Tocați varza de mână sau la robot, după cum doriți și puneți-o într-un castron mai larg. Presărați sare și frecați puțin varza cu mâinile pentru ca sarea să ajungă peste tot, iar varza să-și lase apa și să se înmoaie.
Tocați mărunt ceapa, morcovul și ardeiul gras și puneți-le la călit într-o cratiță cu ulei încins.
Când ceapa a devenit translucidă, adăugați varza și condimentele și amestecați des să nu se lipească de fundul vasului.
La nevoie, adăugați puțin borș (sau apă călduță). Turnați puțin câte puțin, nu mai mult decât trebuie, pentru că varza frecată cu sare va lăsa și ea apă.
Lăsați varza să fiarbă acoperită cu capac la foc mic, amestecând din când în când și completând cu borș dacă e prea uscată.
Când varza e aproape gata (depinde de varză, dar ar trebui să nu dureze mai mult de 40-45 de minute), aprindeți cuptorul la 180 de grade și ungeți cu ulei o tavă potrivită ca mărime.
Adăugați sucul de roșii, amestecați și răsturnați varza în tavă (sau o puteți păstra în cratița în care ați făcut-o, dacă vă încape și peștele acolo), puneți deasupra peștele condimentat bine pe toate părțile și dați tava la cuptor pentru 20-30 de minute până când peștele este gătit și frumos rumenit.
Serviți varza de post cu macrou cât e caldă, presărată cu pătrunjel sau mărar proaspăt.