Dragilor, se anunţă din nou o perioadă excesiv de călduroasă, aşa că m-am gândit să vă aduc o idee nouă de băutură răcoritoare: limonada cu mure şi mentă. Păi dacă tot zic medicii că trebuie să ne să ne hidratăm şi să ne vitaminizăm suplimentar în zilele toride, măcar să o facem într-un mod cât mai plăcut, nu? 🙂
Nu e mare filosofie să faci o limonadă, dar cu ocazia asta am experimentat o nouă metodă de preparare prin care pot face limonada de mure în 5 minute chiar dacă nu am avut timp să trec prin piaţă sau nu am găsit mure.
Pe scurt, povestea e aşa: murele (pot fi proaspete sau congelate) se pun la fiert cu ceva zahăr şi foarte puţină apă, ca pentru gem. Se lasă să dea câteva clocote, cât să se înmoaie murele şi să coloreze siropul, apoi se lasă la răcit. Chestiunea aceasta se poate păstra bine-merci la frigider, într-un borcan cu capac timp de 5-6 zile. Când ne apucă subit pofta de limonadă cu mure, scoatem borcanul, punem 3-4 linguri din amestec într-o carafă, adăugăm sucul de la o lămâie plus câteva felii, mentă proaspătă (sau rozmarin), cuburi de gheaţă, apă plată şi gata băutura delicioasă şi revigorantă! Dacă o doriţi mai dulce, mai adăugaţi miere de albine sau zahăr. Simplu, nu? 🙂
Mod de preparare limonadă cu mure și mentă
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 250 g mure
- 100 g zahăr
- 1-2 lămâi
- câteva fire de mentă proaspătă
- aprox. 1200 ml apă plată
- cuburi de gheaţă
Instrucțiuni de preparare
- Puneţi murele la fiert împreună cu zahărul şi 50 ml de apă. Lăsaţi amestecul să dea doar câteva clocote, cât să se înmoaie murele şi să coloreze frumos siropul care se formează. Eu le-am zdrobit puţin cu o furculiţă, nu am vrut să rămână întregi.
- Lăsaţi amestecul să se răcească, apoi păstraţi-l la frigider într-un borcan cu capac până îl folosiţi pe tot. Ţine perfect timp de 5-6 zile, mai mult nu am încercat.
- Pentru 1,2 litri de limonadă, puneţi într-o carafă 3-4 linguri din amestecul de mure, sucul de la o lămâie şi câteva felii suplimentar, mentă proaspătă si cuburi de gheaţă.
- Turnaţi apă plată şi serviţi. Dacă doriţi o băutură mai dulce, mai adăugaţi miere de albine sau zahăr după gust.
- Ideal ar fi ca limonada să stea la frigider măcar o oră înainte de servire să se combine toate aromele, dar se poate servi şi imediat dacă vă grăbiţi.
- Pentru gheaţă e foarte bine să aveţi în casă un set de pungi speciale (ca acestea). Sunt foarte comod de folosit şi aveţi gheaţa asigurată pentru orice băutură, oricând.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Dacă vă plictisiţi de limonada cu mure şi doriţi să încercaţi o nouă băutură răcoritoare, găsiţi mai jos alte câteva sugestii aromate:
- Oranjadă cu fructe uscate şi rozmarin
- Limonadă cu ghimbir
- Apă infuzată cu lămâie şi flori de caprifoi
- Limonadă cu rozmarin şi fructe goji
- Suc de grepfruit şi rodie
mioara
Iuliana,citesccu mare drag retetele tale,pt ca esti pe genul meu !am o intrebare,de ce se gelatinizeaza dupa racire gemul de mure,desi am pus feliute de lamaie la fiert,sa-i dea si o usoara aroma ?multumesc anticipat !
Iuliana
Buna Mioara, multumesc mult pentru aprecieri.
Sunt cateva fructe care contin in mod natural pectina, printre care si murele.
De aceea ele nu trebuiesc fierte prea mult. Desi gemul pare lichid cand e cald, se va inchega foarte bine dupa racire. Ma gandesc ca asta poate fi motivul pentru care gemul tau de mure s-a gelatinizat.
Ai putea sa il rastorni intr-o craticioara, sa mai adaugi putina apa si sa il lasi sa dea 2-3 clocote. Apoi sa il pui din nou in borcane sterilizate si sa il lasi la dunst. Asa am "salvat" si eu cu un gem de cirese pe care l-am fiert prea mult. Succes! 🙂
LAURA C.
Multumim!
Iuliana
Cu drag! 🙂