Mare invenție asta cu prognoza meteo atât de precisă și atât de ușor disponibilă chiar și pe telefon, nu credeți? Când vine vorba de ploile reci de toamnă și de vântul care te pătrunde prin haine până la piele, să știi dinainte cu câteva zile cum îți va fi week-endul mi se pare nu doar foarte util, ci și izbăvitor de multe frustrări.
Așa se face că știind dinainte că urmează 3 zile de ploi și furtuni, nu ne-am făcut niciun plan măreț pentru week-end, ci am stabilit că stăm acasă și ne odihnim, adică scriem, citim sau ne uităm la filme frumoase, după cum vrea fiecare. Doar că pentru un week-end liniștit trebuie să te organizezi puțin și să faci aprovizionarea cu simț de răspundere, în așa fel încât să nu fii nevoit să ieși din casa nici măcar după pâine.
Am făcut lista de cumpărături și am plecat ca de obicei la Selgros să facem aprovizionarea. În timp ce soțul meu se ocupa de lucrurile serioase de pe listă, eu m-am rătăcit pe la rafturile cu bunătăți unde mi s-au lipit, din nou, cam multe de mână. Multe care nu erau pe listă vreau să zic. Multe, dar ce bune!
De departe cea mai mare bucurie am avut-o când am văzut pe raft cutiile cu cacao Van Houten. Nu doar că îmi place calitatea ei, dar îmi plac şi cutiile lor frumoase cu aspect vintage, parcă venite din alte vremuri.
Cacaoa Van Houten are o istorie care începe în 1828, atunci când un chimist olandez cu acelaşi nume a inventat un procedeu de pulverizare a pastei obţinută prin presarea boabelor de cacao şi a obţinut astfel pudra de cacao aşa cum o ştim noi astăzi şi care a devenit baza tuturor produselor din ciocolată. Cu toate că familia Van Houten a vândut afacerea în 1962, calitatea şi modul de obţinere al celebrei pudre de cacao a fost păstrat, iar numele a fost transferat succesiv noilor proprietari. In prezent, cacaoa Van Houten este produsă de la fel de celebrul producător belgian de ciocolată, Callebaut.
Pudra de cacao Van Houten are o culoare minunată, brun roşcat. Datorită modului specific de obținere, este mai puţin acidă şi mai puţin amară decât alte tipuri de cacao. În plus este foarte uşor solubilă, ceea ce o face potrivită pentru prepararea băuturilor pe bază de cacao. De cum am văzut cutia albastră pe raft, nu mi-a mai stat gândul decât la o ciocolată caldă combinată cu vin roşu, pe care să o sorb pe îndelete în week-endul ploios şi rece care se anunţase.
Combinația asta de ciocolată cu vin roșu am găsit-o acum câțiva ani într-un boutique din Notting Hill. Ne-a încălzit palmele și sufletul într-o zi friguroasă în care ploaia londoneză ne alungase de pe străzi. Bineînțeles că nu se putea să nu împrumut ideea și să nu o încerc și acasă, mai ales că se face atât de ușor.
După ce am pus în coş tot ce-mi trebuia pentru ciocolata caldă cu vin roşu, plimbându-mă mai departe printre rafturi, am găsit o miere de salcâm cu fructe, dar şi borcănele cu polen crud de la Moş Costache. Nu erau pe lista noastră de cumpărături, dar ambele sunt excelente pentru imunitate în perioada asta. Vă arăt în curând ce am făcut cu ele. Tot o băutură delicioasă pentru zilele reci, deci staţi pe-aproape! Dar până una, alta, haideți mai bine să vă spun cum se face rețeta de astăzi.
Mod de preparare ciocolată caldă cu vin roşu, piper şi cardamon
Succesul acestei rețete depinde în directă măsură de calitatea ingredientelor folosite. Ciocolata trebuie să fie de bună calitate, să se topească ușor și să rămână cremoasă. Pudra de cacao să fie ușor solubilă, aromată și să fie dulceagă, nu amară. Despre frișcă nici nu mai spun, obligatoriu naturală! Iar vinul, care e definitoriu pentru gustul acestei băuturi, trebuie și el ales cu grijă. Aici m-a ajutat soțul meu, el a ales un Pinot Noir de la Beciul Domnesc. Cred că ar fi mers și un Cabernet Sauvignon.
Băutura asta e una de răsfăț, e menită să ne încânte simțurile, să ne înveselească și să ne facă să ne simțim bine. Nu numai că se poate personaliza după gusturile și preferințele fiecăruia, dar e chiar indicat să dați frâu liber creativității voastre culinare, să vă jucați cu proporțiile și să reuniți în ceașcă acele gusturile care știți că vă plac. Puteți pune mai multă ciocolată, mai mult vin sau mai multa frișcă. Adăugați doar aromele preferate și îndulciți cât de mult vă place. Gustați, ajustați ingredientele și gustați din nou. Tot procesul preparării ei e o bucurie!
In mare lucrurile se petrec cam așa: ciocolata mărunțită, se topește în lapte cald în care s-au adăugat mirodeniile preferate. Eu am pus: scorțișoară, piper roșu și cardamon. Când ciocolata s-a topit, se adaugă pudra de cacao, zahăr brun după gust (sau miere) și vinul. Lăsăm amestecul să se încălzească bine, iar zahărul să se topească. Turnăm ciocolata caldă în căni potrivite și decorăm cu un moț generos de frișcă proaspăt bătută și cu ce mai avem la îndemână. Eu am avut rulouri cu ciocolată cumpărate tot de la Selgros și am mai turnat și niște ciocolată topită pentru ca totul să fie cât mai decadent și mai apetisant cu putință.
Bucurați-vă de ciocolata caldă cu vin roșu și mirodenii într-o zi friguroasă de toamnă! Sorbiți din ea pe îndelete sporovăind cu cei dragi, citind din cartea preferată sau în timp ce urmăriți un film frumos. Băutura asta atât de simplă, dar atât de bogata în arome, aduce cu ea o stare de bine care te învăluie și rămâne cu tine încă multă vreme după ce ceașca de ciocolată caldă s-a golit! 🙂
imprimante etichete
o super reteta pentru zilele geroase de iarna.
mimiignatescu
Buna Iuliana,
Ce cantitati din fiecare ingredient se folosesc pentru 2 cani? Cacao, ciocolata, lapte, vin, frisca?
Iuliana
Nu am dat cantitatile tocmai pentru ca reteta asta e usor de personalizat pe gustul fiecaruia, nu ai ce sa gresesti la ea.
Eu am pus cam 60 g de ciocolata neagra, 2 lingurite de cacao, 300 ml de lapte, 3 linguri de zahar brut de melasa si 150 ml de vin. Frisca cat incape sau cat iti place.
Roxana Toader
Ce reteta aromata, draga mea!! Nici nu astept frigul ca nu am eu atata rabdare o fac imediat :))
Iuliana
Sa-mi spui cum ti-a placut!