Cea mai bună rețetă de conservare a roșiilor: cuburi de roșii la borcan, în suc propriu. Se pot aromatiza cu pătrunjel, leuștean sau frunze de țelină.
Am găsit roșii galbene (corect cred că ar fi tomate sau pătlăgele galbene, dar dehh...) în piață la o doamnă ale cărei mâini muncite m-au convins că le-a cultivat și le-a îngrijit ea însăși 🙂 Avea doar câteva, nu lăzi întregi și erau inegale, unele mai mari, altele mai mici, crăpate, coapte neuniform și cu ceva pământ pe ele. Pământ!!! Wow, de când nu mai văzuse orășeanca de mine legume "murdare" de pământ! Acum e la modă să strălucească toate precum diamantele, altfel nu dăm banii pe ele 😀
Revenind la roșiile galbene, erau...perfecte! Știți voi ce vreau să zic cu asta, nu-i așa? Pur și simplu asemenea comoară nu era de lăsat acolo. Când am ajuns cu ele acasă și le-am gustat, am știut pe loc că am făcut cea mai buna investiție 🙂
Cu câteva din roșiile mele galbene am făcut rapid niște bruschete cu usturoi (ca aici). Pentru restul, m-am tot gândit cum să le conserv în așa fel încât să ne bucurăm și la iarnă de gustul și culoarea lor fabuloasă. Cea mai bună și mai simplă idee a fost să le tai cuburi și să le pun la borcan aromatizate doar cu ceva pătrunjel proaspăt care să le complimenteze aroma. De fapt rețeta este aproape identică cu cea de cuburi de roşii cu busuioc şi usturoi la borcan, diferă doar culorile și aromele 🙂
Nu zic că abia le-aștept, dar reușesc să mă gândesc acum cu ceva mai multă îngăduință la zilele de iarnă ce vor veni. Anticipez deja momentul ăla delicios când voi desface unul din borcanele astea și voi da drumul cuburilor galbene și zemoase în vreo mâncare cu care sa se asorteze. Cred că s-ar potrivi într-o mâncare de mazăre sau într-o supă-cremă. Sau am să le amestec cu o ceapă roșie tocată și le vom manca chiar așa cum sunt în borcan, ca pe salată.
Uite cum, datorită unor roșii galbene, gândul la iarna care-mi este așa de nesuferită a devenit ceva mai suportabil! 😀
Mod de preparare cuburi de roşii galbene cu pătrunjel la borcan
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cuburi de roşii galbene cu pătrunjel la borcan
Tipărește Salvează pe PinterestRețeta Video
Ingrediente
- aprox. 1.7 kg de roşii galbene (cărnoase și bine coapte)
- 1 legătură mare de pătrunjel (sau cât doriți)
- sare neoidată -1 linguriță în fiecare borcan
Instrucțiuni de preparare
- Borcanele si capacele pe care le veţi folosi trebuiesc înainte spălate foarte bine şi sterilizate în cuptor la 150 de grade timp de 15 minute. Vezi la finalul postării cum se procedează.
- Spalaţi roşiile şi îndepărtaţi părţile necomestibile, apoi tăiați-le felii sau cuburi, cum doriţi.
- Tocați fin pătrunjelul și amestecați-l cu roșiile tăiate.
- Puneţi cuburile de roşii amestecate cu pătrunjel în borcane. Apăsați cu o lingură să le presaţi în aşa fel încât să nu rămână goluri.
- Puneți câte o linguriță de sare neiodată în fiecare borcan.
- Înfiletaţi bine capacele şi verificaţi să nu curgă.
- Aşezaţi borcanele într-o oală încăpătoare pe fundul căreia ați pus un prosopel sau un ziar, pentru ca borcanele să nu stea în contact direct cu metalul.
- Umpleţi oala cu apă până aproape de gâtul borcanelor şi puneţi-o la fiert la foc potrivit.
- Sterilizaţi borcanele cu roşii timp de 60 de minute de când apa dă primul clocot.
- Lăsaţi borcanele să se răcească în apă până a doua zi când le puteţi şterge, eticheta şi depozita în cămară.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
IMPORTANT:
Pentru sterilizarea în cuptor a borcanelor și a capacelor, urmăriți clipul video de mai jos. Click pe fotografie!
Iar dacă încă nu v-ați abonat la canalul meu de YouTube, vă puteți abona chiar acum pentru a nu pierde rețetele sau materialele utile difuzate pe canal! Click aici pentru abonare!
violeta
Le-am facut si o sa le tin sub observatie,mai ales ca am pus un varf sare la borcan.Sotul nu are voie sare si atunci pun putina .Cu stima,Violeta
p.s.am pus in fiecare borcan busuioc ,este un bun conservant.
violeta
Am făcut reteta dar cu roșii obisnuite.Dar după sterilizare roșiile s-au ridicat iar jos a rămas apa.Asa este și la tine?
Iuliana
Buna Violeta,
Nu mi s-a intamplat, dar nu cred ca are ce sa fie rau. Or fi fost rosiile tale mai zemoase, atata tot.
Elena Popescu
Iti multumesc pentru promptitudine, Iuliana, cred ca le voi completa, mi-ar parea rau sa se strice.
Cu admiratie,
Elena
Elena Popescu
Buna, Iuliana!
Aseara am facut conserve de rosii taiate cuburi la borcan, cu busuioc, altele cu telina frunze si altele cu patrunjel, le-am sterilizat cam 50 de min, dar dimineata cand le-am scos aproape un sfert de borcan era gol, scazuse continutul. Nu stiu daca sa mai completez cu suc de rosii si sa strelizez din nou, sau sa le las cu atata aer. Cum crezi ca e mai bine, ti s-a intamplat si tie?
Cu multumiri,
Elena
Iuliana
Buna Elena,
Da, mi s-a intamplat si mie sa scada dar nu asa mult cum spui. Cred ca depinde de tipul de rosii folosit si de cat de bine s-au aranjat cuburile in borcan. Borcanele trebuie sa fie pline cu rosii, nu trebuie nici sa le presam prea tare, dar nici sa lasam multe goluri. Uite, la reteta asta se vede mai bine cum am umplut eu borcanele, erau aproape cu varf, si cat de pline au ramas dupa sterilizare: https://bucate-aromate.ro/2017/08/cuburi-de-rosii-cu-busuioc-si-usturoi-la-borcan/
Daca stai la casa si ai un loc foarte racoros in care le tii peste iarna, si daca nu sunt prea multe borcane, poate ca ar putea ramane asa si sa ai grija sa le consumi primele pe cele cu mai mult aer.
Dar cum eu stau la bloc si camara mea e mai calduroasa, cred ca as completa borcanele si le-as steriliza din nou.
Succes!
violetaca
Scuze,citeam mai multe retete scrise de tine si am dat raspunsul tot aici.Reteta asta mi s-a parut interesanta si o sa o fac dupa reteta ta.In acelasi timp ma refeream si la reteta unde le fierbi pe aragaz si apoi pe bain marie.Deci,greseala mea.Imi plac retetele tale si am facut multe din ele.
Cu stima, Violeta
Iuliana
Ahh acum am inteles! Mie tot mi-e frica sa nu le sterilizez, mi-e teama ca pierd atata munca, dar mai ales ca raman fara suc de rosii la iarna...
Ma bucur mult ca ma vizitezi. Te mai astept pe la mine! 🙂
violetaca
Interesanta reteta.Am sa o fac si eu,dar cu amendamentul ca nu le mai fierb in bain-marie.Si la mine este foarte cald ,dar le-am pus fierbinti toate in sticle sau borcane si la paturi 2-3 zile.Au stat si 2 ani perfecte,verificat cu capacul in jos sa fie etanse.Ce mai fac eu in plus la tot ce pun,castraveti in saramura,gogosari,suc de rosii ,sos de rosii prajite cu usturoi si busuioc,varza la murat etc pun un mot de busuioc.Si nu mi s-a stricat nimic.Busuiocul este si un bun conservant.Cu stima, Violeta
Iuliana
Buna Violeta,
Nu inteleg cum sa nu le fierbi la bain marie? Cuburile de rosii in reteta asta se pun crude in borcan, apoi se sterilizeaza la bain marie. Doar daca nu cumva te gandesti sa le fierbi inainte, sa le torni fierbinti in borcane si apoi sa te tii la dunst? In cazul asta cred ca nu prea mai raman cuburi, se inmoaie...