Cea mai simplă metodă de conservare a roșiilor pentru iarnă: cuburi de roșii la borcan, aromatizate cu usturoi și busuioc.
O reţetă care mi-e tare dragă: cuburi de roşii la borcan. Parcă nici o conservă nu păstrează mai bine aromele verii închise într-un borcan cum o face această reţetă! Roşiile îşi păstrează şi gustul şi culoarea, de zici că-s abia culese! Desigur, busuiocul şi usturoiul au şi ele rolul lor în bucuria care te cuprinde atunci când deschizi o conservă din asta.
Noi consumăm multe astfel de borcane de cuburi de roşii peste iarnă. Le veţi găsi pe lista de ingrediente la foarte multe reţete de pe acest site.
Varianta de azi, de roşii aromatizate cu busuioc şi usturoi o folosesc îndeosebi la reţetele de paste. Le răstorn într-o tigaie în care am pus puţin ulei de măsline, le înfierbânt un pic, apoi răstorn pastele peste sos şi gata-i masa!
Alteori poate mai adaug câteva ciuperci sau creveţi sau boabe de porumb sau măsline. De multe ori se întâmplă să am timp şi chef să îl pasez puţin cu blenderul de mână ca să obţin un sos mai fin. După cum vedeţi, variantele-s multe şi toate au aceeaşi bază: cuburile de roşii din borcan.
Pentru ciorbe, tocăniţe sau alte mâncăruri cu sos se poate înlocui busuiocul cu leuştean, cimbru, rozmarin sau frunze de ţelină. După preferinţă şi destinaţie, se poate renunţa şi la usturoiul din borcan. Roşiile împrumută foarte puţin din aroma plantelor. De fapt împrumută exact atât cât trebuie, veţi vedea! 🙂
Mod de preparare cuburi de roşii cu busuioc şi usturoi la borcan
Modul de preparare este cel mai uşor lucru cu putinţă! Roşiile tăiate cuburi se aşează în borcan şi se presează uşor, doar cât să se aşeze bine, fără spaţii libere şi să îşi lase din sucul lor delicios. Adăugăm sare neiodată, busuioc, usturoi şi închidem borcanele. Le sterilizăm o oră la bain marie, apoi le lăsăm să se răcească lent în apa în care au fiert. Ştergem, etichetăm, depozităm. Foarte simplu, nu-i aşa?
Dacă aveţi nevoie de reţetă şi cantităţi orientative, vă scriu ca de obicei reţeta şi puteţi tipări formatul de mai jos.
Vezi aici şi reţeta de suc de roşii rapid, 100% natural
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cuburi de roşii cu busuioc şi usturoi la borcan
Tipărește Salvează pe PinterestRețeta Video
Ingrediente
- 3 kg de roşii cărnoase (bine coapte)
- usturoi
- busuioc
- sare neoidată
Instrucțiuni de preparare
- Borcanele si capacele pe care le veţi folosi trebuiesc înainte spălate foarte bine şi sterilizate în cuptor la 150 de grade timp de 15 minute.
- Spalaţi roşiile şi îndepărtaţi părţile necomestibile, apoi tăiaţi-le felii sau cuburi, cum doriţi.
- Puneţi cuburile de roşii în borcane, apăsând cu o lingură să le presaţi în aşa fel încât să nu rămână goluri.
- Deasupra fiecărui borcan puneţi câte o linguriţă de sare neiodată, o crenguţă de busuioc şi 1-2 căţei de usturoi.
- Înfiletaţi bine capacele şi verificaţi să nu curgă.
- Aşezaţi borcanele într-o oală încăpătoare pe fundul căreia aşezaţi un prosop sau un ziar, pentru ca borcanele să nu stea în contact direct cu metalul.
- Umpleţi oala cu apă până aproape de gâtul borcanelor şi puneţi-o la fiert la foc potrivit.
- Sterilizaţi borcanele cu roşii timp de 60 de minute de când apa dă primul clocot.
- Lăsaţi borcanele să se răcească în apă până a doua zi când le puteţi şterge, eticheta şi depozita într-o cămară răcoroasă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
IMPORTANT:
Pentru sterilizarea în cuptor a borcanelor și a capacelor, urmăriți clipul video de mai jos. Click pe fotografie!
Iar dacă încă nu v-ați abonat la canalul meu de YouTube, vă puteți abona chiar acum pentru a nu pierde rețetele sau materialele utile difuzate pe canal! Click aici pentru abonare!
Laura
Foarte foarte bun! ... e foarte gustos și se păstrează foarte bine! ... eu călesc puțin usturoi in ulei de măsline, torn borcanul peste, las vreo 2 min, apoi mixez tot și gata sosul de pus peste paste! ? mulțumim frumos pentru rețetă! Succes și spor în continuare! ?
Iuliana
Mulțumesc, Laura, dragă! La fel fac și eu sosul pentru paste 🙂
Dia
Ha! O incerc si eu, mai ales ca am tot ce-mi trebuie!
Iuliana
Ma bucur ca te-am inspirat!
Astept pareri, laude, sugestii sau reclamatii :))
Laura C.
Mulțumim. Aș încerca-o!
Iuliana
Sunt sigura ca o sa-ti placa.