Pastă de ardei cu usturoi la borcan
 
Timp de pregătire
Timp de gătire
Timp total
 
Autor:
Recipe type: Cum se face?
Număr de porţii: 3 borcane de 400 g
Ingrediente
  • aprox. 1,2 kg de ardei gras roşu (sau gogoşari)
  • 1 ceapă mijlocie
  • 2 căţei de usturoi
  • 100 ml de ulei
  • 2 linguriţe de sare grunjoasă
Mod de preparare
sterilizarea borcanelor
  1. Spălaţi borcanele şi capacele cu apă caldă şi detergent de vase.
  2. Aşezaţi borcanele şi capacele (aşa ude cum sunt) într-o tavă şi băgaţi tava la cuptor.
  3. Aprindeţi cuptorul la 150 de grade şi lăsaţi borcanele la sterilizat timp de 15-20 de minute, apoi stingeţi focul şi lăsaţi borcanele în cuptor până când veţi avea nevoie de ele.
pasta de ardei la borcan
  1. Ceapa se curăţă şi se toacă foarte mărunt sau se dă pe răzătoare. Eu am băgat-o la tocătorul electric.
  2. Ardeii spălaţi şi curăţaţi de cotoare se tocă la robot sau se dau prin maşina de tocat, împreună cu usturoiul.
  3. Se pune uleiul la încins într-o cratiţă cu fund gros. Se căleşte ceapa 1-2 minute, nu mai mult, apoi se adaugă ardeii şi sarea.
  4. Se lasă pasta să fiarbă la foc mic timp de 30-40 de minute, până se evaporă apa conţinută în ardei iar pasta ajunge la consistenţa dorită. Amestecaţi cât mai des ca să nu se prindă de fundul cratiţei.
  5. Ca şi zacusca, şi pasta de ardei bolboroseşte ca un vulcan şi sare în toate părţile, deci atenţie să nu vă opăriţi!
  6. Lăsaţi borcanele aşezate în tavă sau pe alt suport metalic. Umpleţi borcanele cu pasta de ardei fierbinte, înfiletaţi bine capacele şi întoarceţi borcanele cu susul în jos pentru 8-10 minute pentru a se crea vacuum.
  7. Întoarceţi borcanele în poziţia normală şi foarte bine acoperiţi-le cu o pătură groasă. Lăsaţi-le să se răcească lent, până a doua zi.
  8. Păstraţi borcanele cu pastă de ardei în cămară sau în alt loc răcoros.
  9. După ce desfaceţi un borcan, dacă nu îl consumaţi pe tot, turnaţi puţin ulei deasupra, ca să nu se oxideze şi păstraţi borcanul început la frigider.
Recipe by Bucate Aromate at https://bucate-aromate.ro/2016/09/pasta-de-ardei-cu-usturoi-la-borcan-pentru-iarna/