Poate vă întrebaţi cum vine treaba asta cu gemul rapid? Păi să vă explic! N-am ştiut ce nume să îi dau ca să nu vă inducă titlul în eroare. Pentru mine gemul rapid e cel făcut ad-hoc, dintr-o mână de fructe ce zace prin frigider sau la nevoie chiar din fructe congelate.
Nu păstrez gemul rapid peste iarnă, ci îl fac în general pentru a-l folosi la vreun desert sau ca să îl mâncăm în următoarele zile, aşa că nu îmi bat capul nici cu sterilizarea borcanului, nici cu răcitul la dunst. Gemul rapid ţine foarte bine la frigider 2-3 săptămâni. Probabil că ţine şi mai mult, dar noi nu am încercat.
Am folosit acest tip de gem la foarte multe deserturi. Uneori l-am fiert mai puţin şi am obţinut un sos mai fluid, alteori am avut nevoie de el mai gros, mai bine legat şi l-am fiert mai mult. Ce a rămas după ce am folosit cât îmi trebuia la prăjituri, l-am consumat la micul dejun.
Am procedat în acest fel la cheesecake-ul cu zmeură sau la tortul cu ciocolată albă şi vişine. Chiar şi limonada cu mure şi mentă are la bază acest fel de gem rapid sau sos cum vreţi sa-i spuneţi. Ideea e că nimic nu se aruncă, totul se transformă cu puţină imaginaţie în ceva bun 🙂
O parte din gemul de astăzi l-am folosit la o ruladă cu cremă de brânză (reţeta în curând). Restul, a fost foarte apreciat dimineaţa, la micul dejun.
Mod de preparare gem rapid de mure cu lămâie şi busuioc
Poate vă miră puţin combinaţia de mure+lamâie+busuioc, dar să ştiţi că e nemaipomenit de aromată şi de bună. De fapt, nu ştiu să explic de ce, dar multe fructe de pădure, cum ar fi căpşunile şi afinele se asortează mai bine cu busuiocul decât cu menta, aşa cum ne-am aştepta. Iar coaja de lămâie, cel puţin pentru mine, e aproape nelipsită, e aromatizantul suprem!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 500 g mure
- 220 g zahăr
- coaja rasă şi sucul de la ½ de lămâie
- 2-3 frunze mari de busuioc alimentar
Instrucțiuni de preparare
- Puneţi murele la fiert împreună cu zahărul, de preferat într-o cratiță de inox.
- Când încep să clocotească adăugaţi coaja şi sucul de lămâie.
- Puneţi frunzele de busuioc în chopper, adăugaţi 2-3 linguri de gem şi mixaţi de câteva ori până obtineţi o pastă omogenă. Turnaţi pasta astfel obţinută în cratiţa în care fierbeţi gemul.
- Fierbeţi gemul până când sunteţi mulţumiţi de consistenţa lui. Eu l-am fiert cam 15 minute.
- Trebuie să aveţi în vedere că murele conţin în mod natural pectină, iar gemul se mai leagă şi după ce se răceşte! Ca să îi testaţi consistenţa, puneţi 2-3 linguriţe de gem pe o farfurioară. Răciţi farfurioara la congelator timp de 5-10 minute, apoi vă veţi da seama mai bine dacă mai trebuie fiert sau e gata.
- Puneţi gemul în borcan şi lăsaţi-l să se răcească.
- Gemul rapid preparat în acest fel se păstrează la frigider şi se consumă în maxim 1 lună.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu