Cum să faci cea mai simplă tartă cu căpşuni? O reţetă uşoară şi rapidă, cu ingrediente puţine dar de calitate, pentru a obţine un desert deosebit de savuros!
Era abia jumătatea lui aprilie când am văzut primele căpşuni în piaţă. Cam devreme aş fi zis, dată fiind primăvara târzie din acest an. Dar erau româneşti, erau frumoase, inegale şi imperfecte aşa cum trebuie să fie nişte căpşuni şi mai ales, miroseau ameţitor. Fireşte că n-am rezistat tentaţiei şi am cumpărat 1 kg gândindu-mă că cine nu riscă, nu câştigă. Odată cu mine mai riscau câţiva cetăţeni pofticioşi, ceea ce a fost de-a dreptul încurajator. Nu mă mai simţeam singură în nebunia mea de a cumpăra căpşuni când încă nici n-a dat bine firul ierbii, nici liliacul n-a înflorit, iar teii n-au încă nici frunze, darămite flori.
Dar zic că am câştigat cu toţii, cei care am îndrăznit şi n-a plâns nimeni după bani. Surprinzător, căpşunile au fost chiar foarte bune, aromate şi bine coapte. Jumătate de kilogram le-am mâncat simple, fără nimic altceva, iar cealaltă jumătate le-am investit cu succes în cea mai simplă tartă cu căpşuni şi cu frişcă care poate exista. Şi cea mai bună! 🙂
Dacă v-aş spune că tarta asta minunată a fost gata într-o oră, cu tot cu poze, m-aţi crede? Da, atât e de simplă! Desigur, dacă sunteţi mai novici în bucătărie e posibil să dureze ceva mai mult, poate o oră şi jumătate, dar oricum reţetă mai uşoară ca asta nu cred să existe. E o tartă fără pretenţii, fără cine ştie ce decor, doar un blat genoise, multă frişcă şi multe căpşuni. Aşa că puneţi-vă şorţul şi haideţi să trecem la treabă!
Cum să faci cea mai simplă tartă cu căpşuni
Spălaţi căpşunile şi daţi deoparte câteva mai arătoase pentru decorul final. Pe restul le curăţaţi de codiţe, le tăiaţi felii dacă sunt prea mari şi le presăraţi din belşug cu zahăr. În final, după vreo 30 de minute de stat la rece împreună cu zahărul, căpşunile vor fi învelite în sirop delicios. Siropul ăsta îl puteţi scurge într-un pahar, adăugaţi puţină apă carbogazoasă rece şi veţi avea cea mai bună băutură răcoritoare alături de felia de tartă care vi se cuvine 😉
Cât timp au stat căpşunile mele la frigider împreună cu zahărul, eu m-am ocupat de blat, ceea ce vă sugerez şi vouă. Pentru că am vrut un desert uşor şi la propriu şi la figurat, pentru tarta de azi nu am mai făcut clasicul blat de tartă pe bază de unt (vezi aici reţeta). Dehh, de la o vârstă se pare că trebuie să începi să te gândeşti la grăsimi, la calorii, aşa încât nu am vrut să mai adaug şi grăsimile date de untul din blat, ci m-am decis să fac un blat genoise din două ouă. E foarte bun şi incomparabil mai rapid şi mai simplu de făcut decât blatul clasic de tartă.
V-am povestit mai multe şi v-am spus de ce prefer blatul genoise, la reţeta de prăjitură cu pişcoturi şi cremă de nuci cu ness. Secretul acestui blat este să baţi foarte bine ouăle, până când acestea se albesc şi îşi triplează volumul. Dacă nu le bateţi suficient, veţi avea impresia că e prea puţină compoziţie pentru un blat de tartă de 26 cm cât are o forma pe care am folosit-o eu.
Blatul genoise mai are avantajul că se coace foarte repede. În maxim 15 minute e gata, timp suficient să ne ocupăm de frişcă cât stă blatul la copt. Pe cât de repede se coace, pe atât de repede se şi răceşte, mai ales dacă îl scoateţi din forma de tartă şi îl lăsaţi pe un grătar. În alte 10-15 minute e gata de umplut cu frişcă şi căpşuni.
Tarta asta aproape că nu are nevoie de decor. Câteva valuri de frişcă -neapărat naturală- câteva căpşuni tăiate în jumătăţi aruncate pe ici, pe colo şi gata desertul minunat şi aspectuos nevoie-mare!
Dacă nu mai aveţi răbdare, puteţi servi tarta imediat după ce o umpleţi, dar trebuie să vă spun că totuşi e mai bună dacă apucă să stea măcar 2 ore la frigider şi să se împrietenească bine toate aromele pe care le conţine.
Dacă doriţi să faceţi o tartă clasică, vă recomand să citiţi şi reţeta de tartă cu cremă de vanilie, mure şi căpşuni. Nu e chiar la fel de simplă ca cea de azi, dar e posibil să vă inspire, mai ales că e umplută cu o cremă bogată şi catifelată de vanilie căreia puţină lume îi rezistă.
Pe blog veți mai găsi o rețetă minunată de tartă rustică cu căpșuni. O avem și în format video pe canalul de YouTube, unde vă sugerez să vă abonați dacă încă nu ați făcut-o. Veți găsi acolo săptămânal rețete minunate, bine explicate și videoclipuri frumoase.
Dar să nu vă mai ţin de vorbă, nu-i aşa? Gata, vă las mai jos reţeta celei mai simple tarte cu căpşuni şi multă, multă frişcă! 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cum să faci cea mai simplă tartă cu căpşuni. Şi cea mai bună 🙂
Tipărește Salvează pe PinterestEchipamente necesare
Ingrediente
blatul - pentru o formă cu diametrul de 26 cm
- 2 ouă
- 60 g zahăr
- 60 g făină
- 1 praf de sare
- coaja rasă de la ½ de lămâie
- puţin unt pentru uns tava
umplutura
- 500 g căpşuni
- 180 g zahăr tos
- 400 ml smântână pentru frişcă cu min. 30% grăsime
- 50 g zahăr pudră
- 1 linguriţă pastă de vanilie Bourbon
Instrucțiuni de preparare
- Daţi deoparte câteva căpşuni mai frumuşele pentru decorul de la final.
- Spalaţi căpşunile şi curăţăţi-le de codiţe. Tăiaţi-le felii dacă sunt prea mari.
- Presăraţi-le cu 180 g zahăr tos şi lăsaţi-le la frigider până când le vine rândul să le folosim.
- Din când în când mai treceţi pe la ele şi amestecaţi-le cu o lingură să se topească zahărul şi să fie toate cuprinse de sirop.
blatul
- Aprindeti cuptorul la 180 de grade şi ungeţi cu unt o formă de tartă de 26 cm.
- Puneţi ouăle întregi, coaja de lămâie, zahărul şi sarea într-un bol şi mixaţi timp de cel puţin 7 minute până când ouăle se albesc şi îşi triplează volumul.
- Adăugaţi făina în ploaie şi încorporaţi folosind un tel sau o spatulă.
- Turnaţi compoziţia în tavă, nivelaţi şi daţi tava la cuptor pentru 12-15 minute, funcţie de cuptor. Nu depăşiţi momentul când blatul a început să se rumenească uşor pe margini, iar la suprafaţă e alb şi dacă îl apăsaţi cu degetele este elastic, nelipicios. Blatul nu trebuie să fie rumenit şi uscat, el va rămâne uşor umed.
- Lăsaţi blatul să se răcească complet înainte să îl umpleţi.
umplutura
- Bateţi smântâna până devine fermă, adăugaţi zahărul pudră şi vanilia şi mixaţi din nou să le încorporaţi.
- Puneţi jumătate din cantitatea de frişcă peste blat.
- Peste stratul de frişcă puneţi căpşunile care au stat cu zahăr la frigider, scurse de sirop. Siropul rezultat îl puteţi folosi pentru a prepara băuturi răcoritoare.
- Peste căpşuni puneţi restul de frişcă şi decoraţi cu căpşunile păstrate deoparte.
- Puteţi servi tarta imediat, dar va fi mai bună dacă are timp să stea măcar 2 ore la frigider.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Vă doresc poftă bună la cea mai simplă tartă cu căpşuni. Şi cea mai bună!
o femeie
Ce bine arata!
mai cam capsuni in frigider, nu mai am smantana pt frisca dar ma descurc eu 🙂
Blatul se inmoaie de la frisca? sau rezista biscuit-zat ?
Iuliana
Blatul e un genoise, se înmoaie foarte puțin. Nu rămâne uscat, dar nici nu se face fleașcă, ca să zic așa 🙂
Georgeta
Te urmaresc dar si te iubesc, Iuliana!!Te-am descoperit intamplator si sunt bucuroasa ca s-a intamlat!!!Dar, de data aceasta, cum sa pun pe masa o tarta cu...codite si frunzulite de capsuni...daca tot ne sfatuiesti sa le curatam!!! Cred ca esti un om educat si sensibil asa ca nu te vei mahni daca tot astepti comentariile noastre...cu drag!!!
Iuliana
Draga Georgeta,
Tu poti sa le inlaturi coditele, daca vrei, reteta mea sau fotografiile nu sunt cu titlu de obligativitate. Eu la toate deserturile cu capsuni, (pe care le gasesti aici: https://bucate-aromate.ro/tag/capsuni/) las coditele si frunzulitele pentru decor. Imi plac mai mult cum arata asa, iar ai mei nu se plang. In plus, nu cred ca sunt otravitoare si nici nu moare nimeni daca ajuns la finalul feliei de tarta, da deoparte o biata frunzulita 🙂
Da, astept cu drag comentariile voastre, chiar si criticile argumentate. Si de multe ori ma minunez cati oameni ma urmaresc, se bucura de retetele mele si ma iubesc in tacere fara sa isi faca timp sa-mi spuna o vorba buna ani de zile. In schimb, gasesc imediat timp sa imi scrie abia atunci cand nu sunt de acord cu cine stie ce chestie fara importanta cum ar fi codita de la capsuni :))
O zi frumoasa iti doresc,
Iuliana
Georgeta
Vezi, de aceea te iubesc eu...esti fata Subtire...ha-ha-ha! Ai observat ca nu sunt carcotasa, Da???Sa nu te mai minunezi ca lumea te urmareste pentruca esti super! si eu fac parte din lumea aceea si eu am baiat la Londra cu multe studii pe acolo, bla-bla..
Sunt cu ochii pe tine!!
Respect,
Georgeta
Iuliana
Haha, as vrea eu sa fiu subtire, dar nu prea mai sunt, ma tot rotunjesc :))
Ma bucur ca esti cu ochii pe mine, Georgeta. Ma motiveaza!
Sa ne traiasca baietii si sa ne fie sanatosi si fericiti acolo unde i-a aruncat viata!
Cu drag,
Iuliana
Mihaela Newton
Codițele de la căpșuni pot fi înlocuite cu frunze fragede, mici și proaspete de mentă, care dau și culoare și gust. Se combină de minune cu gustul de fructe proaspete și frișcă.
Maria
Arata delicios ! 🙂
Iuliana
Multumesc, asa si este! Ma rog, a fost.... :))
Laura
Bun!
Iuliana
Multumesc, Laura! 🙂
Teofanescu Nicolae
Bine macar ca v-a tremurat inima fara sa faceti infarct pe bietele capsuni românesti, ca daca s-ar fi numit de Parma, bourbon sau Chateau-nase, ati fi acordat ^ncredere din oficiu-asta în privinta redactarii.
Reteta buna, normala.
Multe multumiri
Iuliana
Multumesc pentru mesaje, dar sa stiti ca nu e deloc necesar sa aveti cate o parere la fiecare reteta pe care o public. Nu simt nevoia sa imi validati nici tehnica, nici redactarea, nici ingredientele folosite.