Biluţele din biscuiţi cu vişine din vișinată sau din compot erau nelipsite de pe mesele de sarbatoare când eram copil și de cele mai multe ori se terminau primele, înaintea altor prăjituri mai elaborate la care poate mama muncea de trei ori mai mult.
Biluţele se fac din biscuiţi şi nucă măcinată, la care adăugăm lapte, cacao şi unt topit şi sunt aromatizate de obicei cu rom sau vanilie. Sunt delicioase, ciocolatoase, iar vişina acrişoară ascunsă în mijloc face toţi banii! E un desert care se face tare ușor și rapid. Chiar și copiii le pot meșteri și vor fi deosebit de încântați să le facă dacă îi lăsați să murdărească puţin pe mânuţe 🙂
Am pregătit această reţetă folosind biscuiţii digestivi fără gluten de la Schar. Este o a doua reţetă de desert pe care o propun pentru campania “Gătim românește și fără gluten cu Schar”. Prima reţetă propusă a fost cea de eclere şi choux a la creme cu căpşuni (click pentru a vedea reţeta).
Dacă doriţi să vă inspiraţi sau doriţi să ajutaţi un prieten care se confruntă cu intoleranţa la gluten, puteţi găsi toate reţetele participante la această campanie, grupate într-un album pe Facebook (click aici). Schar va premia una dintre persoanele care vor lăsa comentarii în albumul campaniei cu un pachet cu produse fără gluten. Comentaţi, aşadar! ?
Mod de preparare biluţe din biscuiţi cu vişine (reţetă fără gluten)
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Biluţe din biscuiţi cu vişine (reţetă fără gluten)
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
- 300 g biscuiți digestivi fără gluten
- 250 g nuci
- 150 g unt
- 100 ml lapte
- 50 g zahăr (sau după gust dacă doriți bomboane mai dulci)
- 2-3 linguri de cacao neagră
- 1-2 lingurițe de extract de vanilie sau esență de rom
- vișine din vișinată sau din compot
pentru topping
- cacao (nucă măcinată, decor de ciocolată, nucă de cocos, etc.)
Instrucțiuni de preparare
- Măcinăm biscuiții și nuca cât mai fin cu putință și le punem într-un castron.
- Punem laptele la încălzit împreună cu zahărul și untul tăiat cuburi. Nu trebuie sa fiarbă, ci îl încălzim doar cât să se topească untul.
- Când untul s-a topit, adăugăm pudra de cacao amestecând continuu cu un tel de mână ca să nu facă cocoloașe. Adăugăm extractul de vanilie sau esența de rom.
- Turnam laptele cu cacao peste biscuiții măcinați și omogenizăm compoziția.
- Cu palmele ușor umezite, formam biluțe în care "ascundem" câte o vișină din vișinată sau din compot.
- Tăvălim biluțele după preferințe prin cacao, nucă măcinată, nucă de cocos sau decor de ciocolată.
- Biluțele din biscuiți se păstrează la frigider pana la servire.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Iulia
Am făcut și eu sunt foarte bune
Iuliana
Ma bucur ca ti-au placut! 🙂