Prăjitură răsturnată cu gutui
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest

Prăjitură răsturnată cu gutui caramelizate

Preparare15 mins
Gătire45 mins
Timp total1 hr
Categorie: Desert
Porții: 6 -8
Autor: Bucate Aromate

Ingrediente

pentru o formă rotundă cu diametrul de 20 cm

    gutui caramelizate

    blatul

    Mod de preparare

    • Aprindeți cuptorul la 180 de grade.
    • Curățați gutuile și tăiați-le felii.
    • Puneți 50 g zahăr în cratiță, puneți cratița pe foc mic și amestecați până când zahărul este topit și are o culoare frumoasă de caramel. Atenție să nu fumege pentru că devine amar!
    • Peste zahărul caramelizat puneți 25 g de unt tăiat cubulețe, un praf de sare și amestecați.
    • Puneți feliile de gutui în sosul format în cratiță, peste ele puneți restul de 25 g de unt tăiat cuburi și presărați zahărul brut (sau tos).
    • Dați cratița la cuptor pentru 15 minute, timp în care vă ocupați de blat.

    blatul

    • Puneți într-un bol cele 3 ouă împreună cu zahărul și mixați 7- 8 minute până când ouăle se albesc și își triplează volumul.
    • Adăugați untul topit și răcit, laptele, coaja de lămâie și vanilia și mixați doar cât să se omogenizeze compoziția.
    • La final adăugați făina albă, făina de migdale, praful de copt și sarea și le încorporați cu mișcări ușoare în compoziția de mai sus.
    • Scoateți cratița din cuptor și întoarceți fiecare felie de gutuie pe partea cealaltă. Acum este momentul să le aranjați cu grijă pentru ca prăjitura să aibă un aspect frumos la final.
    • Deși va părea că este prea mult sirop în cratiță și prea puțin aluat, nu e nici o problemă, așa trebuie să fie. Aluatul va crește foarte bine în cuptor și se va îmbiba delicios cu siropul de caramel.
    • Turnați, așadar, aluatul peste gutuile caramelizate, nivelați și dați forma la cuptor pentru 35-45 de minute, până când prăjitura e rumenită deasupra, blatul este elastic și trece testul cu scobitoarea.
    • Scoateți prăjitura din cuptor și lăsați-o 2-3 minute să se odihnească în cratiță.
    • Treceți cu un cuțit de jur împrejurul prăjiturii, apoi puneți un platou peste cratiță și răsturnați cratița cu o mișcare fermă. Prăjitura va rămâne pe platou, iar feliile de gutui vor fi deasupra.
    • Dacă sunt felii de gutuie care s-au desprins de blat, așezați-le la locul lor cu vârful unui cuțit.
    • Atenție, prăjitura frige foarte tare! Lăsați-o să se răcească înainte de a o servi.
    • Merge de minune decorată cu un moț de frișca sau cu o cupă de înghețată.
    Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!