M-am chinuit puţin până să găsesc un nume potrivit pentru reţeta postarea asta. Asta pentru că, după ce le-am făcut, linguriţele de ciocolată mi-au fost în egală măsură răsfăţ topit într-o cană cu lapte fierbinte, decor pentru masa de Crăciun, iar cele care au mai rămas neatinse la sfârşitul mesei, au fost împachetate în celofan şi oferite cadou la plecare oasepţilor pe care i-am avut 🙂
Când vine vorba de meştereli şi decoraţiuni hand made, declar din start ca am două mâini stângi. Dar când am văzut linguriţele de ciocolată la Teo pe site, mi-am zis că atâta lucru sunt şi eu în stare să fac, că n-am ce greşi la ele. Sincer, initial nu le-am făcut pentru a le oferi cadou şi nici nu mă gândisem să decorez masa cu ele la momentul desertului.
Le-am făcut cu egoism, ca să mă bucur eu de ciocolata topită în lapte cald după o partidă de săniuş pe pârtie la munte, sau cuibărită în fotoliu cu o carte simpatică în mână. Întâmplător sau nu, cartea pe care tocmai o citesc, se numeşte "Bucuriile curate ale vieţii mele". E despre un comis voiajor care încearcă să trăiască cât mai firesc şi natural şi să se bucure de lucrurile simple pe care i le oferă viaţa. Exact aşa, linguriţele mele înmuiate în ciocolată şi decorate vesel, promiteau să fie genul de bucurii care-mi plac mie: simple şi delicioase 🙂
În principiu e tare simplu să faci linguriţe de ciocolată. Îţi trebuie linguriţe de unică folosinţă dacă vrei să le dai cadou sau să le foloseşti ca decor pentru masa de revelion, de exemplu. La fel de bine însă, le poţi folosi şi pe cele din sertarul cu tacâmuri dacă vrei să le ţii doar pentru cana ta de lapte sau ciocolată caldă. Eu, să vă zic drept, am pacheţele cu tacâmuri de unică folosinţă pe care le ţin pentru sâmbetele când fac pomeniri la biserică şi împart pachete cu mâncare săracilor. Uite că s-au dovedit utile şi în împrejurări mai vesele.
Dacă linguriţele nu-s importante, calitatea ciocolatei folosite să ştiţi că e cea mai importantă în toată povestea asta. Alegeţi pentru topit o ciocolată neagră, amăruie sau cu lapte, de care vreţi voi, numai să fie de bună calitate, să conţină unt de cacao şi masă de cacao, nu alte porcării. Aveţi răbdare să o topiţi încet, la bain marie până devine suficient de fluidă. Nu riscaţi să o topiţi prea tare la microunde, căci îi veţi strica textura. Şi oricum, dacă e prea lichidă nu e bine, căci va curge de pe linguriţe. Ciocolata trebuie topită încet, nu mai mult decât e necesar, dacă doriţi ca şi după întărire să redevină fină şi catifelată.
După ce topim ciocolata, tot ce avem de făcut e să scufundăm fiecare linguriţă în baia de ciocolată, până când aceasta o îmbracă bine pe toate părţile. Fiţi generoşi, lăsaţi să fie cât mai multă ciocolată depusă pe linguriţe! Apoi aşezaţi-le la răcit pe o hârtie de copt.
Cât ciocolata e încă moale, presăraţi decoraţiuni de care vreţi voi. Eu am folosit decoruri din zahăr colorat de la Dr.Oetker. Iarna se potrivesc de minune decorurile de iarnă gen steluţe sau fulgi de nea. Dacă daţi peste postarea asta în alt sezon, folosiţi inimioare, floricele, petale de trandafir, bucăţele de ciocolată albă, fulgi de chilli, alune sau fistic mărunţit sau orice se potriveşte cu anotimpul şi cu momentul. Lăsaţi linguriţele să se răcească bine de tot şi asta-i tot.
La ce le puteţi folosi? Amestecaţi cu ele în cana de lapte, de cafea sau de ciocolată caldă (click pentru reţetă). Vor îmbogăţi băutura voastră preferată cu un gust delicios de ciocolată. Din experienţă vă spun că bonusul vine la final, când nu mai aveţi răbdare şi începeţi să lingeţi lingura 😀
Dar până la momentul băuturii, le puteţi aşeza frumos printre crenguţe de brad într-un pahar, borcan, bol sau ce aveţi prin casă şi să le folosiţi ca decor vesel pentru masa festivă. Ajunsi la desert, musafirii vor fi încântaţi să îşi aleagă singuri linguriţa cu care vor să îşi amestece cafeaua. Iar dacă mai rămân linguriţe "neconsumate", le împachetaţi în celofan şi le daţi musafirilor la pachet, aşa cum am făcut eu spre bucuria lor...şi a mea 🙂
Mod de preparare linguriţe de ciocolată
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Linguriţe de ciocolată - cadouri, răsfăţuri, decoruri dulci
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
pentru 6 linguriţe de ciocolată
- 100 g ciocolată de bună calitate
- decoruri de sezon din zahăr colorat sau flori uscate (alune mărunţite, fulgi de chilli, etc.)
Instrucțiuni de preparare
- Topiţi ciocolata încet la bain marie doar până când devine suficient de fluidă să îmbrace linguriţele.
- Scufundaţi fiecare linguriţă în ciocolată topită, până se îmbracă cu un strat uniform de ciocolată pe toate părţile.
- Puneţi linguriţele la răcit pe o hârtie de copt.
- Cât ciocolata mai e încă moale şi lipicioasă, presăraţi decoraţiunile.
- Lăsaţi linguriţele să se răcească într-un loc răcoros până ciocolata se solidifică.
- Folosiţi linguriţele de ciocolată pentru a amesteca în băuturi calde: lapte, cafea, ciocolată caldă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Mica
Mi-a placut mult ideea d-tra , mai ales ca imi vin copii si nepotii de Craciun acasa . Dati-mi va rog un sfat in privinta ciocolatei , ce anume sa folosesc caci nu sunt mare amatoare nici de dulciuri si nici de ciocolata
Iuliana
Folositi o marca cunoscuta de ciocolata, gen Nestle, Milka, Heidi, simpla, fara umpluturi, fara alune sau alte adosuri. In niciun caz nu luati ciocolata ieftina, sau ciocolata de menaj.
Daca nepotii sunt mai micuti, probabil ca le place mai mult ciocolata cu lapte. Pentru copii, poate ciocolata neagra, care contine mai putin zahar dar are si mai putine calorii. Succes! 🙂