Canicula din ultimele zile mi-a pus din nou inventivitatea la încercare în ceea ce priveşte meniul. Dar nu-i bai, este exact ce-mi place mie şi mă pricep la treaba asta. A trebuit să inventez mâncăruri gustoase şi deserturi delicioase pentru care să nu fiu nevoită să aprind aragazul mai mult de 10 minute. În plus, am mai inventat şi băuturi aromate care să ne facă hidratarea mai plăcută.
De câte ori nu aţi auzit în jurul vostru persoane care susţin că ştiu că ar trebui să se hidrateze, dar pur şi simplu nu pot să bea apă chioară? Ei, aşa suntem şi noi. Şi atunci trebuie să ne păcălim singuri cumva. Cred că de aceea sunt campioană la rubrica de băuturi a blogului unde am aproape 40 de reţete. Wow, nici mie nu-mi vine să cred că am aşa de multe! 😀
Ce-i drept, pentru mine e foarte la îndemână să inventez o băutură nouă. Poate că multe din ele sunt variaţiuni pe aceeaşi temă, dar fiecare are altă aromă, nu ai nicio şansă să te plictiseşti la noi în casă bând la nesfârşit aceeaşi limonadă.
Mă şi întreb atunci când mergem la o terasă sau la restaurant, de ce oferta de băuturi naturale e atât de limitată? Mulţi comercianţi nu ies din tiparul limonadei cu mentă sau a freshurilor botezate cu apă şi cu zahăr. Bune şi alea, dar de ce să nu mergem puţin mai departe şi să încercăm şi alte combinaţii, de exemplu o limonadă cu mure sau o oranjadă cu fructe uscate şi rozmarin?
Ideea reţetei de azi a venit simplu...uitându-mă prin casă. Aveam doar câteva pere, 2-3 lămâi verzi şi o jumătate de rodie. Aaa şi rozmarin în ghiveciul de pe geam! Mai mult decât suficient pentru o băutură răcoritoare delicioasă!
Mod de preparare limonadă cu pere şi sâmburi de rodie
Modul de preparare nu e greu de intuit. Am tăiat o pară cubuleţe şi am pus-o în carafă. Am scos sâmburii de rodie, am tăiat lămâia felii şi am adus câteva crenguţe de rozmarin. Toate au mers în carafă. Tot acolo a ajuns şi sucul de la încă 2 lămâi verzi.
Puteţi pune şi crenguţe de mentă dacă nu aveţi sau nu vă place rozmarinul. Eu îl ador în băuturi, e puţin mai aspru dar are un gust mai pregnant decât menta.
Am pus cuburi de gheaţă pentru că deja setea era mare la noi în casă. Cel puţin pe timpul verii am mereu gheaţă în congelator, în pungile speciale ( cele care arată aşa). Însă ideal ar fi ca limonada să stea 1-2 ore la frigider, să se răcească pe îndelete şi să întrepătrundă frumos toate aromele.
Adăugăm sau nu adăugăm un îndulcitor? Depinde de fiecare. Eu am preferat să nu pun de data asta. În primul rând pentru că limonada neîndulcită ne ţine mai bine de sete, iar în al doilea rând pentru că m-am hotărât să duc o luptă cinstită cu caloriile 😀
Adică acolo unde pot, evit zahărul, mierea, grăsimile, glucidele, carbohidraţii, etc. Nu fac din asta o obsesie şi nu sacrific gustul mâncărurilor, dar unde merge fără ele, le evit. Iar în cazul de faţă scopul era să ne hidratăm dar nu cu apă chioară, ci să ne şi placă ceea ce bem. Poate că era mai potrivită denumirea de "apă infuzată", decât cea de "limonadă"? Poate...
Mai departe lucrurile devin şi mai simple; doar umplem carafa cu apă plată, minerală sau filtrată, de care doriţi voi şi...servim! Asta-i tot! A fost greu? Bonus: la final, pescuiţi cu linguriţa fructele de pe fundul carafei. Habar n-am de ce, dar sunt delicioase aşa umflate şi ele de apă! 😉
Later update: Pentru că deja m-a întrebat o cititoare, da, ceea ce se vede în fotografia de mai sus este capacul unei căni filtrante. Noi folosim de ceva vreme o cană de acest fel şi suntem foarte mulţumiţi. Ne scuteşte de obsesia că iar am uitat să cumpărăm apă, de căratul baxurilor pe scări şi de peturile fără număr cărora trebuia să le găsim ulterior o rezolvare.
Apa are gust bun, e mereu la îndemână, iar un filtru costă doar vreo 25 de Ron şi ţine 2-3 luni, depinde de consumul fiecărei familii. Căni ca a mea găsiţi în supermarketuri sau online. Un exemplu de preţ sau dacă vreţi să citiţi mai multe informaţii găsiţi aici, dar scotociţi pe acolo, că sunt mai multe modele şi culori.
Lasă un comentariu