Rețeta simplă de gem de prune fără zahăr cu miez de nucă. Gem de prune bine legat, fiert în cuptor. Cum se face gemul de prune fără zahăr, cât timp de fierbe, când se pune miezul de nucă?
De obicei fac în fiecare toamnă rețeta clasică de gem de prune, pe care o găsiți și pe blog. Adaug o cantitate mică de zahăr pentru că prunele sunt oricum fructe foarte dulci, și îl aromatizez cu coajă de lămâie, vanilie sau scorțișoară. Este minunat!
Anul trecut am încercat pentru prima dată să fac gem de prune fără zahăr. Am făcut doar 3 borcane, de probă. Nu mai făcusem niciodată și am vrut să văd dacă iese suficient de dulce, dacă se încheagă bine și cum ține peste iarnă în cămara mea care nu e chiar foarte răcoroasă.
Gemul acesta mi-a întrecut toate așteptările. A fost delicios, cu o aromă de fructe foarte intensă și s-a păstrat perfect până pe la mijlocul lui iunie când am desfăcut ultimul borcan. Ca să nu mai zic că neavând nici un gram de zahăr adăugat parcă l-am mâncat mai fără remușcări 😀
Anul acesta am făcut 10 borcane. Nu i-am adăugat nici o altă aromă, dar am pus, în schimb, la finalul fierberii, miez de nucă mărunțit. Astfel, gemul meu de prune va fi gata de folosit la prăjitura cu gem de prune și nuci pe care îmi place atât de mult să o fac în zilele de iarnă. O vedeți în poza de mai jos.
O altă prăjitură minunată la care voi folosi acest gem de prune fără zahăr este prăjitura cu gem și bezea, un desert care cred că ne amintește tuturor de copilărie.
Mai merge gemul de prune și la clătite și este perfect și pentru umplut câteva cornuri pufoase din aluat dospit.
Mod de preparare gem de prune fără zahăr cu miez de nucă
Gemul fără zahăr se face din ultimele prune de toamnă, care au apucat să se coacă forte bine, să fie moi, sănătoase, dar nu zemoase. Soiul cel mai potrivit pentru acest gem este cel din care se face și magiunul de prune, se numește Bistrițeană sau Brumărie.
Gemul de prune se fierbe timp îndelungat, până scade mult, aproape de jumătate din nivelul inițial. Firește că cel mai grozav gem de prune se face la ceaun și foc de lemne, dar vă zic sincer că nici cel făcut la bloc, pe aragaz nu e mai prejos.
Anul trecut, deși am făcut doar 3 borcane, țin minte că m-am cam chinuit cu ele, pentru că a trebuit să tot stau pe lângă aragaz să amestec în oală ca să nu se lipească gemul. Anul ăsta m-am șmecherit: am băgat cratița la cuptor, acoperită cu folie de aluminiu pentru că nu am un capac potrivit la cratița de dulcețuri. Am lăsat-o acolo aproape 5 ore și doar am verificat din când în când să văd cât s-a îngroșat gemul.
Am luat o cantitate mică de gem într-un pahar de plastic și l-am băgat la congelator pentru 10 minute. Asta pentru că atunci când e cald, gemul e mai fluid și consistența lui te poate induce în eroare. După ce se răcește se întărește. Când am considerat că mă mulțumește consistența lui, am stins focul, i-am pus miezul de nucă, am amestecat și l-am turnat în borcane.
Cantitatea de miez de nucă e "din ochi" sau după preferințe. Eu l-am tocat mai mărunt, nu am vrut bucăți mari de nucă. Voi faceți cum doriți, sau puteți renunța la el.
Vă las mai jos rețeta în format printabil cu precizarea că gemul ăsta nu are o formulă ca la farmacie, e mai mult pe încercate.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Gem de prune fără zahăr cu miez de nucă
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
- 7 kg prune
- aprox. 600 g miez de nucă tocat mărunt
opțional mai puteți adăuga:
Instrucțiuni de preparare
Pregătiți o oală cât mai largă, cu fund dublu sau cât mai gros. De preferat să aveți și capac la ea, dacă nu, o veți acoperi cu folie de aluminiu.
Pentru că veți băga gemul să fiarbă în cuptor, asigurați-vă dinainte că aveți suficiente borcane și capace sterilizate în prealabil (adică splălate și ținute în cuptor la 150 de grade timp de 20-30 de minute)
- Spălați prunele și îndepărtați sâmburii. Puneți prunele în oală.
- Puneți oala pe aragaz, la foc mediu. Amestecați din când în când, să nu se prindă fructele de fundul vasului. Cam în jumătate de oră, prunele își vor lăsa sirop.
- Aprindeți cuptorul la 190 de grade și băgați cratița în cuptor, acoperită cu capac sau cu folie de aluminiu ca să nu stropească gemul în timpul fierberii.
- Din când în când, la interval de 30 de minute, amestecați cu o lingură de lemn și verificați consistența gemului.
- Cam după 4 ore de stat la cuptor gemul ar trebui să fi scăzut la aproape jumătate din volumul inițial și să se fi îngroșat simțitor.
- Dacă sunteți mulțumiți de consistența gemului (atenție, luați în calcul că gemul rece se mai întărește!), adăugați miezul de nucă, amestecați și turnați gemul în borcane.
- Dacă doriți o textură mai fină, puteți mixa gemul cu un blender vertical înainte de a-l turna în borcane.
- Înfiletați capacele și răsturnați borcanele cu fundul în sus. Se va crea vacuum care va contribui la conservarea în siguranță a gemului.
- După 5 minute, întoarceți borcanele în poziția normală, acoperiți-le cu o pătură groasă și lăsați-le să se răcească lent până a doua zi, apoi depozitați-le în cămară.
- Gemul astfel preparat ține perfect până vara viitoare.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
IMPORTANT:
Pentru sterilizarea în cuptor a borcanelor și a capacelor, urmăriți clipul video de mai jos. Click pe fotografie!
Lasă un comentariu