Dacă este cazul, lăsați aluatul să se decongeleze. La fel și dovleacul dacă l-ați avut la congelator. Scurgeți bine dovleacul dacă a lăsat lichid după decongelare, apoi adăugați pesmetul, zahăr și scorțișoară.
Dacă dovleacul este proaspăt, curățați-l de coajă, dați-l pe răzătoare, apoi căliți-l cam 10 minute în putin ulei încins. Adăugați pesmet, zahăr și scorțișoară.
Aprindeți cuptorul la temperatura indicată pe pachetul de foietaj (de obicei 200-210 de grade).
Puneți foaia de aluat pe o hârtie de copt.
Puneți dovleacul ras peste aluat, păstrând 2-3 cm liberi de jur împrejur. Presarăți miezul de nucă tocat grosier peste dovleac.
Rulați aluatul peste umplutură, ca la rulade. Așezați ștrudelul cu marginea liberă în jos și strângeți aluatul la capete ca să îl sigilați.
Crestați aluatul în 3-4 locuri cu o lamă sau un cuțit cu lama fină și bine ascuțită.
Presărați puțin zahăr tos deasupra, se va carameliza frumos la copt și va da o aromă deosebită.
Coaceți ștrudelul până se rumenește frumos deasupra. La mine a durat 35 de minute.
Se servește călduț, presărat cu zahăr pudră, dar e bun și când se răcește