toate cate un pic. O seara frumoasa va doresc. Cu drag Doina.
Iuliana
Hei, buna Doina, bine ai revenit! Chiar ma intrebam unde ai disparut si cand colo...e toamna si ia te uita cu ce minunatii te ocupi tu!
Retetele tale sunt absolut deosebite. O adevarata comoara! Multumim ca le-ai impartasit cu mine si cu cititorii care mai trec pe aici.
Imbratisari!
Mihaela Damaceanu
Nu, n-am. Este o idee buna. Nu sunt chiar foarte usori, ca nu sunt aia ai nostri, ci doar ardei din strainataturi, mult mai grei si carnosi. Dar, nu-i bai, ai dreptate. Ziceam si eu constatarea mea din iernile trecute. A, si am cumparat varza murata cu 5 lei kg. parca. Am dat pe varza 9 lei, aproape cat carnea.
Mihaela Damaceanu
Daca tot ai zis despre cat costa acestea si ca nu stii daca se face economie, sa zic si io parerea. Ma enerveaza curatarea spanacului, deci imi pare mai usor si simplu si la acelasi pret sa il cumpar gata congelat. Cred ca economie mai serioasa se face la ardei. Iarna ii luam cu 13-14 lei kg, si nici nu se congeleaza deloc greu. O sa incerc si eu dovleceii cu sare.
Iuliana
Chiar asa, ca tu esti experta in economisiri, ai vreun articol pe blog cu muraturi si conserve?
Ardeii sa stii ca or fi ei scumpi iarna, dar sunt goi pe dinauntru, deci sunt usori :)) Un ardei sa pui la ciorba sau 6 ardei de umplut nu e mare tragedie. Dar asa m-am obisnuit sa ii congelez de vara.
Claudia
Si noi punem diverse conserve pentru iarna. Nu cantitati mari dar multe si diverse. Mai ales ca, stand la casa si avand si o mica gradina cumva trebuie sa conservam plusul din recolta pe care nu il consumam in sezon.
Mai si cumparam uneori, ce ne lipseste, si la fel conservam. Decat sa cumparam in iarna la suprapret mai bine facem acum un efort si refacem rezervele din camara, pentru iarna care vine.
Iuliana
Cand ai gradina si camara sau beci racoros, cu totul altfel se pune problema. Am voie sa fiu nitel invidioasa? 🙂