Pate de linte cu roșii uscate, o gustare de post cu puține grăsimi și puține calorii. Se servește cu pâine prăjită sau sticksuri de legume.
Reţeta aceasta de pate de linte cu roşii uscate are ingrediente simple și se face foarte ușor. Chiar dacă nu țineți post, pateul de linte va fi un mic dejun hrănitor și sățios, care vă va ține de foame câteva ore bune. Îl puteți servi și ca gustare, pe un platou de aperitive sau îl puteți pune în caserolă pentru pachetul de la serviciu.
Pateul de linte poate fi și o garnitură excelentă lângă o carne gătită la cuptor sau la grătar, așa că iată, și carnivorii familiei pot fi fericiți cu această rețetă! 😉
Ce ingrediente folosim la pateul de linte cu roșii uscate
Spuneam că rețeta aceasta are ingrediente simple și așa este. Probabil că le aveți pe toate în casă chiar acum, așa că vă puteți apuca imediat de treabă. Iată care sunt ingredientele principale și condimentele pe care vă recomand să nu le omiteți din rețetă 😉
- linte - și vă sfătuiesc să folosiți linte roșie pentru că fierbe mai repede, e mai ușor de transformat în pastă, e mai untoasă și în plus are și o culoare mai plăcută. Puteți citi aici mai multe despre cum și cât timp se gătește fiecare tip de linte.
- roșii uscate - cele fără de care acest pate de linte nu ar fi la fel de delicios! Roșiile uscate vin cu aroma lor profundă de vară, cu un pic de aciditate și în plus contribuie și la o culoare intensă și frumoasă. Le puteți cumpăra din magazine dar mie îmi place să le fac acasă. Găsiți pe blog rețeta de roșii cherry uscate în cuptor.
- legume: ceapă, morcov, usturoi - folosim legume fierte înăbușit pentru un plus de gust și o armă finală mai bogată a pateului. Eu am pus și o linguriță de amestec de legume deshidratate. Folosesc acest amestec mereu când vreau să îmbogățesc un sos sau orice fel de mâncare rapidă. Amestecul nu conține decât legume uscate și măcinate, nimic altceva, nici măcar sare. Îl găsiți în mai multe variante, la Solaris.
- alune de pădure - sau orice alte nuci: caju, pecan, macadamia, nuci românești, migdale, etc. Vă recomand să folosiți alune coapte sau să le coaceți 3-4 minute într-o tigaie încinsă amestecând continuu. Vor fi mai crocante și vor avea o aromă mai intensă decât cele crude.
- chimion măcinat - este condimentul la care tare mi-aș dori să nu renunțați! Se potrivește minunat în orice rețetă cu linte. Vine cu o aromă specifică și specială, ușor lemnoasă. Fără el, pateul acesta nu ar fi deloc la fel de bun.
Mod de preparare pate de linte cu roşii uscate
E tare ușoară rețeta de pate de linte roșie, dar întotdeauna e util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.
Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Pate de linte cu roşii uscate
Equipment
Ingredients
- 250 g linte rosie
- 1 ceapă mică
- 1 morcov mic
- 2 căței de usturoi
- 3-4 linguri de ulei de măsline
- 40 g alune de pădure coapte
- 30 g roşii uscate
- 1 linguriță chimion măcinat
- 1 linguriță fulgi de chilli
- 1 lingură amestec de legume deshidratate
- zeama de la jumătate de lămâie
- sare și piper, după gust
- pătrunjel proaspăt pentru servit
Instructions
- Clătiți lintea sub un jet de apă, apoi o puneți la fiert în 500 ml de apă. În apa pentru fiert adăugați amestecul de legume deshidratate, sare și piper.
- Lintea roșie fierbe foarte repede, cam în 20 de minute va fi gata. Puneți-o la scurs într-o sită și lăsați-o să se răcească.
- Tocați mărunt ceapa, usturoiul și morcovul.
- Într-o tigaie puneți uleiul la încins, apoi adăugați legumele. Lăsați-le să se călească 1 minut, cât să își dezvolte aromele, apoi presărați un praf de sare și adăugați 100 ml de apă. Lăsați legumele să fiarbă înăbușit timp de 10 minute.
- În vasul robotului puneți lintea scursă, legumele călite, alunele de pădure și roșiile uscate. Adăugați condimentele: sare, piper, chilli, chimion, suc de lămâie și mixați până când obțineți o pastă fină și omogenă.
- Dacă pateul vi se pare prea uscat, puteți să mai adăugați 1-2 linguri din supa în care a fiert lintea.
- Înainte de servire, presărați cu pătrunjel proaspăt tocat. Opțional, pentru aspect puteți presăra și puțină boia de ardei.
- Serviți pateul de linte pe felii de pâine prăjită sau cu sticksuri de lehume: morcov, ardei gras, tije de țelină, etc.
- Puteți servi pateul de linte și ca garnitură lângă un tofu crocant sau lângă orice fel de carne gătită la grătar sau la cuptor.
Video
Nutrition
Această rețetă a fost publicată inițial în decembrie 2014 și actualizată în august 2021. Fotografiile de mai jos sunt din 2014 🙂
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de pate de linte cu roşii uscate ca să o aveţi la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Poftă bună!