Clătitele cu brânză şi bezea la cuptor sunt un fel de ruda mai modestă a delicioaselor şi faimoaselor clătite bănăţene. Conform reţetei originale, peste clătitele bănăţene se toarnă un sos fin şi bogat de vanilie. Eu nu am mai făcut acest sos, ci am turnat peste clătite tot umplutura de brânză şi ou, aşa cum au şi la interior, foarte puţin subţiată cu lapte ca să formeze un sos.
Fac destul de des clătite la cuptor, fie clătite cu umpluturi dulci, fie cu umpluturi sărate, dar asta e de departe cea mai gustoasă variantă. Pe lângă umplutura aromată, farmecul şi delicioşenia acestor clătite stă în bezeaua caramelizată de deasupra. Stratul de bezea e o "bucurie în farfurie" şi vă sfătuiesc să nu renunţaţi la el, căci reţeta nu va mai fi deloc la fel.
Eu am considerat că o porţie pentru o persoană e formată din două clătite pentru că sunt foarte săţioase aşa, umplute cu brânză. Cantităţile de mai jos sunt pentru două persoane. Dacă familia voastră e mai numeroasă, va trebui să modificaţi cantităţile corespunzător.
Mod de preparare clătite cu brânză și bezea la cuptor
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 4 clătite pregătite ca aici sau după reţeta voastră preferată
- 150 g brânză de vaci
- 2 ouă întregi
- 2 albuşuri de ou
- 100 g smântână
- 150 g zahăr (100 g pt umplutură, 50 g pt. bezea)
- ½ linguriţă pudră de vanilie
- coaja rasă de lămâie
- 50 g stafide
- 20 g unt
- 1-2 linguri de lapte
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeţi cuptorul la 180 de grade.
- Amestecaţi brânza de vaci, cu smântâna, 100 g de zahăr, vanilia, stafidele şi cele 2 ouă întregi.
- Dati deoparte cam 4-5 linguri din compoziţie pe care o subţiaţi cu foarte puţin lapte.
- Umpleţi clătitele cu restul de compoziţie de brânză. şi împachetaţi-le ca pe pe sarmale, cu marginile în interior.
- Aşezati clătitele într-un vas uns cu puţin unt şi turnati deasupra compoziţia păstrată deoparte.
- Bateţi albuşurile spumă, adăugaţi cele 50 g de zahăr şi mixaţi din nou până obţineţi o bezea fermă.
- Puneţi bezeaua peste clătite şi presăraţi deasupra coajă rasă de lămâie. Îi va da o aromă superbă.
- Daţi vasul la cuptor pentru 30 de minute.
- Clătitele cu brânză şi bezea la cuptor sunt bune şi când sunt calde, dar şi după ce se răcesc, doar că bezeaua se va înmuia dacă le lăsaţi de pe o zi pe alta.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Dragii mei, sper că reţeta mea de azi v-a convins să o încercaţi cât de curând, sau măcar să o salvaţi pentru mai târziu.
Vă doresc poftă bună la clătite cu brânză și bezea la cuptor!
Lasă un comentariu